Written by: Internet

Θύμα στοχευμένων επιθέσεων έπεσε η Wikipedia

Θύμα στοχευμένων επιθέσεων έπεσε η Wikipedia, η μεγαλύτερη διαδικτυακή δωρεάν εγκυκλοπαίδεια, όπως παραδέχθηκε η ίδια σε μια σπάνια ομολογία που αποκαλύπτει τρωτά σημεία στην ίδια της την ύπαρξη.

Περισσότερα από 250 άτομα που τροφοδοτούσαν και ενημέρωναν τα λήμματα της αποδείχθηκε ότι ενεργούσαν σκοπίμως για να αλλάξουν εντέχνως τις αναγραφόμενες πληροφορίες εξυπηρετώντας πολιτικούς, εμπορικούς και άλλους στόχους.

Η Wikipedia, η οποία ιδρύθηκε το 2001 έχει φθάσει να μετράει περισσότερα από 30 εκατ. λήμματα και χρησιμοποιεί μια βάση περί των 250.000 εθελοντών συντακτών που ενημερώνουν τα άρθρα και τα διατηρούν «ουδέτερα» από πολιτικές, εμπορικές και ιδεολογικές απόψεις.

Θύμα στοχευμένων επιθέσεων έπεσε η Wikipedia

Αυτή η «ουδετερότητα» των λημμάτων, η οποία είναι και όρος επιβίωσης για τη Wikipedia, υπήρξε στόχος συγκεκριμένων ανθρώπων παραδέχθηκε η Σου Γκάρντνερ, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Wikimedia. Τουλάχιστον 250 άτομα, χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς για να μην εντοπίζονται από τη συντακτική ομάδα, επιχείρησαν να αλλάξουν αναφορές στα άρθρα της εγκυκλοπαίδειας.

Ο ρόλος της Wikipedia και των λημμάτων της μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, καθώς πλέον πρόκειται για τον έκτο μεγαλύτερο ιστότοπο στο Διαδίκτυο και αποτελεί site αναφοράς για κάθε πληροφορία.

«Φαίνεται ότι ένας αριθμός συντακτών-χρηστών, πιθανότατα αρκετές εκατοντάδες, είχαν πληρωθεί για να γράφουν στη Wikipedia άρθρα που προωθούν οργανισμούς ή προϊόντα, παραβιάζοντας τις αρχές της Wikipedia» παραδέχθηκε η Σου Γκάρντνερ.

Πηγή:

www.newsage.gr

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

(Visited 76 times, 1 visits today)
Ετικέτες: Last modified: 23/04/2019