Written by: Education Internet Θεωρία

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 6)

Η Τεχνολογία Ενάντια στην Τεχνολογία!

Στην Silicon Valley των ΗΠΑ, την καρδιά της παγκόσμιας τεχνολογικής προόδου, μεγάλες εταιρείες της Πληροφορικής πήραν την απόφαση να απαγορεύσουν στα στελέχη τους τη χρήση των φορητών υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων και των λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς αποσπούν την προσοχή τους όταν γίνονται κρίσιμες συσκέψεις και συναντήσεις.

Το εντυπωσιακό αυτό μέτρο έλαβε το όνομα topless meeting και ήταν αναγκαίο και αναμενόμενο καθώς οι συνεχείς διακοπές από τις κλήσεις των κινητών τηλεφώνων και η ενασχόληση των στελεχών με τους φορητούς τους υπολογιστές την ώρα των συναντήσεων γινόταν ολοένα και πιο ενοχλητική.

Το μέτρο δεν αφορά, όμως, μόνο τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και τους φοιτητές πολλών αμερικανικών πανεπιστημίων καθώς η ασύρματη δικτύωση αποτέλεσε δέλεαρ γι’ αυτούς και έτσι την ώρα του μαθήματος στέλνουν μηνύματα και πλοηγούνται συνεχώς στο Διαδίκτυο, αγνοώντας επιδεικτικά το μάθημα και τους καθηγητές.

Η Ψηφιακή Σκιά

Είναι γεγονός ότι με τη συνεχή αύξηση της χωρητικότητας των τηλεφωνικών γραμμών, αναπτύσσονται ταχύτατα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Διαδικτύου. Η εποχή των ευρυζωνικών συνδέσεων που ζούμε πολύ έντονα τελευταία μάς έδωσε μεν τη δυνατότητα για υπηρεσίες βίντεο και τηλεόρασης μέσω του Internet, αλλά ταυτόχρονα έδωσε και τη δυνατότητα σε πολλούς επιτήδειους να αναπτύξουν πολλές και πρωτότυπες παράνομες δραστηριότητες, όπως ανταλλαγές βιντεοταινιών και εξαπάτηση χρηστών με αμέτρητους τρόπους, ενώ βοήθησε και στη συγκέντρωση ενός τεράστιου όγκου προσωπικών δεδομένων, που είναι διαθέσιμα από τρίτους για κάθε σκοπό και όφελος.

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet Μέρος 6ο

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό με τον όρο ψηφιακή σκιά και απασχολεί έντονα τόσο τις εταιρείες που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία όσο και τους υπέρμαχους των ατομικών δικαιωμάτων που διακρίνουν μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Τρίκαλα, μια Ψηφιακή Πόλη – Υπόδειγμα

Η πόλη των Τρικάλων ανέλαβε τη διοργάνωση του 9ου Συνεδρίου Ευρυζωνικών Πόλεων για τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με απόφαση του i-nec, που είναι το Διεθνές Δίκτυο Ψηφιακών Κοινοτήτων. Η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία και δίκαια ο Δήμος Τρικκαίων ονομάστηκε «πρώτος ψηφιακός δήμος» της χώρας. Το πλέγμα των υποδομών που έχει δημιουργηθεί για την on line εξυπηρέτηση των πολιτών και το υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών μήκους 28,5 χιλιομέτρων, που διασχίζει υπόγεια την πόλη και διασυνδέει τις υπηρεσίες της, είναι μοναδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Ακόμη, οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από ένα ταχύτατο ασύρματο δίκτυο WiFi που υποστηρίζεται από 14 κόμβους (access points).

Επίσης, με το διυπηρεσιακό πρόγραμμα «Δημοσθένης», μπορούν οι πολίτες μέσω του Internet ή καλώντας έναν ειδικό τηλεφωνικό αριθμό να καταθέσουν τις αιτήσεις ή τα παράπονα ή και τις προτάσεις τους προς τον αρμόδιο φορέα και μια ειδική υπηρεσία αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει το αίτημά τους, ενώ οι ίδιοι είναι συνεχώς ενήμεροι για την πορεία του αιτήματος. Και δεν είναι μόνο αυτά. Με το ολοκληρωμένο σύστημα «ευφυών μεταφορών», υπάρχει άμεση πληροφόρηση στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, πληροφόρηση για θέσεις παρκαρίσματος (mobipark) και μελέτη των κυκλοφοριακών δεδομένων της πόλης. Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την ακριβή ώρα άφιξης των μέσων μεταφοράς.

Από την ιστοσελίδα edialogos, οι κάτοικοι της θεσσαλικής πόλης μπορούν όχι μόνο να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και να παρεμβαίνουν ηλεκτρονικά επιλέγοντας τα προς συζήτηση θέματα και παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις. Στην ίδια ιστοσελίδα μπορεί ο Δήμος να προκηρύξει ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, οι πολίτες να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές υπογραφές και υπάρχει και ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης (forum).

Με το πρόγραμμα τηλεϊατρικής (Τηλεπρόνοια) μπορούν τα ιατρικά δεδομένα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων των ασθενών να μεταδίδονται τηλεφωνικά στον κεντρικό διακομιστή του προγράμματος για να καταχωρηθούν στον προσωπικό τους ιατρικό ψηφιακό φάκελο. Έτσι δεν είναι αναγκαία η μετακίνηση του ασθενούς. Η Ανώνυμη Δημοτική Εταιρεία e-Τρίκαλα έχει ολοκληρώσει 17 έργα από ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει δημιουργήσει πρωτοπόρες για τα ελληνικά δεδομένα ψηφιακές υποδομές.

Η Διασημότητα Περνάει Μέσα από το Internet

Κάποια εποχή αρκούσε να γράψει κάποιος ένα ξεχωριστό άρθρο σε μια εφημερίδα για να γίνει διάσημος, μετά έπρεπε να παρουσιάσει κάτι στο ραδιόφωνο, ύστερα να εμφανισθεί στην τηλεόραση και τώρα στην εποχή του Internet, αρκεί να δημοσιεύσει ένα εντυπωσιακό βίντεο για να περάσει στο club των προσωπικοτήτων.

Κάπως έτσι σκέφθηκε και ένας νεαρός στις ΗΠΑ, που στην προσπάθειά του να γυρίσει ένα βίντεο με το αυτοκίνητό του και με σκοπό να το ανεβάσει στη δημοφιλή ιστοσελίδα YouTube και να προκαλέσει εντύπωση, το μόνο που κατάφερε ήταν να προξενήσει ένα σοβαρό δυστύχημα και να πέσει σε κώμα.

Είναι γεγονός ότι πολλά παιδιά και έφηβοι σ’ όλο τον κόσμο ρισκάρουν συχνά τη ζωή τους για να μπορέσουν να γίνουν διάσημοι μέσω του Διαδικτύου, κάτι που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Η Ζήλεια στην Εποχή του Internet

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας, τα ποσοστά της συζυγικής κατασκοπείας είναι εντυπωσιακά : ένας στους πέντε συζύγους κατασκοπεύεται συστηματικά από το έτερον ήμισυ όσον αφορά τα e-mails και τα sms που λαμβάνει και στέλνει. Επίσης, ένας στους δέκα ελέγχει και τις ιστοσελίδες που έχει επισκεφθεί ο/η σύντροφός του.

Αποτελούν πλέον παρελθόν οι εποχές που τα τεκμήρια απιστίας ήταν κάποια ξεχασμένα σημειώματα, τρίχες στα ρούχα ή κάποιο μυστήριο άρωμα. Πάντως, είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα sms είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση της επαφής και του καλού κλίματος στις  συζυγικές σχέσεις.

Το Internet Κατακτά και την Τηλεόραση

Μετά από την εισβολή στον χώρο των εφημερίδων και του ραδιοφώνου, το Internet ετοιμάζεται να μπει δυναμικά και στον πολλά υποσχόμενο χώρο της τηλεόρασης. Από τον Απρίλιο του 2008 ξεκίνησε το πρόγραμμά της στις ΗΠΑ η διαδικτυακή τηλεόραση Hulu. Το κανάλι προβάλλει από γνωστές τηλεοπτικές σειρές έως και τις τελευταίες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές επιτυχίες, δηλαδή κάτι ανάμεσα στη γνωστή μας παραδοσιακή τηλεόραση και την δημοφιλή ιστοσελίδα YouTube.

Επίσης, το θρυλικό μουσικό τηλεοπτικό κανάλι MTV, που ήταν το πρώτο 24ωρο μουσικό κανάλι στον κόσμο και που έφερε την επανάσταση στον τρόπο που βλέπουμε τη μουσική κι άφησε τη δική του σφραγίδα στην αισθητική της τηλεόρασης αλλά και του κινηματογράφου, αισθάνεται ήδη τον έντονο ανταγωνισμό του Διαδικτύου.

Είναι διαπιστωμένο όχι έχει αρχίσει να χάνει μεγάλο μέρος από το λεγόμενο target group, δηλ. τις νεαρές ηλικίες 16-24 ετών, και αυτό γιατί η νέα γενιά προτιμά να τα βλέπει και να τα ακούει όλα μέσα από το Internet και όχι να ανοίγει την τηλεόραση.

Οι λόγοι απώλειας της δημοτικότητας του κάποτε πανίσχυρου καναλιού είναι βασικά δύο : ο πρώτος είναι για ποιο λόγο να περιμένει κάποιος μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασής του επί ώρες ώσπου να δει το αγαπημένο του video clip όταν μπορεί να το αναζητήσει αμέσως στο Internet και ο δεύτερος ότι είναι γνωστό ότι στο Διαδίκτυο κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το περιεχόμενο και να επιβάλλει πρόστιμα.

Η Κυριαρχία της Δωρεάν Ενημέρωσης

Δύο κολοσσοί της έντυπης δημοσιογραφίας, η «Wall Street Journal» και η «New York Times», αποφάσισαν να καταργήσουν την ηλεκτρονική συνδρομή των εφημερίδων τους και να διαθέσουν δωρεάν το περιεχόμενό τους στο Internet. Διαπίστωσαν απλά ότι τα έσοδά τους από τις ηλεκτρονικές συνδρομές ήταν ελάχιστα μπροστά στο κέρδος που θα μπορούσαν να έχουν από τις online διαφημίσεις, που είναι μια αγορά που ανεβαίνει με αλματώδεις ρυθμούς.

Είναι ευρύτατα διαπιστωμένο ότι οι αναγνώστες δεν πληρώνουν για να αποκτήσουν πληροφορία ηλεκτρονικά. Το θεωρούν δεδομένο ότι θα την βρουν δωρεάν στο Διαδίκτυο. Έτσι, οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας και επιρροής στα παγκόσμια πολιτικά δρώμενα είδαν να μειώνεται δραστικά η επιρροή τους και αυτό γιατί απλούστατα είχαν ορίσει συνδρομή για την ηλεκτρονική τους έκδοση, με αποτέλεσμα να μην διαβάζονται τόσο όσο στην έντυπη έκδοσή τους.

Η μεγάλη βρετανική εφημερίδα «Times» αποφάσισε να προσφέρει ηλεκτρονική πρόσβαση στα αρχεία της από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της, που είναι η 1η Ιανουαρίου 1785, έως και το έτος 1985. Η σχετική ιστοσελίδα είναι η http://archive.timesonline.co.uk και οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ακόμη και συγκεκριμένα άρθρα. Άλλες εφημερίδες που προσφέρουν ηλεκτρονική πρόσβαση στα αρχεία τους είναι ο «Guardian» και ο «Observer».

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Series Navigation<< Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 5)Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet Μέρος 7ο >>
(Visited 48 times, 1 visits today)
Ετικέτες: , Last modified: 17/10/2019