Written by: Education Internet Θεωρία

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 2)

SylviecomoikoinonikesepiptoseistoiInternetmeros2o1 1

Ένας Αόρατος Κατάσκοπος στον Υπολογιστή μας

Υπάρχουν εταιρείες, κυρίως στις ΗΠΑ, οι οποίες δημιουργούν προγράμματα υπολογιστών τα οποία μπορούν να εγκαταστήσουν οι αγοραστές τους στον υπολογιστή ενός απομακρυσμένου χρήστη, με τον οποίο συνομιλούν μέσω του Internet ή επικοινωνούν με e-mail, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο του απομακρυσμένου υπολογιστή ή και απλά να παρακολουθούν όλες τις ενέργειες του απομακρυσμένου χρήστη. Ένας συνήθης τρόπος κατασκοπείας ενός απομακρυσμένου υπολογιστή είναι να σταλεί μια ευχετήρια κάρτα μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) στον ανύποπτο χρήστη για να ενεργοποιηθεί έτσι το σχετικό πρόγραμμα και να αποκτηθεί πλήρης πρόσβαση στον υπολογιστή του.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Πληροφόρησης για το Ηλεκτρονικό Απαραβίαστο (Electronic Privacy Information Center) στις ΗΠΑ δήλωσε ότι η πώληση προγραμμάτων που παγιδεύουν τις επικοινωνίες των πολιτών εν αγνοία τους παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι η χρήση τέτοιων ηλεκτρονικών προγραμμάτων κατασκοπείας είναι καθόλα νόμιμη, καθώς οι εργοδότες θέλουν να παρακολουθούν τη χρήση του Internet από τους εργαζομένους και άρα και την απόδοσή τους, οι γονείς θέλουν να γνωρίζουν σε ποιες ιστοσελίδες περιηγούνται τα παιδιά τους αλλά υπάρχουν και οι καχύποπτοι σύζυγοι!

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet Μέρος 2ο

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας EarthLink υπάρχουν ειδικά προγράμματα, κάτι σαν ηλεκτρονικοί κατάσκοποι, που βρίσκονται καλά κρυμμένα στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών και εν αγνοία των ιδιοκτητών τους και η αποστολή τους είναι να παρακολουθούν τις κινήσεις των ανυποψίαστων χρηστών προς ενημέρωση και όφελος των διαφημίσεων. Αυτό το λογισμικό, που αποκαλείται spyware, εγκαθίσταται αυτόματα χωρίς να το γνωρίζει ή να το εγκρίνει ο χρήστης και κατασκοπεύει τις κινήσεις και τις προτιμήσεις του όταν αυτός συνδέεται στο Διαδίκτυο.

Οι κινήσεις του χρήστη είναι αυτές που καθορίζουν και τις διαφημίσεις που θα προβληθούν και οι οποίες φυσικά διαφέρουν από χρήστη σε χρήστη και είναι κομμένες και ραμμένες στις δικές του συνήθειες. Αυτά τα προγράμματα εγκαθίστανται συνήθως όταν κατεβάζουμε (download) κάποια αρχεία από ορισμένες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

Θάνατος από το Πολύ … Internet

Τον Σεπτέμβριο του 2007 ένας 30χρονος Κινέζος κατέρρευσε σ’ ένα Internet Cafe μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες όπου έπαιζε παιχνίδια στο Internet. Πέθανε από εξάντληση καθώς δεν σηκώθηκε καθόλου από την καρέκλα του σ’ αυτά τα τρία 24ωρα, απορροφημένος από τα παιχνίδια. Ως αποτέλεσμα αυτού του συμβάντος, οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγηση αδειών για καινούργια Internet Cafe, ενώ επέβαλαν περιορισμούς και στον χρόνο που ένας χρήστης μπορεί να συνδέεται στο Internet.

Το Σερφάρισμα στον Χώρο Εργασίας

Μπορεί πριν από μερικά χρόνια οι εργαζόμενοι να ήθελαν να ξεφύγουν για λίγο από τον χώρο εργασίας τους για να ακούσουν μουσική, να διαβάσουν τις τελευταίες ειδήσεις από τις εφημερίδες, να κάνουν τα ψώνιά τους ή καινούργιες γνωριμίες ή και να παίξουν παιχνίδια, ενώ σήμερα όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά περισσότερα, μπορούν να γίνουν από την άνεση που προσφέρουν ο χώρος εργασίας και οι μεγάλες ταχύτητες και επιλογές των νέων τεχνολογιών του Internet.

Έρευνα που έγινε σε μεγάλες δυτικές χώρες, έδειξε ότι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι παραδέχονται ότι η περιήγηση στο Internet αποτελεί την κύρια απασχόλησή τους τις ώρες που περνούν στη δουλειά τους και αυτό οφείλεται στις ουσιαστικά ατελείωτες επιλογές που προσφέρει το Διαδίκτυο γι’ όλους και γι’ όλα τα ενδιαφέροντα.

Οι Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης

Οι λεγόμενες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (social networking), όπως είναι το Facebook, το MySpace, το Hi5, το Friendster, το Classmates και το Bebo, που αποτελούν τη νέα μεγάλη μόδα του Διαδικτύου, προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες–μέλη τους να δημιουργήσουν προσωπικά προφίλ, όπου μπορούν να δημοσιεύουν πληροφορίες, σύντομα βιογραφικά αλλά και δικές τους φωτογραφίες. Έχουν έτσι τη δυνατότητα να αναζητήσουν παλιούς γνώριμους ή συμμαθητές από το σχολείο ή και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. Μπορούν ακόμα να ανεβάσουν και να ανταλλάξουν μ’ άλλους χρήστες φωτογραφίες, μουσική και βίντεο. Πολλοί παρομοιάζουν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με ηλεκτρονικές παιδικές χαρές ή και με ηλεκτρονικά λευκώματα.

Με την εγγραφή του σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο χρήστης-μέλος δημιουργεί μια προσωπική σελίδα, όπου μπορεί να καταχωρήσει κάποια προσωπικά του στοιχεία αλλά και φωτογραφίες. Στη συνέχεια, μπορεί να αναζητήσει παλιούς συμμαθητές, συναδέλφους ή και φίλους ή και να κάνει καινούργιες γνωριμίες και να ανταλλάξει μαζί τους φωτογραφίες και βίντεο.

Το Facebook, που δημιουργήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ από έναν 20χρονο Αμερικανό φοιτητή, τον Mark Zuckerberg, ως ένα μέσο επικοινωνίας των φοιτητών και των αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Harvard, έφθασε να αριθμεί περί τα 60 εκατομμύρια χρήστες στα τέλη του 2007, οι 400.000 από τους οποίους βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον στα μέσα του 2008, και να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δικτυακούς τόπους παγκοσμίως μαζί με το Google, το Yahoo! και το e-bay. Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει δημιουργήσει προφίλ στο Facebook ανέρχεται στα μέσα του 2008 στο 37,7 % στις ΗΠΑ, 9,5 % στη Μεγάλη Βρετανία, 6,2 % στον Καναδά και 2,9 % στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, υπολογίζεται ότι το MySpace στις αρχές του 2008 διέθετε πάνω από 110 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, με τα 73 εκατομμύρια να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Αντίστοιχα φοιτητικά δίκτυα έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Ελλάδα (zuni.gr), τη Γερμανία (studivz.net), τη Ρωσία (vkontakte.ru) και την Κίνα (xiaonei.com).

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει πια γίνει πολύ μικρός και ότι όλοι ανήκουμε σε μια κοινότητα. Παρέχουν πολλές και διαφορετικές δυνατότητες επικοινωνίας και έκφρασης και ο κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει με ποιον θα επικοινωνήσει. Οι χρήστες-μέλη των ιστοσελίδων αυτών μπορούν να συμμετάσχουν στα λεγόμενα «ψηφιακά στέκια», δηλ. ομάδες (groups) με άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Επίσης, ο κάθε χρήστης έχει τη δική του σελίδα (προφίλ), που μπορεί να διαμορφώσει όπως θέλει και να προσθέσει και φωτογραφίες.

Υπάρχουν ομάδες που υπηρετούν κάποιο σοβαρό σκοπό, όπως να προωθήσουν ένα μήνυμα ή να αφυπνίσουν συνειδήσεις, ενώ άλλες ομάδες προσφέρονται για χαλάρωση και επικοινωνία. Οι ομάδες που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες χρήστες αγγίζουν ήδη τις 2.000 στις αρχές του 2008. Από τις πιο δραστήριες ομάδες Ελλήνων χρηστών του Facebook, που έχουν και πρωτότυπα ονόματα, είναι οι εξής : «Απαιτούμε την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα…»,«Θέλουμε περισσότερους μπλε κάδους ανακύκλωσης απαραίτητα», «Μισώ τις Δευτέρες», «Οι Έλληνες ανακάλυψαν τα πάντα» κ.ά.

Το προφίλ των περίπου 230.000 Ελλήνων χρηστών του Facebook είναι σε ποσοστό 37% άνδρες, σε ποσοστό 31% γυναίκες και ένα ποσοστό 32% δεν αποκαλύπτει το φύλο του. Στα ενδιαφέροντά τους προηγούνται η μουσική, οι κινηματογραφικές ταινίες και το διάβασμα. Πάντως, οι χρήστες-μέλη των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης έχουν συνηθίσει να δίνουν με μεγάλη ευκολία τα προσωπικά τους στοιχεία, αψηφώντας τους κινδύνους. Ήδη, όμως, σε πολλές χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ, τα στοιχεία αυτά επέστρεψαν εναντίον τους ως μπούμερανγκ. Τα παραδείγματα πολλά :

Μια ασφαλιστική εταιρεία αρνείται να πληρώσει αποζημίωση σ’ έναν ασφαλισμένο της καθώς ο ίδιος περιέγραφε τις επικίνδυνες διατροφικές του συνήθειες στο Facebook.

Μια γυναίκα που έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης, βρέθηκε να έχει αναρτήσει τις προσωπικές της σεξουαλικές προτιμήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας οδηγός αυτοκινήτου στις ΗΠΑ δήλωνε στο MySpace ότι είναι αλκοολικός και αυτή του η ομολογία χρησιμοποιήθηκε εναντίον του σε δίκη για αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Πολλοί υπάλληλοι έχασαν τη δουλειά τους ή βρίσκουν μεγάλη δυσκολία στο να βρουν δουλειά όταν αποκάλυψαν τις σεξουαλικές τους αδυναμίες στην προσωπική τους ιστοσελίδα.

Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ 27 υπάλληλοι μιας εταιρείας απολύθηκαν επειδή σχολίαζαν προσβλητικά συναδέλφους τους.

Από έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, υπολογίζεται ότι πάνω από το 60% των Βρετανών εργοδοτών αναζητεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στοιχεία για τους υποψήφιους υπαλλήλους τους.

Μια ασφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ κατόρθωσε να αποφύγει την κάλυψη των ιατρικών εξόδων ενός πελάτη της καθώς επικαλέστηκε μια ομολογία που βρήκε στο προφίλ του στο Facebook, όπου ο ίδιος ανέφερε ότι οι διατροφικές διαταραχές που αντιμετώπιζε οφείλονταν σε ψυχολογικούς λόγους.

Μια Σουηδέζα νοσοκόμα είχε το θάρρος ή την αφέλεια να δημοσιεύσει στο Facebook 14 φωτογραφίες από το χειρουργείο κατά τη διάρκεια επεμβάσεων στον εγκέφαλο και στη μέση. Η ίδια δέχθηκε πολύ έντονη κριτική από την ιατρική κοινότητα της Σουηδίας και το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν και απειλήθηκε με απόλυση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν : η απλόχερη δημοσιοποίηση των προσωπικών μας στοιχείων και προτιμήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Είναι γεγονός ότι οι χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν συνήθως την αληθινή ημερομηνία γέννησής τους, πάνω από το ένα τέταρτο την εργασία τους και σε ποσοστό 10% δημοσιεύουν ακόμα και την διεύθυνση κατοικίας τους.

Πάντως, οι ομάδες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης που ασχολούνται με σοβαρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα κάνουν αρκετά σοβαρή προσπάθεια, ενημερώνοντας και φέρνοντας κοντά ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και στόχους και συγκεντρώνοντας αιτήσεις διαμαρτυρίας. Πρόκειται στην ουσία για ένα ηλεκτρονικό κοινωνικό κίνημα.

Σημάδια κορεσμού παρατηρήθηκαν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές του 2008, κυρίως στις ΗΠΑ, καθώς οι εγγεγραμμένοι χρήστες τους μειώθηκαν κατά 5% περίπου μετά από μια ξέφρενη κούρσα αύξησης που άγγιζε τριψήφια ποσοστά. Οι χρήστες αναζητούν πλέον πιο εξειδικευμένους δικτυακούς τόπους.

Από σχετική έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου την άνοιξη του 2008 διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες του Facebook στη χώρα μας αγγίζουν τις 500.000, δηλ. περίπου το 1/5 του συνόλου των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου, ότι το χρησιμοποιούν κυρίως για επικοινωνία και για άμεσες και εύκολες γνωριμίες, αφιερώνουν σ’ αυτό 3-5 ώρες την εβδομάδα και ότι το προφίλ του Έλληνα χρήστη του Facebook είναι κάτοικος αστικής περιοχής με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, στα μέσα του 2008 άρχισαν να γίνονται εμφανείς πολλές διαγραφές προφίλ από χρήστες του Facebook. Και πρώτος απ’ όλους ο διάσημος Bill Gates, ο οποίος δεχόταν περί τις 8.000 μηνύματα καθημερινά και έπεσε έτσι θύμα της ίδιας της διασημότητάς του. Οι χρήστες κουράστηκαν από τη δύναμη τού να μοιράζονται για να κάνουν τον κόσμο πιο ανοικτό και πιο συνδεδεμένο.

Στη Μεγάλη Βρετανία αποφασίστηκε να υιοθετηθεί από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ένας κώδικας ασφαλείας για την προστασία των νεαρών κυρίως χρηστών. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθεί ένα όριο ηλικίας στους χρήστες που θα εγγράφονται μέλη των ιστοσελίδων αυτών ή η εγγραφή θα είναι δυνατή μόνο μετά από πρόσκληση ενός άλλου εγγεγραμμένου χρήστη.

Η γνωστή μηχανή αναζήτησης Google σίγουρα δεν ένοιωσε άνετα βλέποντας τους ενεργούς χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης να αυξάνονται εκθετικά κάθε χρόνο και έτσι ετοιμάζει τη δική της πρόταση, που ακούει στο όνομα Friend Connect και που φιλοδοξεί να μετατρέψει το Διαδίκτυο σ’ έναν απέραντο χώρο κοινωνικής δικτύωσης. Ο δημιουργός μιας ιστοσελίδας αρκεί να προσθέσει ένα κατάλληλο εικονίδιο στην ιστοσελίδα του και η Google αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα.

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Series Navigation<< Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 1)Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 3) >>
(Visited 126 times, 1 visits today)
Ετικέτες: , Last modified: 17/10/2019