Written by: Education E-Commerce Θεωρία

Τι Είναι το E-Commerce;

Τι Είναι το E-Commerce;

Το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) είναι ένα μέσο με το οποίο μπορούμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες, αγαθά και υπηρεσίες ανάμεσα σε εταιρείες ή ανάμεσα σε εταιρείες και στους πελάτες τους και όλα αυτά μέσω του Διαδικτύου (Internet). Δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να είναι πιο αποδοτικές στις εσωτερικές λειτουργίες τους και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών τους.

Οι τεχνολογίες του e-commerce δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε μηδενικό χρόνο, να εξαλείψουν τη χαρτούρα και να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε μια παγκόσμια αγορά. Το e-commerce διαιρείται σε δύο κατηγορίες :

Business-to-consumer (B2C)

Business-to-business (B2B)

Στο business-to-consumer commerce, ή B2C όπως είναι γνωστό, οι εταιρείες δημιουργούν ηλεκτρονικά καταστήματα με πρόσοψη στον δρόμο (electronic storefronts) τα οποία προσφέρουν πληροφορίες, αγαθά και υπηρεσίες στους καταναλωτές (consumers). Τα εμπορικά κέντρα του Internet πουλάνε καταναλωτικά αγαθα από κέικς και κρασιά έως υπολογιστές και αυτοκίνητα. Ένα παράδειγμα web site με business-to-consumer commerce είναι το http://www.eToys.com.

Τι Είναι το E-Commerce;

Το business-to-business commerce, ή B2B όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνει online χονδρική πώληση, όπου οι εταιρείες που πουλάνε αγαθά και υπηρεσίες σε άλλες εταιρείες στο Internet. Το business-to-business commerce διεκπεραιώνεται με τις τεχνολογίες της Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Δεδομένων (EDI, Electronic Data Interchange), η οποία ορίζει τη μορφή, τους τύπους δεδομένων και τις εντολές δρομολόγησης για την ηλεκτρονική ανταλλαγή της εμπορικής αλληλογραφίας ανάμεσα στα συστήματα υπολογιστών των εταιρειών. Ένα παράδειγμα web site με business-to-business commerce είναι το http://www.openmarket.com.

Γιατί Χρησιμοποιούμε το E-Commerce

Καθώς το Internet παρέχει μια ευέλικτη και δυναμική αγορά για την ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών και πληροφοριών ανάμεσα στους καταναλωτές και τις εταιρείες, γίνεται όλο και πιο επιτακτικό για τις εταιρείες το να χρησιμοποιούν το Internet για να έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για μια εταιρεία που είναι online είναι η ικανότητα να εμπορεύεται προϊόντα σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρουσιάζονται παρακάτω μερικοί λόγοι για να δημιουργήσει μια εταιρεία ένα δικό της web site με δυνατότητες για e-commerce :

Χαμηλό κόστος καταχώρισης. Μια εταιρεία μπορεί να καθιερωθεί στο Internet και να είναι ανοικτή για συναλλαγές με μια μικρή σχετικά επένδυση. Χιλιάδες επιχειρήσεις διαθέτουν απλά, προσιτά sites που είναι επιτυχημένα στους τομείς τους.

Μειωμένο κόστος συναλλαγών. Η ενασχόληση με τους πελάτες στο Web, είτε πρόκειται για επεξεργασία παραγγελιών ή για υποστήριξη πελατών, είναι φθηνότερη από τις παραδοσιακές μεθόδους της αγοράς. Για παράδειγμα, η Dell Computer Corporation υπολογίζει ότι κερδίζει 8 δολάρια κάθε φορά που ένας πελάτης ελέγχει την πορεία μιας παραγγελίας στο site της, αντί να έρχεται σ’ απευθείας επαφή με την εταιρεία.

Πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά. Σε μια παραδοσιακή επιχείρηση, η αγορά στόχος είναι συνήθως η τοπική κοινωνία ή, με τη δυνατότητα για έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό διαφήμισης, μπορεί να επεκταθεί και σε γειτονικές κοινότητες. Το Web επεκτείνει την εμβέλεια και των πιο μικρών επιχειρήσεων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εμπορευτούν τα προϊόντά τους σ’ όλον τον κόσμο.

Online διανομή. Το Web δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διανέμουν δεδομένα και λογισμικό (software) online.

Εγγυημένο μερίδιο αγοράς. Το να είναι μια επιχείρηση online προστατεύει το τρέχον offlline μερίδιο που έχει στην αγορά από το να διαβρωθεί από έναν επιχειρηματία που είναι online. Αν μια επιχείρηση εισέλθει στην αγορά του e-commerce πολύ αργά, οι ανταγωνιστές της που έχουν ήδη εγκαταστήσει μια παρουσία στο Web μπορούν να κάνουν ακόμα δυσκολότερη την επιτυχημένη είσοδό της στην αγορά.

Πώς Λειτουργεί το E-Commerce

Η διαδικασία του e-commerce λειτουργεί ως εξής :

Ο καταναλωτής χρησιμοποιεί έναν φυλλομετρητή (Web browser) για να συνδεθεί με την αρχική σελίδα (home page) ενός εμπορικού δικτυακού τόπου (merchant’s Web site) στο Internet.

Ο καταναλωτής ψάχνει στον κατάλογο των προϊόντων που υπάρχει στο site και επιλέγει τα αγαθά που θέλει να αγοράσει. Τα επιλεγμένα αγαθά τοποθετούνται στο ηλεκτρονικό ισοδύναμο ενός καλαθιού αγορών (shopping cart).

Όταν ο καταναλωτής είναι έτοιμος να ολοκληρώσει την αγορά των επιλεγμένων αγαθών, δίνει μια διεύθυνση για αγορά και μια για παράδοση.

Όταν ο εμπορικός Web server λάβει αυτά τα στοιχεία, υπολογίζει το συνολικό κόστος της παραγγελίας μαζί με τον φόρο, τα μεταφορικά κ.ά. και εμφανίζει το συνολικό κόστος στον καταναλωτή.

Ο καταναλωτής μπορεί τώρα να δώσει στοιχεία για την πληρωμή, όπως τον αριθμό μιας πιστωτικής κάρτας (credit card) και μετά να υποβάλει (submit) την παραγγελία.

Αφού επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της πιστωτικής κάρτας και ολοκληρωθεί η παραγγελία στο site του Commerce Server, το εμπορικό site εμφανίζει μια απόδειξη (receipt) που επιβεβαιώνει τις αγορές του καταναλωτή.

Το site του Commerce Server προωθεί μετά την παραγγελία σ’ ένα Δίκτυο Επεξεργασίας (Processing Network) για τις διαδικασίες πληρωμής και εκπλήρωσης.

Οι Απαιτήσεις Ενός Καλού E-Commerce Site

Για να τραβήξουμε την προσοχή των online αγοραστών, πρέπει να κρατάμε το site απλό και επαγγελματικό, να είμαστε σίγουροι ότι οι ιστοσελίδες φορτώνονται γρήγορα και να πουλάμε προϊόντα που οι άνθρωποι θα ήθελαν να αγοράσουν online.

Πρέπει επίσης να παρέχουμε και τα εξής :

Κατάλληλα Περιεχόμενα. Οι επιχειρήσεις που είναι online πρέπει να διατηρούν καταλόγους προϊόντων και υπηρεσιών που να εμφανίζουν τις προσφορές τους στους αγοραστές με μια ξεκάθαρη και εύκολα αναζητήσιμη μορφή. Αυτοί οι κατάλογοι πρέπει επίσης να προωθούν ειδικές προσφορές τιμών και προϊόντων.

Καλάθι Αγορών. Τα καταστήματα που είναι online πρέπει να παρέχουν καλάθια αγορών (shopping carts) μέσα στα οποία μπορούν να τοποθετήσουν τα ψώνια τους οι αγοραστές. Οι αγοραστές θα μπορούν να προσθέτουν ή να αφαιρούν προϊόντα από το καλάθι και να βλέπουν την ποσότητα και το κόστος ανά μονάδα των προϊόντων που βρίσκονται στο καλάθι.

Διαχείριση Αγοραστή. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ενδιαφέρονται για τους καταναλωτές αλλά και για τους εταιρικούς συνεταίρους που επισκέπτονται και κάνουν αγορές μέσω του site που διαθέτουν. Οι επιχειρήσεις μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για τις προτιμήσεις των αγοραστών και για το ποια προϊόντα προτιμούν οι καταναλωτές. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί ένα προφίλ αγοραστή που να περιέχει το ιστορικό των αγορών του πελάτη και τα περιεχόμενα από τα μέχρι τώρα καλάθια αγορών του. Τέλος, οι επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους αγοραστές μετά από μια αγορά παρέχοντας αποδείξεις, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις και πληροφορίες για βελτιώσεις στα προϊόντα.

Ευέλικτη Υποστήριξη Πληρωμής. Οι εταιρείες και οι καταναλωτές χρειάζονται e-commerce sites που να προσφέρουν ασφαλείς και ευέλικτες ιντερνετικές συναλλαγές. Οι αποτελεσματικές λύσεις e-commerce πρέπει να υποστηρίζουν online πληρωμή μέσω πιστωτικών καρτών όπως και μεθόδους offline πληρωμής με επιταγές ή μετρητά.

Εγγυημένες Συναλλαγές. Τα sites του e-commerce πρέπει να διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας που να ελέγχουν την πρόσβαση των καταναλωτών, των εταιρικών συνεταίρων και των χειριστών. Τα sites πρέπει να παρέχουν επίσης προστασία για τα στοιχεία των αγοραστών που μεταδίδονται στο Internet, όπως είναι τα συνθηματικά (passwords) και οι αριθμοί των πιστωτικών καρτών (credit card numbers).

Ο Commerce Server

Ο Commerce Server δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργούν δυνατές και φθηνές λύσεις για να συνεργάζονται και να συναλλάσσονται με πελάτες και εταιρικούς συνεταίρους online. Τα χαρακτηριστικά και η λειτουργικότητα του Commerce Server παρέχουν στους οργανισμούς την ικανότητα να δημιουργούν ένα e-commerce site γρήγορα και εύκολα.

Ο Commerce Server υποστηρίζει business-to-consumer όπως και business-to-business συναλλαγές :

Business-to-consumer sites. Ο Commerce Server παρέχει εργαλεία και χαρακτηριστικά για να δημιουργήσουμε business-to-consumer sites, όπως υποστήριξη για το καλάθι αγορών, ασφαλείς πληρωμές και επεξεργασία παραγγελιών.

Business-to-business sites. Ο Commerce Server παρέχει εργαλεία και χαρακτηριστικά για να δημιουργήσουμε business-to-business sites, όπως υποστήριξη για παραγγελίες αγορών και ασφαλή ανταλλαγή επιχειρηματικών  πληροφοριών ανάμεσα σε εμπορικούς συνεταίρους.

Μ’ έναν Commerce Server, μπορούμε να δημιουργήσουμε, προσαρμόσουμε και διαχειριστούμε ένα e-commerce site.

Μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε ένα πλήρως λειτουργικό e-commerce site χρησιμοποιώντας τους Οδηγούς Site Foundation Wizard και Site Builder Wizard. Ο Site Builder Wizard δημιουργεί αρχεία Active Server Pages (.asp), δηλ. ενεργών σελίδων διακομιστή, που βασίζονται στις επιλογές που κάνουμε. Τα sites που δημιουργούνται από τον οδηγό μπορούμε να τα επεξεργαστούμε με το πρόγραμμα Microsoft Visual InterDev. Ο οδηγός δημιουργεί ένα site που εμφανίζει έναν κατάλογο των προϊόντων μας, δέχεται παραγγελίες και συνεργάζεται με τα υπάρχοντα επιχειρηματικά συστήματά μας.

Ο Commerce Server παρέχει εργαλεία, αντικείμενα COM και δείγματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσαρμόσουμε τον τρόπο που ένα site επεξεργάζεται τις παραγγελίες, συνεργάζεται με τα υπάρχοντα επιχειρηματικά συστήματα και επικοινωνεί με τους εμπορικούς συνεταίρους. Ο Site Builder Wizard δημιουργεί ένα σύνολο από ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση διαχειριστικών εργασιών, όπως πρόσθεση και αφαίρεση προϊόντων, αλλαγή της δομής του καταστήματος, προσφορές, έλεγχος παραγγελιών κ.ά. Οι αλλαγές εμφανίζονται αμέσως στις σελίδες του site.

Ο Commerce Server τρέχει κάτω από το λειτουργικό σύστημα Windows NT Server, το οποίο ικανοποιεί τις απαιτήσεις ασφαλείας και απόδοσης του Commerce Server. Το Windows NT Server περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο Web server, τον Internet Information Server (IIS), ο οποίος παρέχει ασφαλή διαχείριση Web site για τα sites του Internet που χρησιμοποιούν τον Commerce Server. Επιπλέον, η έκδοση 4.0 του IIS παρέχει το περιβάλλον ASP για την ανάπτυξη βασισμένων στο Web εφαρμογών καθώς και των Microsoft ActiveX Data Objects (ADO) για δυναμική πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων από Commerce Server sites.

Ο Commerce Server απαιτεί μια βάση δεδομένων ORACLE ή SQL-compliant και έναν database driver που να είναι συμβατός με την έκδοση 3.5 της ODBC για αποθήκευση δεδομένων. Ένα Commerce Server site μπορεί να περιέχει μία ή περισσότερες βάσεις δεδομένων, οι οποίες μπορούν να βρίσκονται είτε στον ίδιο υπολογιστή με τον Commerce Server ή σ’ έναν άλλον υπολογιστή που συνδέεται σ’ ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών (LAN).

Ο Commerce Server περιέχει τα εξής εργαλεία για να μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα ένα καινούργιο ή να τροποποιήσουμε ένα υπάρχον Commerce Server site :

  • Site Foundation Wizard. Ορίζει τη φυσική υποδομή του site, όπως τη δομή υποκαταλόγων (directory structure) για ένα καινούργιο e-commerce site, εικονικούς υποκαταλόγους, αρχεία ρυθμίσεων sites, λογαριασμούς χρηστών στα Windows NT κοκ. Αφού γίνει το site foundation, ο οδηγός δημιουργεί έναν δεσμό (link) στην κύρια σελίδα Site Manager του καινούργιου site, η οποία παρέχει πρόσβαση στον Site Builder Wizard.
  • Site Builder Wizard. Παρέχει ένα απλό βήμα προς βήμα interface που δημιουργεί ένα πλήρως λειτουργικό e-commerce site εύκολα και γρήγορα. Ο οδηγός υποστηρίζει μια ποικιλία από επιλογές site, όπως ιεραρχίες καταστημάτων, προϊόντα σε πολλά καταστήματα, μεταβλητούς αριθμούς ιδιοτήτων προϊόντων, διαφορετικά μοντέλα καταγραφής, προωθήσεις τιμών, επιλογές πληρωμής κοκ.
  • Pipeline Editor. Χρησιμοποιείται για να προσαρμόσουμε τη διαδικασία μεταφοράς παραγγελίας στον χρήστη (OPP, Order Processing Pipeline) ενός site για πλήρη συνεργασία με προϋπάρχοντα επιχειρησιακά συστήματα. Το ΟΡΡ παρέχει μια σειρά από στάδια επεξεργασίας που ορίζουν τη μέθοδο σύμφωνα με την οποία δρομολογούνται οι παραγγελίες μέσω του site. Το κάθε στάδιο του ΟΡΡ αποτελείται από ένα ή περισσότερα συστατικά που είναι σχεδιασμένα να εκτελούν κάποια λειτουργία.
  • Server Administration Pages. Χρησιμοποιούνται για τοπική και απομακρυσμένη διαχείριση του server στον οποίο φιλοξενούνται τα e-commerce sites. Χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο, ο server administrator μπορεί να έχει πρόσβαση στις σελίδες του Site Manager, να ανοίγει και να κλείνει sites, να δημιουργεί καινούργια sites, να διαγράφει ξεπερασμένα sites και να τροποποιεί τις ιδιότητες ενός site.

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

(Visited 81 times, 1 visits today)
Ετικέτες: Last modified: 01/10/2019