Written by: Internet Miscellaneous

Tweets γρίπης βοηθούν τις επιστημονικές έρευνες

To Τwitter «παρακολουθεί» τη γρίπη

Θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς στην καταγραφή σοβαρών ξεσπασμάτων ιογενών λοιμώξεων σε πραγματικό χρόνο.

Πέρα από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο αξιόπιστου επιδημιολογικού «εργαλείου» για την καταγραφή ξεσπασμάτων της γρίπης σε πραγματικό χρόνο, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο διαπίστωσαν ότι παρακολουθώντας τα τιτιβίσματα των χρηστών, τα λεγόμενα tweets, οι ειδικοί θα μπορούσαν να παρακολουθούν τι ακριβώς συμβαίνει ή να προβλέπουν τι πρόκειται να συμβεί επιδημιολογικά στις ΗΠΑ.

Κάτι τέτοιο εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει γιατρούς και επιδημιολόγους να ενημερωθούν γύρω από τα σοβαρά ξεσπάσματα γρίπης ώστε να προετοιμάζονται κατάλληλα σε περίπτωση επόμενης επιδημίας.

Tweets γρίπης βοηθούν τις επιστημονικές έρευνες

Ηλεκτρονικό «κυνήγι»
Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Γεωγραφίας Μινγκ-Χσιάνγκ Τσου εξέτασε tweets από χρήστες 11 αμερικανικών πόλεων τα οποία είχαν γραφτεί από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο του 2012. Με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγορίθμου κατέγραψαν πότε οι χρήστες χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «γρίπη», το username τους και το σημείο αποστολής των tweets.

Από τον Ιούνιο ως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2012 οι ερευνητές «τσίμπησαν» 167.995 τιτιβίσματα. Συνέκριναν τα δεδομένα που προέκυψαν βάσει του σημείου αποστολής των «συναχωμένων» tweets με τα επίσημα στοιχεία των συγκεκριμένων πόλεων σχετικά με τα άτομα που είχαν νοσήσει με γρίπη. Είδαν λοιπόν ότι από τις 11 πόλεις των οποίων τα tweets μπήκαν στο… μικροσκόπιο, οι εννέα εμφάνιζαν σημαντικές ομοιότητες ως προς τις διαδικτυακές αναρτήσεις και τα ποσοστά καταγεγραμμένων περιπτώσεων ατόμων που είχαν νοσήσει.

«Οι παραδοσιακές επιδημιολογικές μέθοδοι χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες για την ανίχνευση ενός νέου ξεσπάσματος γρίπης» εξηγεί ο δρ Τσου.

Κόκκινο τον Φλεβάρη
Σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) των ΗΠΑ, η περίοδος της γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο, με τον Φεβρουάριο να χτυπάει… κόκκινο. Ωστόσο, η αδυναμία πρόβλεψης του πότε ή πού ακριβώς πρόκειται να σημειωθούν τα σοβαρά ξεσπάσματα της νόσου δεν επιτρέπει πολλές φορές την έγκαιρη προετοιμασία και ανταπόκριση των νοσοκομείων.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από την τεχνική ηλεκτρονικής ανίχνευσης των ξεσπασμάτων της γρίπης των αμερικανών επιστημόνων παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Medical Internet Research».

Πηγή:

www.newsage.gr

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

(Visited 41 times, 1 visits today)
Ετικέτες: , Last modified: 01/10/2019