Written by: Education Internet XML

Μαθήματα XML (Μέρος 1)

SylviecomitexnologiaXMLmeros1o1 1
This entry is part 1 of 6 in the series Μαθήματα XML

Μαθήματα XML (Μέρος 1)

Παράδειγμα 1 – Εισαγωγή στην XML

Για να δημιουργήσουμε ένα XML έγγραφο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν απλό επεξεργαστή κειμένου σε μορφή ASCII, όπως είναι το Σημειωματάριο (Notepad) των Windows, και να το αποθηκεύσουμε με την επέκταση .xml. Τα αρχικά XML σημαίνουν eXtensible Markup Language, δηλ. Εκτεταμένη Γλώσσα Σήμανσης. Η πρώτη εντολή που πρέπει να γράψουμε για να δημιουργήσουμε ένα XML έγγραφο είναι η εξής :

<?xml version="1.0"?>

Ολα τα XML έγγραφα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :

Να ορίζουν τα δεδομένα με μια δομημένη μορφή, σύμφωνα με το εξής στυλ : <tag> δεδομένα </tag>.
Να έχουν επέκταση αρχείου .xml.
Να μπορούν να δημιουργηθούν μ’ έναν κειμενογράφο ή μ’ έναν XML επεξεργαστή.
Να μεταφέρονται από τον Web server στον Web client μέσω του πρωτοκόλλου HTTP.
Να αποτελούν απαραίτητο στοιχείο μιας XML εφαρμογής, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον ένα προαιρετικό DTD, έναν XML αναλυτή (parser) και μια λογική παρουσίασης/επεξεργασίας.

Η Τεχνολογία XML - Μέρος 1ο

Το πρώτο μας XML έγγραφο είναι το εξής :

<?xml version="1.0"?>
<GREETING>
        Hallo from Florina
</GREETING>

Περιέχει ένα XML στοιχείο με μια ετικέτα αρχής και μια ετικέτα τέλους και ένα κείμενο σαν περιεχόμενο. Η ιδιότητα version δηλώνει την έκδοση (τυποποίηση) της XML που χρησιμοποιούμε, που εδώ είναι η 1.0.

Παράδειγμα 2 – Πιστοποίηση ενός XML Εγγράφου

Για να ελέγξουμε αν ένα XML έγγραφο έχει συντακτικά λάθη, χρησιμοποιούμε έναν XML αναλυτή (parser). Υπάρχουν οι αναλυτές επικύρωσης, οι οποίοι ελέγχουν την σύνταξη των XML εγγράφων και επιβεβαιώνουν ότι τα XML δεδομένα ταιριάζουν με τους κανόνες επικύρωσης των DTD (Document Type Definition) εγγράφων, και οι αναλυτές μη επικύρωσης, οι οποίοι ελέγχουν την σύνταξη των XML εγγράφων αλλά δεν επιβεβαιώνουν τα XML έγγραφα με τα DTD έγγραφα ή τις διατάξεις.

Αν ένα XML έγγραφο είναι σωστά γραμμένο, θα εμφανισθεί στο παράθυρο του φυλλομετρητή, κατά κανόνα του Internet Explorer καθώς ο Netscape Navigator δεν παρέχει ακόμη πλήρη υποστήριξη για την XML. Υπάρχει ο XML αναλυτής (parser) επικύρωσης MSXML, που είναι ενσωματωμένος στον Internet Explorer 5.0, και ο οποίος εμφανίζει το XML έγγραφο, αν αυτό είναι σωστό και δεν έχει συντακτικά λάθη. Για να εμφανίσουμε τα δεδομένα της XML με μια ωραία μορφή, δηλ. χωρίς τις ετικέτες (tags), πρέπει να δημιουργήσουμε έναν XML επεξεργαστή που να περιγράφει αναλυτικά την εμφάνιση των δεδομένων.

Ο Internet Explorer 5.0 αναγνωρίζει την επέκταση .xml και ο ενσωματωμένος αναλυτής MSXML ξέρει πώς να μεταφράσει και να εμφανίσει ένα σωστό XML έγγραφο. Εκτός από τον MSXML αναλυτή, που υπάρχει ενσωματωμένος στον Internet Explorer 5.0, μπορούμε να συνδεθούμε από το Internet με τον δικτυακό τόπο ενός άλλου αναλυτή ή να τον φορτώσουμε σαν πρόγραμμα στον δίσκο μας και σ’ ένα πεδίο κειμένου να γράψουμε το όνομα του XML αρχείου που θέλουμε να επικυρώσουμε. Κάνουμε κλικ σ’ ένα πλήκτρο εντολής με ετικέτα Validate και ο αναλυτής θα επιστρέψει τα λάθη του XML αρχείου, αν  φυσικά υπάρχουν.

Παράδειγμα 3 – Ενας Απλός XML Επεξεργαστής

Για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τα δεδομένα ενός XML εγγράφου, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν XML επεξεργαστή, δηλ. έναν κώδικα που μπορεί να προσπελάσει, να χειριστεί και να εμφανίσει τα XML δεδομένα. Υπάρχουν οι εξής τέσσερις κατηγορίες XML επεξεργαστών :

Διαδοχικά Φύλλα Στυλ (Cascading Style Sheets).
XSL (eXtensible Style Sheet Language) Φύλλα Στυλ.
Νησίδες Δεδομένων (Data Islands) με Script.
Μοντέλο Δεδομένων με Script ή Client Side Προγράμματα.

Τα παραπάνω θα τα δούμε αναλυτικότερα στην πορεία και προς το παρόν θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα απλό φύλλο στυλ (CSS) και πώς να το συνδέσουμε μ’ ένα XML έγγραφο. Τα διαδοχικά φύλλα στυλ (CSS) είναι ο πιο απλός και με περιορισμένες δυνατότητες XML επεξεργαστής που μπορούμε να δημιουργήσουμε.

Σ’ έναν επεξεργαστή κειμένου όπως το Notepad, γράφουμε το παρακάτω κείμενο και το αποθηκεύουμε με όνομα style.css :

GREETING
{
        display: block;
        color: blue
}

Το παραπάνω στυλ θα εφαρμοσθεί σ’ ένα XML στοιχείο που ονομάζεται GREETING. Δημιουργούμε κι ένα XML έγγραφο που θέλουμε να εμφανίσουμε χρησιμοποιώντας κανόνες φύλλων στυλ, ως εξής :

<?xml version="1.0"?>
<?xml-stylesheet type="text/css" href="style.css"?>
<GREETING>
        Hallo from Florina
</GREETING>

Προσθέσαμε μια εντολή φύλλου στυλ στο XML έγγραφο, όπου καθορίζουμε το αρχείο φύλλου στυλ που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για να εφαρμοσθεί στα XML δεδομένα. Αν ανοίξουμε τώρα το XML έγγραφο με τον Internet Explorer, θα δούμε τα XML δεδομένα χωρίς τις ετικέτες (tags) και με το χρώμα κειμένου και τα άλλα χαρακτηριστικά που έχουμε καθορίσει στο αρχείο φύλλου στυλ.

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Series NavigationΜαθήματα XML (Μέρος 2) >>
(Visited 443 times, 1 visits today)
Ετικέτες: , Last modified: 17/10/2019