Written by: Miscellaneous

Κβαντικός υπερ-υπολογιστής στην υπηρεσία της NSA

SylviecomkbantikosiperipologistisstinipiresiatisNSA1 1

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA προσπαθεί να αναπτύξει έναν κβαντικό υπολογιστή που θα μπορεί να σπάσει κάθε επιπέδου κρυπτογράφηση, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η Washington Post από το «φάκελο Σνόουντεν».

Η ανάπτυξη κβαντικού υπολογιστή θεωρείται κατά γενική ομολογία ο στόχος για το επόμενο βήμα στην πληροφορική, αλλά η εφημερίδα υποστηρίζει πως η NSA δεν βρίσκεται πιο κοντά στην επίτευξή του από άλλους ερευνητές.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η Washington Post, ο υπολογιστής πάνω στον οποίο εργάζεται η NSA, θα της επιτρέψει να σπάζει τους κώδικες πληροφορικής που προστατεύουν τραπεζικά και ιατρικά απόρρητα και πληροφορίες της κυβέρνησης ή του κόσμου των επιχειρήσεων.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις της πληροφορικής, όπως η IBM, επιδιώκουν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν κβαντικούς υπολογιστές που επιτρέπουν την εκμετάλλευση της ισχύος των ατόμων και των μορίων αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ταχύτητα και την ασφάλεια των υπολογιστών.

Κβαντικός υπερ-υπολογιστής στην υπηρεσία της NSA

Εντούτοις ειδικοί θεωρούν πως δεν είναι πολύ πιθανό η NSA να είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια τέτοια μηχανή χωρίς να το γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα.

«Δεν φαίνεται πολύ πιθανό να βρίσκεται η NSA τόσο μπροστά σε σχέση με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να το ξέρει κανείς», επισήμανε έτσι στην εφημερίδα ο Σκοτ Ααρονσον του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Η έρευνα αποτελεί τμήμα ενός ερευνητικού προγράμματος ύψους 79,7 εκατ. δολαρίων με την ονομασία «Διείσδυση σε Σκληρούς Στόχους», σημειώνει η Post.

Η NSA από την πλευρά της δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση που της έγινε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαθέτει η Washington Post, η NSA εργάζεται πάνω στο πρόγραμμα αυτό σε ειδικούς χώρους που αποκαλούνται «κλωβοί Φάραντεϊ» και οι οποίοι προστατεύουν από την ηλεκτρομαγνητική «μόλυνση» από το εξωτερικό.

Χάρη στην εν δυνάμει τεράστια ισχύ των κβαντικών υπολογιστών, οι μηχανές αυτές θα μπορούν να αποκρυπτογραφούν οποιονδήποτε κώδικα χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για να προστατεύονται δραστηριότητες στο Ίντερνετ, είτε από τις τράπεζες είτε από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εδώ και μήνες, οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν έχουν φέρει στο φως το εύρος του αμερικανικού προγράμματος κατασκοπείας, το οποίο είχε στόχο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τους θεσμούς της ΕΕ καθώς και το εσωτερικό σύστημα τηλεδιασκέψεων του ΟΗΕ, και κυρίως το ρόλο της NSA.

Πηγή:

Newsage

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

(Visited 170 times, 1 visits today)
Ετικέτες: Last modified: 23/04/2019