Written by: Internet

Το Μέλλον του Διαδικτύου

Το Μέλλον του Διαδικτύου

Το Μέλλον του Διαδικτύου και οι προβληματισμοί των ειδικών για την λανθασμένη λειτουργία του…

To διαδίκτυο πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε να μπορούν οι χρήστες να διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματική επιστήμη, τονίζει ο δημιουργός του World Wide Web. Μιλώντας στο BBC, o Sir Tim Berners-Lee ανέφερε την αυξανόμενη ανησυχία του για τον τρόπο που χρησιμοποιείται το διαδίκτυο στη διάδοση της παραπληροφόρησης και μίλησε για την ίδρυση οργανισμών που θα πιστοποιούν τις ιστοσελίδες που είναι αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης. Ο Sir Tim Berners-Lee μίλησε στο BBC την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ξεκίνησε στο CERN το αποκαλούμενο «μεγαλύτερο πείραμα της ανθρωπότητας». Η χρήση του διαδικτύου στη διασπορά φόβων ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων θα δημιουργούσε μαύρη τρύπα που θα κατάπινε τη Γη, τον ανησύχησε. Παρόμοιο ήταν και το περιστατικό με τη διάδοση φημών ότι το τριπλό εμβόλιο MMR ήταν επικίνδυνο και επιβλαβές. Σύμφωνα με τον πρωτεργάτη του διαδικτύου, απαιτούνται νέα συστήματα που θα αξιολογούν τα sites ανάλογα με την εγκυρότητα της γνώσης που προσφέρουν. «Στο διαδίκτυο, η σκέψη μικρών ομάδων μπορεί να διαδοθεί πολύ γρήγορα και ξαφνικά μία ομάδα των 12 ατόμων με πολύ έντονα προσωπικά θέματα βρίσκει μία φόρμουλα που φαίνεται πιστευτή.

Το Μέλλον του Διαδικτύου

Ένα είδος θεωρίας συνωμοσίας την οποία μπορεί να φανταστεί κανείς να διαδίδεται σε χιλιάδες ανθρώπους και να είναι ιδιαίτερα επιζήμια». Ο Sir Tim Berners-Lee και οι συνάδελφοί του στο World Wide Web consortium διερεύνησαν απλούς τρόπους για την αξιολόγηση ιστοσελίδων, αλλά κατέληξαν ότι χρειάζεται μια ευρεία γκάμα διαφορετικών μηχανισμών. «Δεν είμαι οπαδός της ιδέας να δίνεται σε μία ιστοσελίδα ένας απλός αριθμός, κάτι σαν βαθμολογία IQ, επειδή όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να ποικίλλουν με διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε. «Γι’ αυτό θα με ενδιέφερε η ύπαρξη διαφορετικών οργανισμών που θα βαθμολογούν τις ιστοσελίδες με διαφορετικό τρόπο». Οι δηλώσεις του Sir Tim Berners-Lee έγιναν με αφορμή την ανακοίνωση της δημιουργίας του Ιδρύματος World Wide Web, στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας στο internet. Αυτή τη στιγμή, μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στον online κόσμο. «Έχει σχεδιαστεί από τη Δύση για τη Δύση;», αναρωτήθηκε. «Έχει σχεδιαστεί για το στέλεχος και τον έφηβο μιας σύγχρονης πόλης που έχουν στην τσέπη τους smart phone; Αν βρίσκεσαι σε μία αγροτική κοινότητα, χρειάζεσαι διαφορετικό είδος διαδικτύου με διαφορετικού τύπου δυνατότητες»; Το Ίδρυμα World Wide Web θα αναζητήσει ακόμη τρόπους για να φέρει το διαδίκτυο πιο κοντά στην κινητή τηλεφωνία. Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε τη χρήση του στην Αφρική και άλλες φτωχές περιοχές του πλανήτη όπου υπάρχουν λίγοι υπολογιστές αλλά πολλές συσκευές κινητού τηλεφώνου. Επιπλέον, το Ίδρυμα θα διερευνήσει πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του internet από αυτούς που δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν. «Μιλάμε για την εξέλιξη του διαδικτύου. Ίσως χρησιμοποιώντας νεύματα ή στίξη. Όταν κάτι είναι τόσο δημιουργικό μέσο όπως το internet, το όριο είναι η φαντασία μας». Τέλος, το Ίδρυμα θα εξετάσει τις ανησυχίες ότι το διαδίκτυο έχει γίνει λιγότερο δημοκρατικό με τη χρήση του να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από μεγάλες εταιρείες και κατεστημένα συμφέροντα. «Νομίζω ότι το ερώτημα είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να διευθετηθεί στα επόμενα χρόνια», σημείωσε. «Ένα από τα πράγματα με το οποίο πάντα θα ασχολούμαι είναι να παραμείνει αυτό το μέσο ουδέτερο. Δεν είναι μόνο πού θα πάω για να αποφασίσω από πού θα αγοράσω τα παπούτσια μου -που είναι εμπορικό κίνητρο-, είναι και πού θα πάω για να αποφασίσω ποιον να εμπιστευτώ με την ψήφο μου. Είναι πού θα πάω πιθανόν για να αποφασίσω σε ποια θρησκεία θα ανήκω. Είναι πού θα πάω για να αποφασίσω τι είναι επιστημονική αλήθεια, τι να πιστέψω και τι είναι αερολογίες».

Πηγή:

Πανεβοϊκό

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

(Visited 85 times, 1 visits today)
Ετικέτες: Last modified: 01/10/2019