- Τι είναι hacking; 1o Kύμα (Μέρος 1)
- Τι είναι hacking; 2o και 3ο Kύμα (Μέρος 2)
Τι είναι hacking; 2o και 3ο Kύμα (Μέρος 2)
Το δεύτερο κύμα έκανε την εμφάνιση του κατά το 1985 και διήρκησε για λίγα χρόνια, μέχρι και τις αρχές του 1990. Αυτό έγινε με την δημιουργία του Worm (Σκουληκιού) του Morris στα τότε υπάρχοντα δίκτυα.
Την περίοδο εκείνη εγκαινιάζεται μία νέα έννοια του όρου Hacking κατά την οποία ο Hacker είναι το άτομο το οποίο σκοπό έχει να διεισδύσει σε κάποιο υπολογιστικό μηχάνημα με μοναδικό σκοπό να το εξερευνήσει. Ουσιαστικά το σκουλήκι του Morris ήταν ένα άκακο πρόγραμμα το οποίο όμως θεωρείται από πολλούς ως ο προκάτοχος σημερινών επικίνδυνων αντίστοιχων προγραμμάτων.
Το τρίτο κύμα εμφανίστηκε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990 και το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα. Εδώ πλέον Hacker θεωρείται το άτομο το οποίο που θα μπει σε κάποιο υπολογιστικό σύστημα προκειμένου να καταστρέψει, να αλλάξει δεδομένα, να υποκλέψει πληροφορίες, γενικά για να προκαλέσει βλάβη στο σύστημα ή στο δίκτυο αυτό.
Για τους πραγματικούς Hackers το κύμα το οποίο τους αντιπροσωπεύει είναι το πρώτο και τα άλλα δύο αντιπροσωπεύουν την σταδιακή παρακμή της γενικότερης κοινωνίας όπως φαίνεται μέσα από τα μάτια ενός προγραμματιστή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται με τον όρο Hacker. Αυτοί είναι άτομα τα οποία σχεδιάζουν, δημιουργούν, βοηθάνε τον κόσμο να μάθει την λειτουργία των εκάστοτε υπολογιστικών συστημάτων και δημιουργούν νέα πρότυπα, τα αγαθά των οποίων μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει. Εν ολίγοις ο Hacker είναι αυτό που λέμε και toolsmith, άτομο δηλαδή που σχεδιάζει και δημιουργεί εργαλεία τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούν σε κακή χρήση.
Πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως θεωρητικά τουλάχιστον το Hacking δεν έχει καμία σχέση με το Cracking για το οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω. Ας μην ξεχνάμε πως οι Hackers του πρώτου κύματος χρησιμοποιούσαν τον όρο Cracker για να χαρακτηρίσουν αυτούς του δεύτερου κύματος και ουσιαστικά να αποστασιοποιηθούν από αυτούς. Αργότερα ο όρος Cracker χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει κάτι εντελώς διαφορετικό αλλά θα το δούμε αργότερα.
Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ