Written by: Security

Τι είναι τα Dialers

Μοιραστείτε το άρθρο

Τι είναι τα Dialers

Τα dialers αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Δεν μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή μας ή τα αρχεία μας αλλά μπορούν να βλάψουν την ίδια μας την τσέπη μ’ έναν πολύ ύπουλο τρόπο. Το dialer είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αναγκάζει τον υπολογιστή μας να συνδεθεί μ’ άλλους servers απ’ ότι έχουμε εμείς οι ίδιοι ρυθμίσει (π.χ. ΟΤΕnet) και συνεπώς ο λογαριασμός του τηλεφώνου μας να αυξάνεται εκθετικά. Όταν λέμε ότι ο υπολογιστής μας συνδέεται μ άλλον server εννοούμε ότι συνδέεται μ’ άλλον Παροχέα Υπηρεσιών Internet (ISP).

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι βρίσκεστε στην Θεσσαλονίκη και για να συνδεθείτε στο Internet πρέπει πρώτα να συνδεθείτε με τον server της ΟΤΕnet, για παράδειγμα, που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Οι dialers φροντίζουν να αποτρέψουν αυτή την σύνδεση και έτσι εσείς συνδέεστε αυτόματα μ’ έναν server σε μια άλλη πολύ μακρινή χώρα.

Από πού “κολλάω” έναν Dialer;

Είναι αυτονόητο ότι τους dialerτους κολλάμε μόνο από το Διαδίκτυο. Οι περισσότεροι dialers βρίσκονται μέσα σε ιστοσελίδες με ροζ περιεχόμενο. Εάν βρίσκεστε σε μια τέτοια σελίδα και σας εμφανίσει ένα από τα πιο συνηθισμένα μηνύματα No Signup – No CreditsCard και μετά σας ζητήσει να επιλέξετε από ποια χώρα συνδέεστε ή με τι τύπου σύνδεση μπαίνετε στο internet, τότε είναι βέβαιο ότι η σελίδα περιέχει dialer.

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω κολλήσει Dialer;

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να το καταλάβατε :

1)    Αν αφού πατήσετε το κουμπί με τον τύπο σύνδεσης που έχετε ή από ποια χώρα μπαίνετε στο Internet και κατά έναν περίεργο τρόπο αποσυνδεθείτε από το Internet, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κολλήσατε έναν dialer. Ο dialer σάς αποσυνδέει αυτόματα και την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε στο Internet, θα συνδεθείτε μ’ έναν άλλον server μιας άλλης χώρας.

2)     Μερικοί dialer δημιουργούν συντομεύσεις των σελίδων ή των προγραμμάτων με τα οποία μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο των σελίδων, στην επιφάνεια εργασίας σας και στο μενού της έναρξης.

3)     Αφού δεν έχετε καλέσει κανέναν διεθνή αριθμό από το σταθερό σας τηλέφωνο, ο λογαριασμός του τηλεφώνου σας περιέχει χρεώσεις για διεθνείς κλήσεις.

4)     Θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα :

  • Ανοίγετε τον Internet Explorer.
  • Από το μενού του Internet Explorer πατάτε Εργαλείακαι μετά Επιλογές Internet.
  • Στο πλαίσιο διαλόγου που θα σας εμφανίσει επιλέγετε την καρτέλα Συνδέσεις.

Μόλις πατήσετε την καρτέλα Συνδέσεις θα σας εμφανιστεί το παραπάνω παράθυρο. Αν για παράδειγμα έχετε σύνεση OTEnet και πάνω ή κάτω από την σύνδεση σας εμφανιστεί μια άλλη σύνδεση, τότε έχετε κολλήσει έναν dialer και θα πρέπει να διαγράψετε την σύνδεση (στην συγκεκριμένη περίπτωση ο dialer είναι ο “MyConnection”).

Πώς μπορώ να προστατευθώ από τους Dialers;

1)     Ευτυχώς σήμερα μπορούμε να προστατευθούμε από τους dialers. Μπορούμε να πάμε στον ΟΤΕ και να κάνουμε φραγή διεθνών κλήσεων. Βέβαια αυτή η λύση για ορισμένους ανθρώπους αποτελεί και εμπόδιο, αλλά αποτελεί τη μοναδική, προς στιγμήν, σίγουρη λύση. Οι δύο επόμενοι τρόποι αποτελούν τρόπους προστασίας αλλά δεν είναι απόλυτοι.

2)     Ας ξαναδούμε την εικόνα που υπάρχει παραπάνω. Αν σε περίπτωση δείτε στις Συνδέσεις σας και άλλη σύνδεση εκτός από αυτήν που έχετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να την διαγράψετε. Για να την διαγράψετε, θα πρέπει να την επιλέξετε μ’ ένα απλό κλικ του ποντικιού πάνω σ’ αυτήν και μετά να πατήσετε το κουμπί Κατάργηση που υπάρχει στα δεξιά του παραθύρου. Πολύ σημαντικές είναι και οι τρεις επιλογές που βρίσκονται ακριβώς από κάτω. Ας δούμε λοιπόν τι κάνει η καθεμία.

Να μην γίνεται ποτέ κλήση μιας σύνδεσης

Εάν έχουμε “τσεκαρισμένη” αυτήν την επιλογή και κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο εικονίδιο του Explorer (χωρίς να έχουμε συνδεθεί στο Internet ακόμη), θα μας εμφανίσει το μήνυμα «Δεν είναι δυνατή η εμφάνιση της σελίδας». Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε κλήση και αν πραγματοποιηθεί, θα πραγματοποιηθεί ηθελημένα και ελεγχόμενα.

Να γίνεται κλήση όποτε δεν υπάρχει μια σύνδεση δικτύου

Εάν έχουμε “τσεκαρισμένη” αυτήν την επιλογή και διπλοπατήσουμε πάνω στο εικονίδιο του Explorer, αυτόματα θα μας εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο σύνδεσης. Αν πατήσουμε “Κλήση” απ’ αυτό το παράθυρο (σε περίπτωση που έχουμε κολλήσει έναν dialer) ο υπολογιστής μας θα συνδεθεί μ’ έναν server σε μια άλλη χώρα. Θα δούμε ότι το παράθυρο που έχει εμφανιστεί θα περιέχει τον κωδικό μας, το όνομα της σύνδεσή μας και τον κωδικό πρόσβασή. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τον dialer από το να μας συνδέσει σ’ έναν άλλονserver. 

Να γίνεται πάντα κλήση της προεπιλεγμένης σύνδεσης

Αν έχουμε “τσεκαρισμένη” αυτήν την επιλογή και ανοίξουμε τον Explorer θα μας εμφανίσει ένα παράθυρο το οποίο θα λέει ότι η ιστοσελίδα (αν έχουμε επιλέξει κάποια σελίδα ως αρχική σελίδα) που ζητήσαμε δεν είναι διαθέσιμη για εργασία χωρίς σύνδεση και θα μας παροτρύνει να πατήσουμε το κουμπί Σύνδεση. Αν πατήσουμε Σύνδεση, θα μας εμφανίσει το παράθυρο που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο.

Η πιο σωστή επιλογή είναι η πρώτη για να μπορούμε (όσο μπορούμε) να ελέγχουμε την σύνδεσή μας.

3)     Υπάρχουν διάφορα προγράμματα (anti-Dialer) τα οποία “εξειδικεύονται” πάνω στον εντοπισμό και στον καθαρισμό του υπολογιστή σας από τους dialers. Δυστυχώς νέοι dialers κατασκευάζονται συνεχώς και παράλληλα εξελίσσονται αλλάζοντας “πατέντες” κατασκευής και τρόπους μεταφοράς στον υπολογιστή μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτά τα προγράμματα υστερούν να τους εντοπίσουν. Σκεφτείτε ότι εάν δημιουργηθεί ένας νέος dialer, μέχρι την στιγμή που θα τον εντοπίσουν οι εταιρείες που φτιάχνουν anti-dialers, ο συγκεκριμένος dialer θα υπάρχει και θα μεταφέρεται στους υπολογιστές. Ένα τελευταίο μειονέκτημα αυτών των προγραμμάτων είναι ότι μέσα στην λίστα των, πιθανόν, dialers που θα έχουμε να εμφανίσει και την σύνδεσή μας. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι για να συνδεθούμε στο Internet χρησιμοποιούμε έναν dialer ο οποίο έχει δημιουργηθεί αυτόματα μόλις δημιουργήσαμε μια νέα σύνδεση. Όπως καταλαβαίνουμε, ο dialer που δημιουργήθηκε από εμάς δεν μπορεί να μας βλάψει, αλλά βέβαια τα anti-dialerπρογράμματα δεν μπορούν να διακρίνουν ποιοι dialer κάνουν κακό και ποιοι όχι. Γι’ αυτόν το λόγο αν δεν γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους προγράμματα και δεν γνωρίζουμε πώς να δημιουργούμε νέες συνδέσεις Internet καλό θα ήταν να μην τα χρησιμοποιούμε.

Γιατί υπάρχουν οι Dialers;

Όταν άρχισαν να πρωτοεμφανίζονται οι ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό στο Διαδίκτυο, για να έχουμε πρόσβαση σ’ αυτές θα έπρεπε να πληρώσουμε. Είτε με την πιστωτική μας κάρτα, είτε με κάποια επιταγή, είτε με κατάθεση ενός ποσού που επιθυμούσαν στον λογαριασμό τους. Οι χρήστες του Διαδικτύου, όμως, αυξάνονταν συνεχώς χωρίς να μπαίνουν σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα πληρωμής. Έτσι επινοήθηκαν οι dialers, η “άμεση πληρωμή” όπως θα λέγαμε. Οι περισσότερες ιστοσελίδες μετατράπηκαν σε ιστοσελίδες με “Δωρεάν πρόσβαση”, χρεώνοντας άμεσα τον λογαριασμό του τηλεφώνου μας μ’ όσα θα πληρώναμε κανονικά αν κάναμε μια κλήση στο εξωτερικό. Ας μην ξεχνάμε επίσης και τις διάφορες διαφημίσεις (pop ups) που εμφανίζονται συνεχώς κατά την διάρκεια και μετά την επίσκεψής μας σ’ αυτές τις ιστοσελίδες, τα οποία φροντίζουν, αν κάνουμε κλικ πάνω τους να επιφέρουν κέρδη στις ιστοσελίδες και να αυξήσουν τον λογαριασμό του τηλεφώνου μας ακόμη περισσότερο.

Προς στιγμήν, ο μόνος σίγουρος τρόπος για να προστατευθούμε από τις επιπτώσεις ενός dialer είναι να κάνουμε φραγή διεθνών κλήσεων. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος προστασίας από dialer δεν μας προφυλάγει 100%. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι dialerεξελίσσονται συνεχώς και θα βρουν κάποια στιγμή τρόπο να παρακάμπτουν την φραγή που έχουμε κάνει.

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

(Visited 728 times, 1 visits today)

Μοιραστείτε το άρθρο

Ετικέτες: Last modified: 08/10/2019