Written by: Education Internet XML

Μαθήματα XML (Μέρος 2)

This entry is part 2 of 6 in the series Μαθήματα XML

Η Τεχνολογία XML – Μέρος 2ο

Παράδειγμα 4 – Η XML Δήλωση

Υπάρχει ένα ειδικό είδος εντολής επεξεργασίας που ονομάζεται XML δήλωση και πρέπει να αποτελεί την πρώτη γραμμή σ’ ένα XML έγγραφο. Η σύνταξή της είναι ως εξής :

<?xml version="versionNumber"
[encoding="encodingValue"]
[standalone="yes | no"]?>

Το versionNumber είναι ο αριθμός της XML προδιαγραφής που πρέπει να ακολουθεί το XML έγγραφο που θα δημιουργήσουμε, το encodingValue είναι μια προαιρετική τιμή που δηλώνει το σύνολο χαρακτήρων Unicode του κειμένου του XML εγγράφου, με προεπιλογή την UTF-8 (αμερικανικά αγγλικά) και η προαιρετική ιδιότητα standalone παίρνει μόνο μία από τις τιμές yes ή no, ανάλογα με το αν το XML έγγραφο δεν εξαρτάται από άλλα XML έγγραφα για να είναι έγκυρο ή όχι, αντίστοιχα. Η εξ ορισμού τιμή είναι yes, δηλ. το XML έγγραφο δεν εξαρτάται από άλλα XML έγγραφα.

Η Τεχνολογία XML – Μέρος 2ο

Παράδειγμα 5 – Το Στοιχείο Ρίζα (Root Element)

Κάθε έγκυρο XML έγγραφο πρέπει να έχει ένα και μόνο ένα στοιχείο ρίζα (root element), το οποίο περιέχει (περικλείει) όλα τα άλλα στοιχεία του εγγράφου. Το στοιχείο ρίζα βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας των δεδομένων ενός XML εγγράφου και λογικά και συντακτικά.

Η δήλωση ενός στοιχείου ρίζα πρέπει να εμφανίζεται μετά από την XML δήλωση αλλά πριν από άλλες δηλώσεις στοιχείων. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η XML ξεχωρίζει τα πεζά από τα κεφαλαία γράμματα και οι ετικέτες αρχής και τέλους πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα.

<?xml version="1.0"?>
<Florina>
    <!- - Δηλώσεις άλλων στοιχείων - ->
</Florina>

Παράδειγμα 6 – Τα Σχόλια (Comments) στην XML

Είδαμε στο προηγούμενο παράδειγμα πώς μπορούμε να γράψουμε σχόλια (comments) σ’ ένα XML έγγραφο. Η XML θεωρεί σαν σχόλιο ο,τιδήποτε υπάρχει ανάμεσα στα σύμβολα <!- – και – ->. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα σχόλια πρέπει να γράφονται μετά από την XML δήλωση, δεν μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε XML κωδικούς και δεν μπορούν να είναι ένθετα.

Παράδειγμα 7 – Δηλώσεις Αλλων Στοιχείων Δεδομένων

Για να περιγράψουμε την δομή των στοιχείων δεδομένων στην XML, πρέπει να τοποθετήσουμε ένθετα στοιχεία μέσα σ’ άλλα στοιχεία. Ολα τα στοιχεία δεδομένων πρέπει να περιέχονται μέσα στο στοιχείο ρίζας του εγγράφου. Η σύνταξη για την δήλωση στοιχείων δεδομένων που δεν είναι ρίζα είναι η εξής :

    <element1 [attribute]>
        [
        </element2>]
    </element1>

Το element1 είναι το στοιχείο δεδομένων που περιέχει ένα ή περισσότερα άλλα στοιχεία δεδομένων και το προαιρετικό element2 είναι ένα στοιχείο δεδομένων που περιέχεται μέσα σ’ ένα άλλο στοιχείο δεδομένων. Το attribute (ιδιότητα) είναι προαιρετικό και είναι ένα σύνολο από ζευγάρια ονομάτων και τιμών που καθορίζουν τις συγκεκριμένες ιδιότητες ενός στοιχείου. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά μέσα στο όνομα ενός στοιχείου δεδομένων.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα.

<?xml version="1.0"?>
<Nomos_Florinas>
    <Eparxia_Florinas>
            <Prespes> Λίμνη Μικρή Πρέσπα </Prespes>
                     <Small_Prespes> Αγιος Αχίλλειος </Small_Prespes>
            <Prespes> Λίμνη Μεγάλη Πρέσπα </Prespes>
    </Eparxia_Florinas>
    <Eparxia_Amyntaiou>
            <Nymfeo> Αρκτούρος </Nymfeo>
            <Nymfeo> Νίκειος Σχολή </Nymfeo>
    </Eparxia_Amyntaiou>
</Nomos_Florinas>

Παράδειγμα 8 – Οι Ιδιότητες (Attributes) των Στοιχείων

Μπορούμε να δηλώσουμε μια ιδιότητα (attribute) στην ετικέτα αρχής ενός στοιχείου για να το κάνουμε να ξεχωρίζει από άλλα στοιχεία δεδομένων με το ίδιο όνομα, με την εξής σύνταξη :

    <elementName
        [attributeName1="attribute1Value"]
        [attributeName2="attribute2Value"]
        ...
        [attributeNameN="attributeNValue"]> elementValue
    </elementName>

Τα ονόματα των ιδιοτήτων πρέπει να ξεκινούν μ’ ένα γράμμα ή με τον χαρακτήρα _ και μπορούν να περιέχουν γράμματα, ψηφία και τους χαρακτήρες _, – και τελεία (.). Οι τιμές των ιδιοτήτων πρέπει να περικλείονται σε μονά ή διπλά εισαγωγικά και μπορούν να περιέχουν οποιαδήποτε δεδομένα χαρακτήρων.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα.

<?xml version="1.0"?>
<Florinas_Products>
    <product name="sweet" code="100"> Γλυκά κουταλιού
    </product>
</Florinas_Products>

Παράδειγμα 9 – Οι Προκαθορισμένες Οντότητες

Για να μπορέσουμε να ορίσουμε δεδομένα σ’ ένα XML έγγραφο που να περιέχουν ειδικούς χαρακτήρες, όπως είναι οι <, >, & ‘, και “, η XML ορίζει προκαθορισμένες οντότητες (predefined entities) για να τους διαφοροποιήσει από τους ίδιους χαρακτήρες που έχουν ειδική σημασία στην XML.

Η XML υποστηρίζει τις εξής πέντε προκαθορισμένες οντότητες :

&lt; = <
&gt; = >
&amp; = &
&apos; = ‘
&quot; = “
Ακολουθεί ένα παράδειγμα.

<saler name="James &amp; Johnson"> </saler>

Παράδειγμα 10 – Ειδικές Εντολές Επεξεργασίας

Μπορούμε να περάσουμε ειδικές εντολές επεξεργασίας μιας εφαρμογής από ένα XML έγγραφο σ’ έναν XML επεξεργαστή, χρησιμοποιώντας μια δομή που ονομάζεται εντολή επεξεργασίας και που έχει την εξής σύνταξη :

<?εφαρμογή παράμετροι?>

Για παράδειγμα, το

<?xml-stylesheet type="text/xsl" href="prog01.xsl"?>

καλεί μια λειτουργική μονάδα που παρέχει υποστήριξη για την XSL.

Οι εντολές επεξεργασίας γράφονται μετά την XML δήλωση.

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Series Navigation<< Μαθήματα XML (Μέρος 1)Μαθήματα XML (Μέρος 3) >>
(Visited 292 times, 1 visits today)
Ετικέτες: , Last modified: 17/10/2019