Written by: Education Internet XML

Μαθήματα XML (Μέρος 4)

This entry is part 4 of 6 in the series Μαθήματα XML

Η Τεχνολογία XML – Μέρος 4ο

Παράδειγμα 16 – Δήλωση ενός Προαιρετικού Στοιχείου

Μπορούμε να δηλώσουμε ένα προαιρετικό στοιχείο χρησιμοποιώντας τον χαρακτήρα ? και μπορούμε να δηλώσουμε ένα στοιχείο container που να περιέχει και υποχρεωτικά και προαιρετικά στοιχεία. Ακολουθεί ένα παράδειγμα.

<!ELEMENT customer (order+, name, address*, phone?)>

Παράδειγμα 17 – Δήλωση Ιδιοτήτων

Μπορούμε να δηλώσουμε έναν κανόνα επικύρωσης που να ορίζει ότι η ιδιότητα ενός XML στοιχείου μπορεί να περιέχει μόνο χαρακτήρες. Προς τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε την λέξη κλειδί CDATA και η σύνταξη για να δηλώσουμε μια ιδιότητα (attribute) ενός XML στοιχείου (element) είναι η εξής :

<!ATTLIST όνομα_στοιχείου όνομα_ιδιότητας CDATA (#REQUIRED | #IMPLIED)>

Το όνομα_στοιχείου που υπάρχει μετά από την λέξη κλειδί ATTLIST πρέπει να ταιριάζει με το όνομα ενός στοιχείου που έχει ορισθεί προηγουμένως και έτσι αποτελεί καλή πρακτική να δηλώνουμε την λίστα των ιδιοτήτων ενός στοιχείου αμέσως μετά την δήλωση του στοιχείου.

Το επόμενο παράδειγμα ορίζει μια λίστα ιδιοτήτων για ένα XML στοιχείο με όνομα car, όπου η ιδιότητα color είναι υποχρεωτική, ενώ η ιδιότητα length είναι προαιρετική. Και οι δύο ιδιότητες περιορίζονται σε χαρακτήρες δεδομένων.

<!ATTLIST car color CDATA #REQUIRED length CDATA #IMPLIED>

Παράδειγμα 18 – Ορισμός Οντοτήτων

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη κλειδί ENTITY για να περιορίσουμε την τιμή μιας ιδιότητας ενός XML στοιχείου σ’ ένα εξωτερικό αρχείο δεδομένων. Την ώρα της εκτέλεσης, οι μόνοι τύποι δεδομένων που επιτρέπονται για ένα στοιχείο που έχει δηλωθεί σαν ENTITY είναι αυτοί που έχουν ορισθεί στο αρχείο DTD με την δήλωση <!ENTITY>. Η σύνταξη για να δηλώσουμε μια οντότητα είναι η εξής :

<!ATTLIST όνομα_στοιχείου όνομα_ιδιότητας ENTITY (#REQUIRED | #IMPLIED)>

Η λέξη κλειδί ENTITY δηλώνει μια εξωτερική πηγή δεδομένων. Ακολουθεί ένα παράδειγμα, όπου σ’ ένα DTD αρχείο ορίζουμε μια οντότητα με όνομα PIC1, που είναι ένα αρχείο εικόνας gif, και την ιδιότητα image που σχετίζεται με το αυτοκίνητο σαν οντότητα :

<!ENTITY PIC1 SYSTEM "car01.gif" NDATA GIF>
<!ATTLIST car image ENTITY #IMPLIED>

Μέσα στο XML έγγραφο ορίζουμε το στοιχείο και την ιδιότητά του :

<car image="PIC1">
Η Τεχνολογία XML – Μέρος 4ο

Παράδειγμα 19 – Η Λέξη Κλειδί NMTOKEN

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη κλειδί NMTOKEN για να περιορίσουμε την τιμή της ιδιότητας ενός XML στοιχείου μ’ ένα μόνο διακριτικό (token). Για να περιορίσουμε την τιμή σ’ ένα σύνολο από ξεχωριστά διακριτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη κλειδί NMTOKENS. Η σύνταξη είναι η εξής :

<!ATTLIST όνομα_στοιχείου όνομα_ιδιότητας NMTOKEN (#REQUIRED | #IMPLIED)>

Η λέξη κλειδί NMTOKEN ξεχωρίζει τα πεζά από τα κεφαλαία γράμματα και η τιμή της ιδιότητας στην οποία αναφέρεται πρέπει να είναι μία μόνο λέξη και χωρίς κενά. Ακολουθεί ένα παράδειγμα.

<!ELEMENT car (make, capacity)>
<!ATTLIST car plate_number NMTOKEN #REQUIRED>

Παράδειγμα 20 – Τιμές Ιδιοτήτων από Λίστα Επιλογής

Μπορούμε να ορίσουμε έναν κανόνα επικύρωσης για να περιορίσουμε την τιμή μιας ιδιότητας της XML σε μια λίστα που περιέχει έτοιμες επιλογές. Η σύνταξη για να δηλώσουμε μια λίστα επιλογής για μια XML ιδιότητα είναι η εξής :

<!ATTLIST όνομα_στοιχείου όνομα_ιδιότητας (επιλογή1 | επιλογή2 | επιλογή3 ) (#REQUIRED | #IMPLIED)>

Ακολουθεί ένα παράδειγμα.

<!ATTLIST car make (Ford | Skoda | Citroen) #REQUIRED>

Παράδειγμα 21 – Η Λέξη Κλειδί ID

Χρησιμοποιούμε την λέξη κλειδί ID για να περιορίσουμε μια ιδιότητα ώστε να δέχεται μοναδικές τιμές σε μια XML εφαρμογή την ώρα εκτέλεσης (μοναδικό αναγνωριστικό ή πρωτεύον κλειδί). Η σύνταξη είναι η εξής :

<!ATTLIST όνομα_στοιχείου όνομα_ιδιότητας ID #REQUIRED>

Ακολουθεί ένα παράδειγμα.

<!ATTLIST car serial_no ID #REQUIRED>

Παράδειγμα 22 – Η Λέξη Κλειδί IDREF

Χρησιμοποιούμε την λέξη κλειδί IDREF για να αναφερθούμε σ’ έναν κανόνα επικύρωσης και να είμαστε έτσι σίγουροι ότι η τιμή μιας XML ιδιότητας ταιριάζει με την τιμή μιας ιδιότητας που έχει ορισθεί προηγουμένως (αναφορά αναγνωριστικού ή ξένο κλειδί). Η σύνταξη είναι η εξής :

<!ATTLIST όνομα_στοιχείου όνομα_ιδιότητας IDREF (#REQUIRED | #IMPLIED)>

Ακολουθεί ένα παράδειγμα.

<!ATTLIST car serial_no ID #REQUIRED>
<!ATTLIST ford number IDREF #IMPLIED>

Σύμφωνα με τον παραπάνω DTD κώδικα, η ιδιότητα serial_no έχει αποδεκτές μόνο μοναδικές τιμές και η ιδιότητα number πρέπει να έχει μια από τις τιμές που δόθηκαν προηγουμένως στην ιδιότητα serial_no.

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Series Navigation<< Μαθήματα XML (Μέρος 3)Μαθήματα XML (Μέρος 5) >>
(Visited 193 times, 1 visits today)
Ετικέτες: , Last modified: 17/10/2019