Written by: Games

Grand Theft Auto V: Ακριβώς αυτό που αναμενόταν

SylviecomGrandTheftAutoVakribosaitopoianamenotan1 1

Η κυκλοφορία ενός Grand Theft Auto video game πάντα έφερνε αναστάτωση στην αγορά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η σειρά άλλαξε στιλ και ύφος μετά το GTA III.

Το Grand Theft Auto V είναι ίσως το πιο hot game της φετινής σεζόν, καταφέρνοντας να ξεπεράσει σε ενδιαφέρον ακόμη και τους next gen τίτλους που θα έρθουν από τα μέσα Νοεμβρίου και έπειτα. Είναι δικαιολογημένο όλο αυτό το… πάρτι των τρελών ή απλά το hype κατάφερε να ξεγελάσει κριτικούς και κοινό, αποσπώντας έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους των τελευταίων ετών σε υπηρεσίες όπως το Metacritic; Πάμε να δούμε αναλυτικά…

Η συνταγή του open world περιβάλλοντος ακολουθείται πιστά κι εδώ. Ο παίκτης χρησιμοποιεί μία σειρά από third person action και driving μηχανισμούς για να κινηθεί στον τεράστιο κόσμο που αποτελείται από μία περιοχή του San Andreas (Νότια Καλιφόρνια), αλλά και του Los Santos (απόδοση της πόλης του Los Angeles) και να ολοκληρώσει μια σειρά αποστολών. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ο παίκτης ελέγχει τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες (Michael, Trevor και Franklin), με τον κάθε ένα να έρχεται και με ένα ξεχωριστό ιστορικό background με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Michael De Santa έχει περάσει αρκετά χρόνια ως τραπεζικός υπάλληλος και ζει μια άσχημη καθημερινότητα στην οικογένειά του. Ο Trevor Philips γνωρίζεται με τον Michael και κάνουν μαζί «δουλειές», αλλά ζει μόνος του στην έρημο της Blaine County παρέα με τα ναρκωτικά. Ο Franklin Clinton από την πλευρά του ζει στην Vespucci Beach και εμπλέκεται με ένα κάρο δουλειές που του ταράζουν την καθημερινότητα.

Grand Theft Auto V: Ακριβώς αυτό που αναμενόταν

Η απόδοση του κάθε ήρωα έρχεται πέραν της εμφάνισης και της εξαιρετικής φωνής που του έχει δοθεί και μέσα από την ιστορία, όπου κάθε ένας έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του ευτράπελα. Ο παίκτης θα βρεθεί να ταξιδεύει από τις ερήμους στους αυτοκινητόδρομους και από εκεί στη θάλασσα για να μαζέψει πχ. την κόρη του από ένα γιοτ που ανήκει σε έναν παραγωγό ταινιών πορνό και προσφέρει στη νεαρά όλα όσα θέλει να ακούσει για να γίνει γνωστή. Μέσα σε αυτό το ταξίδι, θα χρησιμοποιήσει μια σειρά από οχήματα, αεροσκάφη και πλοία, κινούμενος με απόλυτη ελευθερία στον πραγματικά απέραντο χάρτη του κόσμου, χωρίς ίχνος loading. Οι εντάσεις μεταξύ των μελών που μετέχουν σε κάθε αποστολή (αφού οι τρεις ιστορίες των ηρώων τέμνονται σε διάφορα σημεία) μεταφράζονται μέσα από μία σειρά καλοσκηνοθετημένων κινηματογραφικών στιγμών, ενώ σε διάφορα σημεία ο παίκτης μπορεί να πάρει και αποφάσεις μικρής σημασίας με το πάτημα των ανάλογων πλήκτρων.

Οι αποστολές έχουν την κλασική GTA δομή, με τον παίκτη να καλείται να ταξιδέψει σε συγκεκριμένα σημεία, να μετέχει σε αγώνες, να παραδώσει αντικείμενα, να σκοτώσει μονάδες, να καταστρέψει κτίρια και οτιδήποτε άλλο τρελό του ζητήσει ο κάθε συνεργάτης του. Μέσα σε αυτό το ταξίδι θα συναντήσει την προδοσία, πισώπλατες μαχαιριές και ανατροπές στη σχέση του με άλλους NPCs και γενικότερα στιγμές που σίγουρα θα θυμάται ο παίκτης ζώντας αυτή τη μοναδική εμπειρία. Ουσιαστικά, το Grand Theft Auto V διατηρεί τη λογική των αποστολών, ωστόσο φαίνεται πλέον ότι με την τεχνογνωσία της Rockstar, η διαδικασία αυτή απελευθερώνεται και προσφέρει μια πιο «ζωντανή» εμπειρία. Είχαμε συνηθίσει διάφορες τρέλες και σε παλαιότερα GTA, αλλά δεν είχαμε δει αρκετές φορές να γκρεμίζει ο παίκτης μπαλκόνια από υπερπολυτελείς επαύλεις ή να σχεδιάζει τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου στελέχους, την οποία και μετά μπορεί να αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει την ώρα που ο στόχος του βρίσκεται σε ζωντανή σύνδεση στην τηλεόραση.

Οι αποστολές που οργανώνονται από τον Michael και ανήκουν στην κατηγορία των heists έχουν και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς απαιτούν τη σύσταση μιας ομάδας και έναν ξεχωριστό τρόπο προσέγγισης. Τις περισσότερες φορές δίνουν μάλιστα στον παίκτη τη δυνατότητα να διαλέξει πως θα ολοκληρώσει το στόχο, επιλέγοντας είτε τον Α είτε το Β τρόπο. Για παράδειγμα, σε μια αποστολή που πρέπει να εισβάλουν σε ένα χρυσοχοείο, υπάρχει η δυνατότητα είτε για «ντου», είτε για σχέδιο εκκένωσης και απόκρυψης των μελών της ομάδας που θα μπλεχτούν με τον κόσμο πάνω στον πανικό και εν τέλει θα φτάσουν στο στόχο τους. Αυτές οι αποστολές δίνουν και μια πιο «φρέσκια» προσέγγιση στον εν λόγω τομέα, αφού απαιτούν την απόλυτη οργάνωση τόσο την ώρα της εκτέλεσης, όσο και μετά, στη διαδικασία διαφυγής. Εδώ παίζει ρόλο και το πόσο έμπειρα είναι τα στελέχη της ομάδας, με την εμπειρία αυτή να πληρώνεται με μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη.

Ένας μικρότερου ποσοστού οδηγός ίσως αποφέρει στον παίκτη περισσότερα χρήματα, αλλά ίσως τον οδηγήσει και σε εύκολη σύλληψη. Το τελικό αποτέλεσμα παρόλα αυτά, τις περισσότερες φορές εξαρτάται από τον παίκτη, ωστόσο προσφέρεται αυτή η μικρή δυνατότητα επιλογής. Ο εντυπωσιακός νέος μηχανισμός εναλλαγής μεταξύ των ηρώων δίνει τακτικά πολλές επιλογές. Ο παίκτης έχει στα χέρια του τυπικά πάνω από έναν ήρωες και μπορεί σε μία σύνθετη αποστολή να χειριστεί σχεδόν όλα τα «βασικά» μέλη στο ιδανικό για εκείνον σημείο. Με αυτό τον τρόπο έχει απόλυτο έλεγχο της έκβασης, αφού για παράδειγμα μπορεί να πετάξει με έναν ήρωα ένα ελικόπτερο, με έναν άλλο να έχει στηθεί με sniper στην απέναντι πολυκατοικία και με τον τρίτο να ετοιμάζεται για επίθεση με όπλα και μάχες σώμα με σώμα. Η αλλαγή αυτή ανάμεσα στους τρεις χαρακτήρες είναι δυνατή ακόμη και εκτός αποστολών, αφού με μία λογική zoom in – zoom out στο χάρτη, επιτρέπει στον παίκτη να κινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται ο εκάστοτε χαρακτήρας (ασχέτως αν έχει να εκτελέσει αποστολή του για αρκετή ώρα) και να αναλάβει να τον χειριστεί. Κάθε ήρωας έχει τις δικές του αποστολές και στη διαδικασία εναλλαγής, το user interface ενημερώνει και πόσες έχει σε εκκρεμότητα κάθε ήρωας, ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται.

Ο νέος τίτλος της σειράς δείχνει ότι ενώνει όλα τα παραπάνω με ένα πιο ρεαλιστικό τόνο, κάτι στο οποίο βοηθάει και ο εντυπωσιακά γεμάτος και ζωντανός χάρτης. Κάθε σημείο που θα διασχίσει ο παίκτης έχει και κάτι που κινείται με απόλυτα φυσικό τρόπο. Δύο άστεγοι που συζητούν, νεαροί που πειράζουν όμορφες παρουσίες που περνούν από δίπλα τους, μεσήλικες κυρίες που κουτσομπολεύουν και άπειρα (μα άπειρα) αυτοκίνητα που διασχίζουν κάθε εκατοστό του οδικού συστήματος. Ακόμη και στα πιο άδεια σημεία, ο παίκτης του Grand Theft Auto V θα βρει κάτι να αλληλεπιδράσει και να εκμεταλλευτεί τη λογική του open world gameplay.

Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο μυστικό στο κομμάτι της εμπλοκής των Αρχών. Σε αρκετές περιπτώσεις μέσα στις αποστολές, αλλά και σε αρκετές εκτός αυτών, ο παίκτης θα κληθεί να ξεφύγει από την αστυνομία. Ο βαθμός καταζήτησης παραμένει με το χαρακτηρισμό των αστεριών στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης (όσα περισσότερα αστέρια, τόσες περισσότερες δυνάμεις της αστυνομίας κινούνται προς τον ήρωα), αλλά πλέον υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι για να ξεφύγει κανείς. Με το που ξεκινάει το κυνήγι, ο ήρωας έχει να διαλέξει είτε την απόκρυψη σε ένα σημείο (με την ελπίδα ότι δε θα περάσει από κοντά του περιπολικό), είτε την άτακτη φυγή του προς κάθε δυνατή κατεύθυνση. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να κινείται με σταθερό ρυθμό, προσπαθώντας να αποφύγει το πεδίο εντοπισμού της αστυνομίας και στη συνέχεια να κινηθεί για μερικά δευτερόλεπτα, χωρίς να πέσει ξανά μέσα στα ραντάρ των οχημάτων και των ελικοπτέρων. Στη δεύτερη περίπτωση, το πόδι δεν πρέπει να φύγει από το πάτωμα του αυτοκινήτου, αλλά χάρη στη γεμάτη πόλη, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό.

Η οδήγηση έρχεται βελτιωμένη σε σχέση με το Grand Theft Auto IV, με τον παίκτη να έχει καλύτερο έλεγχο των οχημάτων, ενώ και τα ίδια τα αυτοκίνητα παρουσιάζουν πιο ρεαλιστική αντίδραση σε κάθε εντολή. Οι στροφές παραμένουν πάντα δύσκολες σε σημεία με μεγάλη πυκνότητα, ωστόσο πάντα είναι εύκολη η λύση του πεζοδρομίου ή η παραβίαση ενός κόκκινου σηματοδότη. Κάθε αυτοκίνητο έχει τα δικά του θετικά και αρνητικά, με τα μεγαλύτερου βάρους να κινούνται και να επιταχύνουν πιο δύσκολα αλλά να είναι πιο ανθεκτικά σε συγκρούσεις και τα μικρότερου (βάρους) να βοηθούν σε πιο εύκολη διαφυγή, αλλά να είναι επιρρεπή σε ανατροπές με το παραμικρό χτύπημα. Αντίστοιχα η πλοήγηση των οχημάτων και σκαφών είναι όσο απλή χρειάζεται, έτσι ώστε να μην απασχολήσει η εκμάθηση των βασικών εντολών τον παίκτη για πάνω από 1 λεπτό.

Μέσα σε όλα δε θα πρέπει να ξεχάσουμε να τονίσουμε ότι ο γεωγραφικός πλουραλισμός της περιοχής του Grand Theft Auto 5 είναι τέτοιος που θα αφήσει τον παίκτη να ταξιδέψει με τις ώρες όπου μπορεί να φανταστεί. Από την απέραντη έρημο και μεγάλα λιβάδια, μέχρι και τα βάθη της θάλασσας, όπου μπορεί να βουτήξει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εκεί θα συναντήσει ένα πλήρες οικοσύστημα με έντονη παρουσία ζωής από πλάσματα του βυθού, που όμως δεν προσφέρουν πολλές δυνατότητες αλληλεπίδρασης, πέραν των στόχων κάποιας αποστολής. Παράλληλα, στα του… υγρού στοιχείου δε θα πρέπει να ξεχάσουμε την αναφορά στην αρκετά ρεαλιστική φυσική του νερού και τον τρόπο με τον οποίο τα κύματα έρχονται σε επαφή, τόσο με τον πρωταγωνιστή, όσο και με τα διάφορα σκάφη που το διασχίζουν.

Ο παίκτης έχει στη διάθεσή του πάντα μια σειρά όπλων που μπορεί να εκμεταλλευτεί. Τα όπλα είναι διαθέσιμα σε έναν κυκλικό μηχανισμό που εμφανίζεται με το πάτημα ενός πλήκτρου, παγώνοντας τη δράση. Υπάρχουν ταυτόχρονα άπειρες πιθανότητες παραμετροποίησης και βελτίωσης του οπλισμού, μέσω των σχετικών καταστημάτων που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του χάρτη. Η στόχευση έχει βελτιωθεί αρκετά (παρέχοντας αν χρειάζεται την απαραίτητη βοήθεια), ενώ και η απόκρυψη λειτουργεί καλύτερα. Δεν είναι μάλιστα και λίγες οι ομοιότητες που παρουσιάζονται με τους αντίστοιχους μηχανισμούς του Max Payne 3.Ταυτόχρονα, η αγαπημένη επιλογή των… οδηγών στο GTA με τους πολλαπλούς σταθμούς παραμένει πιστή και στο GTA V. Όσοι ασχοληθούν με τον τίτλο θα έχουν στη διάθεσή τους πολλά και διαφορετικά στιλ μουσικής με ιδιαίτερα γνωστά κομμάτια που δείχνουν το πόσα χρήματα έχει δαπανήσει ακόμη και σε αυτή την μικρή λεπτομέρεια η Rockstar.

Ο έλεγχος όλων των αποστολών και της αλληλεπίδρασης με τους υπόλοιπους χαρακτήρες του τίτλου επιτυγχάνεται μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο (smartphone) που έρχεται με γραφικό menu παρόμοιο με τα Android και iOS (εικονίδια) και δίνει στον παίκτη τη δυνατότητα να κάνει τα πάντα: από το να καλέσει ένα φίλο του, να απαντήσει σε SMS, να λάβει και να απαντήσει σε mail, να μπει στο internet και να παίξει στο χρηματιστήριο (εξαιρετικός ο τρόπος που εμπλέκεται με τους στόχους και με το πώς αυτοί μπορούν να ανεβάσουν ή να ρίξουν την τιμή μιας μετοχής) ή ακόμη και να κάνει quick save σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεται (χωρίς να απαιτείται να επιστρέψει στο safe house του). Αυτή είναι και μία από τις θετικότερες αλλαγές, αφού ο παίκτης μπορεί πλέον είτε να σώσει οπουδήποτε βρίσκεται, αλλά και να προσπαθήσει εκ νέου μια αποστολή αν χάσει από το τελευταίο checkpoint (και όχι από την αρχή). Μέσα σε όλα αυτά δε θα πρέπει να ξεχάσουμε και με την τεράστια γκάμα έξτρα δραστηριοτήτων που εμφανίζονται στον τίτλο. Από arcade video games σε ειδικά cabinets μέχρι, τένις, τρίαθλο και γκολφ, το Grand Theft Auto V όχι μόνο μπορεί να προσφέρει περαιτέρω διασκέδαση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά σχεδόν προσφέρει πολλά games σε ένα πακέτο. Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι σε περιπτώσεις (πχ. γκολφ) είδαμε επίπεδο πληρότητας μηχανισμών που θα περιμέναμε να συναντήσουμε σε πλήρεις σχετικές κυκλοφορίες (πχ. Tiger Woods PGA Tour).

Στα του τεχνικού τομέα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ο τίτλος έχει φτάσει τα συστήματα της τωρινής γενιάς στα όριά τους, επιτρέποντάς μας να κινηθούμε χωρίς διάλειμμα σε τεράστιες περιοχές, με πάρα πολύ κόσμο και ελάχιστο frame rate drop υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Τα γραφικά δεν παρουσιάζουν τεράστια αναβάθμιση και λεπτομέρεια σε σχέση με το Grand Theft Auto IV, όμως η ποιότητά τους σε σχέση με την κλίματα του παιχνιδιού παραμένει εξαιρετικά υψηλή, ενώ βελτιωμένο παρουσιάζεται και το animation των χαρακτήρων που πλέον φαίνονται να κινούνται ακόμη πιο ρεαλιστικά στον κόσμο.

Προσφέροντας ένα γεμάτο κόσμο για δράση και αποστολές, το Grand Theft Auto V είναι αυτό που περιμέναμε από την Rockstar για να κλείσει η σειρά την πορεία της στην τρέχουσα γενιά συστημάτων ψυχαγωγίας. Μοναδικό μας παράπονο -που όμως δεν αρκεί για να κόψει μονάδες- είναι η συμπεριφορά των οχημάτων, που είναι όμως βελτιωμένη σαφώς σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Κατά τα άλλα, το ταξίδι στον μαγικό κόσμο του τίτλου είναι φοβερό και προσφέρει ποικιλία εμπειριών, κάνοντάς μας πλέον να αναμένουμε πως και πως την έκδοση για PC και next-gen κονσόλες, όπου και ο οπτικός τομέας θα εκτοξευτεί! Δε θα πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα πως στο ήδη τεράστιο single player κομμάτι θα προστεθεί και ένα ειδικό πακέτο online αποστολών και multiplayer δυνατοτήτων μέσω του GTA Online. Η Rockstar κατάφερε, εν ολίγοις, να μας διαψεύσει όταν πριν από περίπου πέντε χρόνια είχαμε πει ότι το GTA δεν μπορεί να δείξει καλύτερο σε PS3 και Xbox 360. O επιτυχημένος συνδυασμός σχεδιασμού κόσμου, storytelling και μηχανισμών gameplay έρχεται να αναδείξει ένα Grand Theft Auto video game που δεν κάνει συμβιβασμούς σε κανένα σημείο και συνδυάζει όλα τα παραπάνω αρμονικά χωρίς προβλήματα. Αν αναλογιστεί κανείς την κλίμακα, πάνω στην οποία το πετυχαίνει, σαφώς μιλάμε για ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα. Αυτό είναι το Grand Theft Auto 5!

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

Πηγή:

www.newsage.gr

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

(Visited 73 times, 1 visits today)
Ετικέτες: Last modified: 23/04/2019