Written by: Θεωρία Education Internet

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 5)

SylviecomoikoinonikesepiptoseistoiInternetmeros5o1 1

Το Διαδικτυακό Ραδιόφωνο

Έφθασαν αισίως τους 300 στις αρχές του 2008 οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στη χώρα μας που εκπέμπουν αποκλειστικά στο Διαδίκτυο, θυμίζοντας κάτι από την παλιά καλή εποχή των πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών, δηλ. ένα παρθένο έδαφος όπου φυτρώνει κάθε καρυδιάς καρύδι.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του διαδικτυακού ραδιοφώνου είναι ότι ο χρήστης-ακροατής χάνει την αίσθηση του συντονισμού σε κάποια συχνότητα και χάνει και την αίσθηση της απόστασης, αφού μπορεί να ακούει το ίδιο καλά ραδιοφωνικούς σταθμούς που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, ακόμα και σε άλλες ηπείρους.

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet Μέρος 5ο

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του διαδικτυακού ραδιοφώνου συγκαταλέγονται το ότι οι ψηφιακοί ακροατές μπορούν να έχουν μια άμεση εικόνα για το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες των εκπομπών του κάθε σταθμού καθώς και το ότι μπορούν να καταγράψουν σε ψηφιακή μορφή τις εκπομπές που τους ενδιαφέρουν αλλά και να παρακολουθήσουν ηχογραφημένα μαθήματα ξένων γλωσσών από τους επίσημους ραδιοφωνικούς σταθμούς μερικών κρατών που εκπέμπουν μέσω του Internet.

Η Αλόγιστη Άντληση Πληροφοριών από το Internet

Μια Βρετανίδα καθηγήτρια Πανεπιστημίου έθεσε σε μια ομιλία της το πολύ σοβαρό θέμα της αλόγιστης αντιγραφής πληροφοριών από το Internet, τακτική που ακολουθούν πολλοί μαθητές αλλά και φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Η ίδια τόνισε ότι οι μαθητές και οι φοιτητές πρέπει να εξοπλιστούν με τις ερμηνευτικές δεξιότητες που απαιτούνται και όχι να αφήνονται ελεύθεροι να αντλούν αλόγιστα πληροφορίες από το Internet, αμφιβόλου πολλές φορές περιεχομένου, κάνοντας απλή αντιγραφή και επικόλληση του περιεχομένου της πρώτης ιστοσελίδας που θα εμφανισθεί στη λίστα των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης.

Η πολύ απλουστευμένη πρόσβαση σε πληροφορίες στο Διαδίκτυο κάνει τους φοιτητές παθητικούς αποδέκτες και τους αφαιρεί το πλεονέκτημα να αξιοποιήσουν την περιέργειά τους αλλά και να εκφράσουν την δική τους γνώμη και άποψη σε μια έτοιμη πληροφορία. Είναι πάντως γεγονός ότι οι φοιτητές έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τις παραδοσιακές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες καθώς η διάδοση του ευρυζωνικού Internet, οι πολλές μηχανές αναζήτησης αλλά και οι διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες με τον τεράστιο πλούτο των έτοιμων πληροφοριών που προσφέρουν έχουν κάνει τη δουλειά τους πολύ πιο εύκολη αλλά και αποσπασματική και όχι τόσο ουσιώδη όσο θα έπρεπε.

Εκτός από το θέμα της αντιγραφής έτοιμων φοιτητικών εργασιών μέσω του Internet, έχει τεθεί πολλές φορές και θέμα αξιοπιστίας του περιεχομένου που υπάρχει δημοσιευμένο στο Διαδίκτυο. Όπως πάντα, υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, ότι δηλ. δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον παραδοσιακό τρόπο αναζήτησης πληροφοριών και στοιχείων για τις εργασίες μας, αλλά δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και την τεράστια ευκολία και τον πλούτο των πληροφοριών που μας παρέχει το Internet.

Μεγάλος Αδελφός και στους Υπολογιστές

Μεγάλη αμερικανική εταιρεία λογισμικού κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για ένα πρόγραμμα που θυμίζει έντονα τον Μεγάλο Αδελφό (Big Brother) καθώς θα μπορεί να παρακολουθεί την παραγωγικότητα των εργαζομένων και τη φυσική τους κατάσταση. Μια ανάλογη τεχνολογία εφαρμόζεται ήδη στους πιλότους, τους πυροσβέστες και τους αστροναύτες της NASA. Οι εργαζόμενοι θα είναι συνδεδεμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ασύρματους αισθητήρες που θα μετρούν τον καρδιακό τους ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση, την κίνηση και τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Ο υπολογιστής γνωρίζει ήδη ποια είναι η καλύτερη επίδοση του εργαζόμενου με βάση το βάρος, την ηλικία και την υγεία του και αν ξεφύγει από τις παραμέτρους αυτές, τότε ο υπολογιστής είτε θα αναθέσει τη δουλειά σε κάποιον άλλον εργαζόμενο ή θα στείλει μήνυμα για βοήθεια. Όπως πάντα, οι αντιδράσεις στην εφαρμογή τέτοιων συστημάτων είναι διφορούμενες. Υπάρχουν οι υποστηρικτές που ισχυρίζονται ότι μπορεί να κληθεί άμεση βοήθεια αν κάποιος εργαζόμενος βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη και ότι θα βελτιωθεί η απόδοση και η παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Στον αντίποδα, οι πολέμιοι αυτών των συστημάτων μιλάνε για σαφή παραβίαση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και για πιθανά λάθη του υπολογιστή στην εκτίμηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να εργάζονται υπό τον φόβο ενός Μεγάλου Αδελφού που θα τους καταδιώκει παντού.

Το Τεχνολογικό Χάσμα των Γενεών

Η νέα γενιά, η επονομαζόμενη και «Γενιά των Πολυμέσων», που ζει την έντονη ανάπτυξη του Internet, μπορεί και κάνει πολλά ταυτόχρονα. Παίζει βιντεοπαιχνίδια, κάνει chat με γνωστούς και αγνώστους, κατεβάζει μουσική από το Διαδίκτυο, βλέπει τηλεόραση, στέλνει SMS και μιλάει στο κινητό τηλέφωνο.

Εκτός από το κλασικό, παραδοσιακό χάσμα των γενεών, τώρα έχουμε και το τεχνολογικό χάσμα. Η παλιά γενιά βλέπει τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της τεχνολογίας ως μια εξυπηρέτηση, ενώ η νέα γενιά ως έναν τρόπο ζωής. Τα χάσμα, βέβαια, πάντα θα υπάρχει. Σημασία έχει να μην χάνεται το μέτρο.

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Series Navigation<< Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 4)Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 6) >>
(Visited 78 times, 1 visits today)
Ετικέτες: , Last modified: 17/10/2019