Written by: Θεωρία Education Internet

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 4)

SylviecomoikoinonikesepiptoseistoiInternetmeros4o1 1

Οι Κινητοποιήσεις των Bloggers

Οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων χρηστών ιστολογίων (bloggers) ξεκίνησαν αρχικά με ρομαντική διάθεση αλλά η απρόσμενα μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2007 όταν ένα απλό μήνυμα που αναρτήθηκε σε εκατοντάδες ελληνικά blogs ήταν η αφορμή για να γίνουν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για τις πυρκαγιές της Πάρνηθας και της Πελοποννήσου.

Η επόμενη κινητοποίηση έγινε τον Δεκέμβριο του 2007, οπότε κλήθηκαν οι πολίτες να κατεβάσουν τους διακόπτες για ένα 15λεπτο μποϊκοτάζ ενάντια στις αυξήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Στις 9 Φεβρουαρίου 2008, οι bloggers μέσα από το ιστολόγιο της γενιάς των 700 € (G700) κάλεσαν τους χρήστες του Internet σε συγκέντρωση στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην επέκταση του ωραρίου του Μετρό.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2008, μια άλλη πρωτοβουλία των bloggers με τίτλο «Κλείστε την τηλεόραση! Για μια μέρα έστω», αποτέλεσε μια αντίδραση στην τηλεόραση και μια παρότρυνση στο κοινό να κατανοήσει τη δύναμή του.

Μια 24χρονη Κινέζα συγκαταλέγεται στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Time», και αυτό χάρη στο ιστολόγιο ή διαδικτυακό ημερολόγιό της. Η ίδια αναφέρει ότι «Στην αρχή ήταν απλώς ένας χώρος μέσω του οποίου μοιραζόμουν την καθημερινότητά του, αλλά σιγά σιγά έγινε το προσωπικό μου μέσο ενημέρωσης και ένας τρόπος να ξορκίζω τον φόβο».

Το Internet Αλλάζει και το Αρχαιότερο Επάγγελμα

Πολύ εφευρετικός ήταν ένας επιχειρηματίας στην Τσεχία, που αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στους πελάτες του οίκου ανοχής του με όνομα «BigSister», με την προϋπόθεση να δεχθεί εγγράφως ο πελάτης τη βιντεοσκόπηση ή την ζωντανή αναμετάδοση μέσω του Διαδικτύου ή και την εμπορική εκμετάλλευση της συνεύρεσης.

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα που περιέχει το ζωντανό υλικό χρεώνεται με μηνιαία συνδρομή και αριθμεί ήδη αρκετές χιλιάδες πελάτες, ενώ οι ειδικοί του χώρου λένε ότι πρόκειται για το αμέσως επόμενο λογικό βήμα μετά από την τρέλα των reality shows.

Εξίσου εφευρετικές ήταν και κάποιες νεαρές κοπέλες στη γειτονική Ιταλία, οι οποίες μέσα από δική τους ιστοσελίδα προσφέρουν στριπτίζ μέσω Web κάμερας, με αντάλλαγμα όχι χρήματα ή κάποια χρέωση σε πιστωτική κάρτα, αλλά τον κωδικό της κάρτας για την ανανέωση του χρόνου ομιλίας του κινητού τους τηλεφώνου, τον οποίο φυσικά ελέγχουν αν είναι έγκυρος πριν παράσχουν τις υπηρεσίες τους.

Η Βιντεοκρατία στο Διαδίκτυο

Είναι πλέον γεγονός ότι η ανάπτυξη του Internet περνάει από το βίντεο και την τηλεόραση και μάλιστα το Internet αναμένεται να «καταβροχθίσει» την τηλεόραση και να την αλλάξει ενσωματώνοντάς την. Η μεγαλύτερη βιντεοκοινότητα του πλανήτη, το γνωστό μας YouTube, σε μια παρουσίαση που ονόμασεΒιντεοκρατία (Videocracy), δηλ. συνδυασμός βίντεο και δημοκρατίας, αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αλλάξει την τηλεόραση στο Internet.

Εκτός από το να μπορεί απλά να δημοσιεύσει ή και να παρακολουθήσει κάποιος χρήστης τα βίντεο τα δικά του ή και των άλλων χρηστών, τα οποία μπορεί και να σχολιάσει ή και να προσθέσει στα αγαπημένα του, μια νέα δυνατότητα διανομής θα επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τα βίντεο που βλέπουν οι άλλοι και να τα σχολιάζουν όλοι μαζί. Μια άλλη δυνατότητα θα είναι το να μπορούν οι χρήστες να μοντάρουν τα βίντεο των άλλων χρηστών.

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet Μέρος 4ο

Ίσως το Internet του άμεσου μέλλοντος να δημιουργήσει τους νέους ενεργούς τηλεθεατές, ενώ η κλασική τηλεόραση θα παραμείνει για τους παθητικούς τηλεθεατές του καναπέ.

Η Ανωνυμία στο Διαδίκτυο

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες εκείνοι που καταφεύγουν στην ανωνυμία που τους προσφέρει το Internet για να μπορέσουν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας νεαρής Κινέζας που, παρά την αυστηρή αστυνομική επιτήρηση, έχει το θάρρος να στέλνει καθημερινά δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα μέσα από το blog της σ’ όλον τον κόσμο.

Ο Διαδικτυακός Άγιος Βασίλης

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1952 και ενώ ο ψυχρός πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του, χτύπησε το απόρρητο κόκκινο τηλέφωνο σε μια μυστική αμερικανική βάση ραντάρ με αποστολή τον εντοπισμό τυχόν σοβιετικής επίθεσης. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούστηκε η διστακτική φωνή ενός μικρού αγοριού που έψαχνε απεγνωσμένα τον αγαπημένο ήρωα των μικρών παιδιών.

Ο αρμόδιος αξιωματικός κατάλαβε αμέσως ότι επρόκειτο για λάθος και από τότε κάθε παραμονή Χριστουγέννων η στρατιωτική αυτή βάση δηλώνει την ικανότητά της να εντοπίζει τα ίχνη του Αγίου Βασιλείου, ενώ από το 1998 η δραστηριότητά της πέρασε και στο Internet. Η σχετική ιστοσελίδα http://www.noradsanta.org δέχεται πολλά εκατομμύρια επισκέψεις και μερικές εκατοντάδες εθελοντών απαντούν στα χιλιάδες τηλεφωνήματα και e-mails των νεαρών φίλων του Άγιου Βασίλη. Στο εγχείρημα αυτό βοηθάει πολύ και το λογισμικό του Google Earth, ώστε οι χρήστες να μπορούν να εστιάζουν στα μέρη απ’ όπου θα περνάει ο Άγιος Βασίλης.

Μια Νέα Διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια

Η μέχρι σήμερα πετυχημένη παρουσία της γνωστής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia κέντρισε το ενδιαφέρον της πολύ δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης Google, η οποία ετοιμάζει την δική της πρόταση στον πολλά υποσχόμενο αυτόν χώρο. Η νέα υπηρεσία του διαδικτυακού κολοσσού θα φέρει την ονομασία Knol, από την αγγλική λέξη knowledge (γνώση). Μια βασική διαφορά από την ανταγωνιστική Wikipedia θα είναι ότι η νέα υπηρεσία του Google θα περιέχει ενυπόγραφα άρθρα από επώνυμους χρήστες και θα υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης πολλών διαφορετικών κειμένων για το ίδιο θέμα από διαφορετικούς συγγραφείς.

Προβλέπεται η ύπαρξη διαφημίσεων στις ιστοσελίδες της Knol και μέρος από τα κέρδη θα κατανέμεται στους συγγραφείς των κειμένων. Επίσης, τα άρθρα της εγκυκλοπαίδειας θα ταξινομούνται βάσει της αξιοπιστίας και της εγκυρότητάς τους και θα είναι προσβάσιμα από τη μηχανή αναζήτησης. Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia δημιουργήθηκε το 2001 και ήδη περιλαμβάνει περισσότερα από 10 εκατομμύρια άρθρα σε 200 διαφορετικές γλώσσες, ανάμεσά τους και η ελληνική. Παρά το ότι έχει δεχθεί κατά καιρούς κριτικές για τον συμμετοχικό της χαρακτήρα και την αξιοπιστία της, παραμένει σταθερά μια από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες του Διαδικτύου.

Ο Επηρεασμός των Παιδιών από το Internet

Τον Δεκέμβριο του 2007 ένας 14χρονος βρέθηκε κρεμασμένος με μια πετσέτα προσώπου σε χωριό του Ν. Πέλλας καθώς είχε βρει νωρίτερα πληροφορίες στοInternet ότι η ασφυξία προκαλεί ερωτική διέγερση. Διακομίσθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης με εγκεφαλική βλάβη που προκλήθηκε από την ανακοπή.

Το περιστατικό αυτό επανέφερε στο προσκήνιο τον σοβαρό επηρεασμό των εφήβων απ’ αυτά που διαβάζουν στο Internet. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ένας άλλος έφηβος είχε εντοπίσει πληροφορίες στο Internet για το πώς μπορεί να αυτοκτονήσει πίνοντας συγκεκριμένο γεωργικό φάρμακο και εφάρμοσε κατά βήμα τις οδηγίες.

 

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Series Navigation<< Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 3)Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 5) >>
(Visited 90 times, 1 visits today)
Ετικέτες: , Last modified: 17/10/2019