Written by: Education Internet Θεωρία

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet Μέρος 7ο

Οι «Φυλές» του Internet

Όπως σε κάθε κοινωνικό περιβάλλον, έτσι και στο παγκόσμιο χωριό που λέγεται Internet, μπορούμε να εντοπίσουμε ομάδες χρηστών με κοινά ενδιαφέρονται και δραστηριότητες. Πέντε είναι κατά γενική αποδοχή οι «φυλές» του Internet :

Οι Κοινωνικοί, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κυρίως για γνωριμίες και για άμεση ενημέρωση, περιηγούνται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και σε γενικές γραμμές είναι διακριτικοί και ευγενικοί στις κινήσεις τους.

Οι Μοναχικοί, που ενώ περιηγούνται στο Internet με τις ώρες και αναζητούν κάθε είδους πληροφορίες και γνωρίζουν πολλά από τα τεκταινόμενα σ’ αυτό, δεν είναι ικανοί να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις και επαφές.

Οι Επαγγελματίες, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο αυστηρά και μόνο για δουλειές. Στέλνουν πολλά e-mails καθημερινά, επισκέπτονται συγκεκριμένες ιστοσελίδες, δεν χάνουν τον χρόνο τους με κοινωνικές διαδικτυακές δραστηριότητες και βλέπουν το Internet ως ένα μέσο άμεσης επικοινωνίας και εξυπηρέτησης.

Οι Bloggers, που συντηρούν τα δικά τους ιστολόγια (blogs) αλλά επισκέπτονται τακτικά και τα ιστολόγια άλλων χρηστών με τους οποίους έχουν κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις.

Οι Downloaders, που περνούν όλο τον χρόνο τους κατεβάζοντας αλλά και ανταλλάσσοντας μ’ άλλους χρήστες αρχεία φωτογραφιών, μουσικής, ταινιών αλλά και προγράμματα πάσης φύσεως. Γνωρίζουν πολλά τεχνικά θέματα του Διαδικτύου και είναι οργανωμένοι σε κοινότητες χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα.

Το «Ψάρεμα» των Ιδεών στο Internet

Είναι γνωστό με τον όρο «crowdsourcing» και είναι ένα από τα φαινόμενα του Διαδικτύου που εμφανίσθηκαν απρόσμενα αλλά και που δείχνει να έχει πολύ μέλλον μπροστά του. Η κεντρική του ιδέα είναι απλή : κάποιος μεσολαβητής αναλαμβάνει να ζητήσει από τους χρήστες του Internet να απαντήσουν πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ο μεσολαβητής αναλαμβάνει μετά να συγκεντρώσει τις απαντήσεις, να τις αξιολογήσει και να προσφέρει μια ανταμοιβή στις καλύτερες ιδέες, τις οποίες μεταπωλεί σε πολύ ακριβότερες τιμές σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Με απλά λόγια, η αποστολή αυτών των μεσολαβητών είναι να βοηθούν τις επιχειρήσεις να εντοπίζουν και να αξιοποιούν τις καλύτερες ιδέες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

Οι Γενεαλογικές Ιστοσελίδες

Πλήθος ιστοσελίδων έχουν κάνει την εμφάνισή τους τελευταία με στόχο κυρίως τον εντοπισμό συγγενών και τη δημιουργία γενεαλογικού δένδρου για τον κάθε χρήστη-επισκέπτη. Πιο δημοφιλείς απ’ αυτές είναι η ancestry.com, με 4 περίπου εκατομμύρια γενεαλογικά δένδρα, περισσότερα από 300 εκατομμύρια καταχωρημένα ονόματα και περίπου ένα εκατομμύριο συνδρομητές. Για αναζητήσεις Ελλήνων συγγενών υπάρχουν οι επίσης δημοφιλείς ιστοσελίδες greekfamilies.com και myheritage.gr.

Το Φρακάρισμα του Διαδικτύου

Με τις υπάρχουσες υποδομές και την ταχύτατη εξάπλωση που γνωρίζει το Διαδίκτυο είναι θέμα χρόνου να μην υπάρχει πλέον διαθέσιμος χώρος για νέες συνδέσεις. Υπολογίζεται ότι στα μέσα του 2008 υπήρχαν παγκοσμίως περί τις 4,5 δισεκατομμύρια συνδέσεις που κάλυπταν το 85% της διαθεσιμότητας.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε ξαφνικά καθώς οι ειδήμονες της λειτουργίας του Internet άργησαν να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη επέκτασή του εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μια άλλη σημαντική αιτία είναι η ταχύτατη ανάπτυξη που γνωρίζουν και στη χρήση του Internet οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, η Κίνα και η Ινδία. Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι η ανάπτυξη του πρωτοκόλλου IPv6 που προβλέπεται ότι θα παρέχει ένα πλήθος συνδέσεων υπεραρκετό για πάρα πολλά χρόνια.

Η Δύναμη των Blogs

Μπορεί η δημιουργία ενός διαδικτυακού ημερολογίου ή ιστολογίου (web log ή εν συντομία blog) να είναι μια πολύ απλή υπόθεση ολίγων λεπτών για τον οποιονδήποτε, η δύναμη και η επιρροή τους όμως βαίνει συνεχώς αυξανόμενη καθώς υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια οι κάτοχοι ιστολογίων παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης ενός blog αποτελεί το περιστατικό όπου μια Κορεάτισσα φοιτήτρια αδιαφόρησε για το ότι ο σκύλος της λέρωσε τον συρμό του μετρό και η ίδια ειρωνεύθηκε τους επιβάτες που της παραπονέθηκαν.

Ένας από τους επιβάτες έτυχε να βιντεοσκοπήσει το συμβάν και κατόρθωσε να το αναρτήσει σ’ ένα από τα δημοφιλέστερα blogs της χώρας του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολύ σύντομα το περιστατικό διαδόθηκε σε εθνικό επίπεδο, με συνέπεια η ίδια η κοπέλα να αναγκασθεί να εγκαταλείψει τις σπουδές της λίγο καιρό αργότερα. Σ’ ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια νεαρή γραμματέας ενός Αμερικανού γερουσιαστή έχασε τη δουλειά της καθώς στο προσωπικό της ιστολόγιο είχε καταχωρημένες με λεπτομέρεια τις σεξουαλικές της προτιμήσεις.

Το Internet Σώζει Ζωές

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Βρετανών αριστοκρατών ανέλαβε έναν πρωτότυπο όσο και φιλανθρωπικό ρόλο : δέχεται καθημερινά e-mails απ’ όλα τα μέρη του κόσμου για θέματα που έχουν σχέση με επείγοντα ιατρικά περιστατικά και τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα από τον αποστολέα, τα οποία μηνύματα προωθεί σ’ ένα δίκτυο εκατοντάδων ειδικών γιατρών που έχει δημιουργήσει από κάθε τομέα της ιατρικής και από πολλές προηγμένες χώρες.

Τα e-mails των αποστολέων μπορεί να έχουν ως συνημμένα φωτογραφίες, ακτινογραφίες ή κι άλλα στοιχεία που είναι σημαντικά για την εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς. Το μήνυμα προωθείται αμέσως στον αρμόδιο γιατρό, ο οποίος απαντάει επίσης άμεσα και μ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μόνο το 2007 σώθηκαν περί τα 400 άτομα παγκοσμίως.

Οι ειδικοί που καλούνται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντελώς δωρεάν και δεσμεύονται να το κάνουν 24 ώρες το 24ωρο. Το ζευγάρι των Βρετανών δημιούργησε ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, ενώ ο σύζυγος είναι απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού στρατού και η σύζυγός του ήταν νοσηλεύτρια στον στρατό.

Το Internet και το Παραδοσιακό Διάβασμα

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία από θεωρητικούς ερευνητές των μέσων επικοινωνίας για το κατά πόσο ωφελεί τους νέους επιστήμονες η συνεχής ενασχόληση με το Internet. Μπορεί μια έρευνα που πριν την έλευση του Internet, και ιδίως πριν την εμφάνιση των μηχανών αναζήτησης, να απαιτούσε αναζήτηση για ολόκληρες ημέρες ή και εβδομάδες σε αρχεία εφημερίδων και σε βιβλιοθήκες, να γίνεται σήμερα μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας.

Αλλά αυτή η ευκολία έχει και το τίμημά της καθώς είναι διαπιστωμένο ότι το Διαδίκτυο επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που διαβάζουμε και απομνημονεύουμε αλλά κυρίως την ικανότητά μας για συγκέντρωση και στοχασμό. Μόλις αρχίσουμε να διαβάζουμε ένα πολυσέλιδο βιβλίο, νιώθουμε άβολα μετά από μερικές σελίδες και έχουμε την τάση να αναζητούμε κάτι άλλο να κάνουμε. Χάνουμε δηλαδή τη συνήθεια της ανάγνωσης.

Είναι γεγονός ότι το κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο στο Internet είναι ότι το μυαλό μας πρέπει να λειτουργεί σαν μια γρήγορη μηχανή επεξεργασίας δεδομένων και αυτό σημαίνει ότι όσο γρηγορότερα σερφάρουμε σ’ αυτό τόσο περισσότερες ευκαιρίες αποκτούν οι μεγάλες εταιρείες για να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις.

Το τελευταίο πράγμα που θέλουν αυτές οι εταιρείες είναι να ενθαρρύνουν το ήρεμο διάβασμα και την αργή, συγκεντρωμένη σκέψη. Σίγουρα κρύβονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Οι οπαδοί των παραδοσιακών βιβλίων θεωρούν ότι το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο ανάμεσα σε κείμενα, εικόνες, βίντεο και ήχους αποσπά την προσοχή και δεν βοηθά τους αναγνώστες. Επίσης, οι αναγνώστες του Διαδικτύου φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν την αξιοπιστία των πληροφοριών, καθώς το 90% απ’ αυτούς θεωρούν πως ό,τι συναντούν στο Internet είναι αληθινό και αξιόπιστο.

Είναι γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά αφιερώνουν πολλές ώρες καθημερινά στο Internet και διαβάζουν όλο και λιγότερα βιβλία. Τα παιδιά είναι όμως εγκλωβισμένα στο επίκεντρο μιας παθιασμένης συζήτησης για το τι σημαίνει να διαβάζει κάποιος στην ψηφιακή εποχή.

Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι οι ώρες που αφιερώνουν τα παιδιά στο Internet αποτελούν εμπόδιο για το διάβασμα καθώς καταστρέφουν την κουλτούρα που αναπτύσσεται μόνο μέσα από την ανάγνωση των παραδοσιακών βιβλίων και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που θεωρούν ότι το Internet έχει δημιουργήσει ένα νέο είδος ανάγνωσης, μια νέα κουλτούρα της ψηφιακής εποχής.

Οι Φανατικοί των Διαδικτυακών Παιχνιδιών

Ένα παιχνίδι που παίζεται στο Διαδίκτυο, το WoW (World of Warcraft), έχει δημιουργήσει εκατομμύρια φανατικούς φίλους σ’ όλον τον κόσμο, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να γνωριστούν το καλοκαίρι του 2008 σ’ ένα συνέδριο στο Παρίσι.

Οι ίδιοι οι φίλοι του παιχνιδιού παραδέχονται ότι το παιχνίδι έχει επηρεάσει τον τρόπο που ντύνονται, τον τρόπο που αστειεύονται, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν και την πολιτιστική τους ταυτότητα γενικότερα, με τον ίδιο τρόπο που επιδρούσαν σ’ άλλες εποχές τα βιβλία, τα μουσικά γκρουπ και οι κινηματογραφικές ταινίες.

Πραγματικός και Διαδικτυακός Πόλεμος

Τον Ιούλιο του 2008, ήταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, που δύο κράτη, η Ρωσία και η Γεωργία ενεπλάκησαν όχι μόνο σε μια πραγματική πολεμική σύρραξη αλλά και σε μια διαδικτυακή ταυτόχρονα, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες της Γεωργίας είχαν δεχθεί επιθέσεις και είχαν αδρανοποιηθεί, αλλά και ρωσικοί δικτυακοί τόποι είχαν υποστεί παρόμοιες επιθέσεις.

Είναι βέβαιο ότι αυτού του είδους οι διαδικτυακές αψιμαχίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ως προς τον εντοπισμό τού ποιος είναι ο επιτιθέμενος και από πού προέρχονται οι απειλές. Σίγουρα, ο κυβερνοπόλεμος δεν θα είναι τόσο εύκολος και συγκεκριμένος στους κανόνες του όσο ο πραγματικός πόλεμος.

Ο Ψεύτικος Κόσμος του Internet

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για τον ανθρώπινο ψυχισμό. Ο λόγος είναι ότι από την υπερβολική χρήση τους από τους νέους και τους εφήβους δημιουργείται η ψευδαίσθηση της πραγματικής κοινωνικής επαφής, με αποτέλεσμα να συγχέονται ο διαδικτυακός με τον πραγματικό κόσμο.

Οι χρήστες έχουν την εντύπωση ότι με τον ίδιο τρόπο που μ’ ένα κλικ μπορούν εύκολα και γρήγορα να προσθέσουν ή να διαγράψουν κάποιον φίλο τους στο Internet, το ίδιο εύκολα μπορούν να το κάνουν και στον πραγματικό κόσμο. Οι διαδικτυακές συναναστροφές έχουν έναν εφήμερο και προσωρινό χαρακτήρα.

Έλυναν τις Διαφορές τους Μέσω του Internet

Έκπληκτοι έμειναν οι αστυνομικοί σε περιοχή της Γλυφάδας όταν ειδοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2008 για μια άγρια συμπλοκή ομάδας νεαρών και διαπίστωσαν ότι οι ανήλικοι είχαν συχνά επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου, όπου αντάλλασσαν απειλές και ύβρεις και αποφάσισαν να συναντηθούν από κοντά για να λύσουν τις διαφορές τους.

Στατιστικά για τη Χρήση του Internet

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία για τη χρήση του Internet στην Ελλάδα που ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου του 2008 το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Μόλις το 11% των Ελλήνων χρηστών του Internet χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου, έναντι 58% στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σίγουρα ένα από τα αδύνατα σημεία του Διαδικτύου στη χώρα μας. Πάντως, οι βασικές εργασίες των ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών που είναι πλήρως διαθέσιμες μέσω του Internet ανέρχονται στο 47% του συνόλου, έναντι 58% του μέσου όρου της Ευρώπης των 27.

Οι Έλληνες πολίτες είναι πολύ θετικοί μόνο όσον αφορά την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης καθώς σε ποσοστό 52% δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν ή θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το Internet για τον σκοπό αυτό και σε ποσοστό 37,8% για τη λήψη έγκυρου πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας. Ακόμη, σύνδεση στο Διαδίκτυο διαθέτει το 31% των ελληνικών νοικοκυριών, έναντι 54% στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, οι συνδέσεις γρήγορου Internet (ADSL) απογειώθηκαν και έτσι ξεκόλλησε η χώρα μας από την τελευταία θέση που κατείχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα αυτόν, με παραπάνω από 1 εκατομμύριο ευρυζωνικές συνδέσεις στις αρχές του 2008, περισσότερες και από τις απλές dial up συνδέσεις, κοντά δηλαδή στο 10% του πληθυσμού, έναντι 20% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 80% των συνδέσεων Internet είναι πλέον ευρυζωνικές, ενώ η Ελλάδα θεωρείται από τις πιο δυναμικές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον τομέα των ευρυζωνικών συνδέσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το ότι το 77% των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 67% των σχολείων και το 48% των γιατρών αξιοποιούν τις ευρυζωνικές συνδέσεις.

Το 50% του ελληνικού πληθυσμού στις ηλικίες 13 έως 70 ετών χρησιμοποιεί υπολογιστή και το 39% το Διαδίκτυο. Όσον αφορά τους νέους έως 24 ετών, το 80% χρησιμοποιεί υπολογιστή και το 70% το Internet. Επίσης, οι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες που βρίσκονται στις παραγωγικά ενεργές ηλικίες χρησιμοποιούν το Internet σχεδόν καθημερινά για επικοινωνία μέσω e-mail, για αναζήτηση πληροφοριών, για ψυχαγωγία και για ενημέρωση.

Τρεις είναι οι «μαύρες τρύπες» του ελληνικού Internet, σύμφωνα με τον κ. Ν. Χριστοδούλου, που είναι ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας :

Η μη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες της κρίσιμης ηλικιακής ομάδας 35 έως 54 χρονών.

Το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και την υπόλοιπη χώρα.

Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες είναι τακτικοί χρήστες του Internet, ένα 80% απ’ αυτούς διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση, ενώ το 60% των δημοσίων υπηρεσιών της Ε.Ε. είναι πλήρως διαθέσιμες μέσω του Διαδικτύου. Επίσης, σύμφωνα με άλλη έρευνα που έγινε το δεύτερο εξάμηνο του 2007, το 42% του ελληνικού πληθυσμού έχει χρησιμοποιήσει το Internet μία τουλάχιστον φορά και οι μισοί απ’ αυτούς το χρησιμοποιούν καθημερινά. Η μεγαλύτερη διείσδυση παρατηρείται στις ηλικίες 14-24 με ποσοστό 70%, η οποία βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται η ηλικία των χρηστών.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς ανάμεσα στους νέους είναι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τα ιστολόγια (blogs) όπου οι χρήστες δημιουργούν προσωπικά προφίλ και ανταλλάσσουν μηνύματα, ιδέες, πληροφορίες και φωτογραφίες. Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), ο συνολικός κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων από το ηλεκτρονικό εμπόριο ανήλθε τον Μάρτιο του 2008 στο 0,8% του συνολικού τζίρου έναντι 11% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαφορά υπάρχει και στις online αγορές, όπου η χώρα μας βρίσκεται στο 11,4% έναντι 29% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2007, ένας στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένος από τις νέες τεχνολογίες και την πρόσβαση στην ψηφιακή κοινωνία παρά την ευρύτατη διάδοση των ευρυζωνικών συνδέσεων. Οι πολίτες αυτοί ανήκουν κατά πλειοψηφία στις συνήθως ευάλωτες ομάδες, δηλαδή τις γυναίκες, τους μεγάλους σε ηλικία και αυτούς με χαμηλά εισοδήματα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των πολιτών που δεν χρησιμοποιούν καθόλου το Διαδίκτυο ανέρχεται στο 62%.

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε και στην εκχώρηση ελληνικών ονομάτων χώρου (domain names), δηλ. με επέκταση .gr, όπου από τα 100.000 ονόματα χώρου που υπήρχαν καταχωρισμένα στα τέλη του 2005, φθάσαμε στα 200.000 στα τέλη του 2007, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Αυτό φανερώνει αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Όσον αφορά στη χρήση του Διαδικτύου από νέους έως 18 ετών, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ΙΟΜ (Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων) τον Μάιο του 2008, προέκυψε ότι το σχολείο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσβαση των μαθητών στο Internet, κυρίως στην επαρχία και σε μέρη όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές δεν χρησιμοποιούν το Internet περισσότερο για μορφωτικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς όσο για παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες. Τα αγόρια είναι πιο παθιασμένα με τη χρήση του Διαδικτύου, ενώ τα κορίτσια είναι πιο επιφυλακτικά και έχουν περισσότερη επίγνωση των κινδύνων. Ο μέσος Έλληνας χρήστης του Διαδικτύου εξακολουθεί να είναι άνδρας, νέος, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος και να κατοικεί σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ορισμένες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού υστερούν στην εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες και οι ομάδες αυτές είναι :

  • Τα άτομα μεγάλης ηλικίας, άνω των 55 ετών.
  • Τα άτομα με χαμηλή μόρφωση.
  • Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών.
  • Οι γυναίκες ιδίως μεγάλης ηλικίας.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2012 το 25% των κατοίκων του πλανήτη θα είναι συνδεδεμένο στο Internet και ο αριθμός των χρηστών θα πλησιάσει τα 2 δισ. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη θα σημειωθεί στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία, η γνωστή ομάδα κρατών BRIC.

Το Internet απειλεί να ρίξει και ένα άλλο κάστρο, αυτό της διαφήμισης, όπου ήδη μέσα στο 2008 τα έσοδα από τις διαφημίσεις στο Διαδίκτυο ξεπέρασαν αυτά του ραδιοφώνου, ανεβαίνοντας στο 10,2%, ενώ υπολογίζεται ότι το 2009 θα φθάσουν στο 12% και το 2010 θα βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 13,6%, πίσω μόνο από την τηλεόραση και τις εφημερίδες.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες του mobile banking, δηλ. την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, όπως είναι η ερώτηση του υπολοίπου λογαριασμού, η κατάθεση ή η μεταφορά χρημάτων και η πληρωμή λογαριασμών, αυτές είναι περισσότερο διαδεδομένες στις νεότερες ηλικίες, όπως στους νέους 25-34 ετών, με ποσοστό 8%. Στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών ανέρχεται στο 6%.

Σε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Παιδιά και ΜΜΕ : Οι ανήλικοι στον κόσμο της Επικοινωνίας», που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2008 από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, αναφέρθηκε ότι 8 στα 10 παιδιά έως 13 ετών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τα μισά δεν έχουν καθόλου επίγνωση των επιπτώσεων που έχει η ανεξέλεγκτη διάθεσή του.

Συμπεράσματα

Υπάρχει στις μέρες μας μια τραγική υπερπληροφόρηση, ένας βομβαρδισμός πολλών άχρηστων ειδήσεων και αναφορών, που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και του απαγορεύουν να θυμάται αυτά που πρέπει να θυμάται.

Οι χρήστες του Internet πρέπει να αποκτήσουν την εμπειρία του ψαξίματος και όχι να βρίσκουν την πληροφορία έτοιμη. Η πολύ εύκολη εύρεση πληροφοριών στο Διαδίκτυο δημιουργεί μια εποχή κοινοτυπίας και μετριότητας, παρέχοντας πληροφορίες γενικής αποδοχής αλλά και καθόλου διάλογο και κριτική.

Οι ομάδες που δημιουργούνται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν πολύ καλό δείκτη για την ευαισθητοποίηση και την ανταπόκριση του κόσμου σε σοβαρά κοινωνικά θέματα.

Η πρόσβαση στο Internet έχει γίνει σήμερα τόσο απαραίτητη καθώς οι εταιρείες και οι υπηρεσίες έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι εργαζόμενος που δεν είναι διαδικτυωμένος αποδίδει πολύ λιγότερο.

«Μου φαίνεται τρελό. Από τη μια κάνουμε τόση φασαρία για να μην μπουν κάμερες στους δρόμους και από την άλλη μοιραζόμαστε οικειοθελώς προσωπικές μας στιγμές στο Internet». Χρήστρια του Internet.

«Ζούμε βομβαρδισμένοι από ειδήσεις και πληροφορίες όλο το 24ωρο, δίχως διακοπή. Το Internet, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση μεταδίδουν αδιάκοπα έναν ορυμαγδό από πληροφορίες. Και αν δεν θέλεις να τις ψάξεις, θα σε ψάξουν αυτές». Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν : η απλόχερη δημοσιοποίηση των προσωπικών μας στοιχείων και προτιμήσεων στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.

Εκατομμύρια χρήστες του Internet συμμετέχουν οικειοθελώς στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό φακέλωμα της ιστορίας.

Ίσως το Internet του άμεσου μέλλοντος να δημιουργήσει τους νέους ενεργούς τηλεθεατές, ενώ η κλασική τηλεόραση θα παραμείνει για τους παθητικούς τηλεθεατές του καναπέ.

Όσο αυξάνεται η χρήση του Internet τόσο θα αυξάνεται νομοτελειακά και η δύναμή του ως μέσου επικοινωνίας και διακίνησης της πληροφορίας. Κάθε μέρα που περνά, το Internet αποδεικνύεται πιο ζωντανό, πιο φρέσκο, πιο πλατύ, πιο ισχυρό, πιο ανθρώπινο.

Υπάρχει ένας παραλογισμός στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις νέες τεχνολογίες. Όλοι θέλουμε να γνωρίζουν οι δικοί μας πού βρισκόμαστε, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν άμεσα αν συμβεί κάτι κακό, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε να γνωρίζουν αν κάνουμε κάτι στα κρυφά. Επίσης, θέλουμε οι φίλοι μας να γνωρίζουν ότι κάνουμε αγορές σ’ ένα μεγάλο πολυκατάστημα μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε να μας ενοχλούν με διαφημίσεις οι εταιρείες.

Το Internet πρέπει να είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης, επικοινωνίας και διασκέδασης και όχι μια καινούργια πρόκληση που θα κάνει τους νέους ανθρώπους να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προκειμένου να γίνουν διάσημοι μέσω αυτού.

Σε λίγα χρόνια από τώρα, δεν θα χρειαζόμαστε το κινηματογραφικό φιλμ. Θα γυρίζουμε τις ταινίες, θα τις επεξεργαζόμαστε, θα τις προβάλλουμε και θα τις διανέμουμε ψηφιακά μέσω του Internet.

Είναι γεγονός ότι η κουλτούρα των ιστολογίων (blogs) έχει αναδείξει αρκετές αξιόλογες πένες αλλά ταυτόχρονα έχει κάνει πολλούς να πιστέψουν εσφαλμένα ότι μ’ ένα πληκτρολόγιο μπορείς να γίνεις δημοσιογράφος.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του Διαδικτύου είναι να πείσεις τον κόσμο να σε πάρει στα σοβαρά και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του.

Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει να φτιάχνει μια ιστοσελίδα. Το δύσκολο είναι να την κρατήσει ενεργή και εξελισσόμενη και να μπορέσει να προσφέρει μια ποιότητα που θα την κάνει να ξεχωρίσει από τον τεράστιο όγκο πληροφοριών του Διαδικτύου.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή σύνδεση μεταξύ ηλεκτρονικών υπολογιστών, μετατράπηκε ξαφνικά σε μια πανίσχυρη δύναμη που μεταμόρφωσε άρδην το εμπόριο, τις επιστήμες, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την επικοινωνία και την καταναλωτική μας συμπεριφορά.

Το μεγάλο πρόβλημα με το Διαδίκτυο είναι ότι η ελεύθερη ροή της πληροφορίας σ’ αυτό μπορεί να μας κάνει λιγότερο ελεύθερους.

Οι ατέλειωτες ώρες που περνάμε στην αγορά, στα ταμεία των τραπεζών, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα super markets μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν μ’ ένα απλό κλικ στον ωκεανό του Διαδικτύου, το οποίο διευκολύνει την καθημερινότητά μας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να κάνουμε τα ψώνια μας και τις συναλλαγές μας, να ενημερωθούμε, να επικοινωνήσουμε ακόμα και να ερωτευθούμε από την πολυθρόνα του σπιτιού μας.

Η καχυποψία που υπήρχε αρχικά απέναντι στις τραπεζικές συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου έχει αρχίσει να υποχωρεί αργά αλλά σταθερά, καθώς ένας στους πέντε Έλληνες χρήστες δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Internet για τις αγορές του.

Στην ηλεκτρονική αλάνα του Διαδικτύου, μπροστά σε μια οθόνη με πρόσβαση σε σκηνές σεξ και βίας κυλάει σε μεγάλο βαθμό η ζωή των ανηλίκων σήμερα.

Στον κόσμο του Google δεν υπάρχει χώρος για την ομίχλη του στοχασμού καθώς η αμφιβολία και το διφορούμενο δεν αποτελούν δρόμο για τη βαθύτερη αντίληψη, αλλά ένα μικρόβιο που πρέπει να εξουδετερωθεί.

Η αλήθεια είναι ότι οδεύουμε προς έναν κόσμο στον οποίο ο,τιδήποτε κάνουμε παρακολουθείται, καταγράφεται και αποθηκεύεται από κάποια εταιρεία.

Η νέα γενιά είναι πιθανό να εργασθεί για μια ολόκληρη ζωή χωρίς ποτέ να έρχεται σε επαφή με κανέναν. Όλα θα γίνονται μέσα από το Διαδίκτυο και πίσω από μια οθόνη στο σπίτι ή στο γραφείο. Είναι μια γενιά που δεν έχει καθόλου υπομονή για διάβασμα ή για γράψιμο και ο κύκλος προσοχής της δεν ξεπερνά τα λίγα δευτερόλεπτα. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της περισυλλογής, της προσωπικής επικοινωνίας και της συζήτησης.

Το Διαδίκτυο ξεκίνησε ως μια δικτύωση επιστημόνων, μετά έγινε ένα δικτυωμένο βήμα ιδεών, προχώρησε σ’ ένα παγκόσμιο παζάρι και εξελίχθηκε σ’ έναν παγκόσμιο ιστό ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Το Διαδίκτυο μεγαλώνει σαν την άγρια βλάστηση που κάποιοι θέλουν να ελέγξουν, να την μετατρέψουν σε ελεγχόμενη καλλιέργεια, να διαλέξουν το τι θα βλασταίνει και να το πουλήσουν σ’ όποιον θέλει και μπορεί.

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Series Navigation<< Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 6)
(Visited 210 times, 1 visits today)
Ετικέτες: , Last modified: 17/10/2019