Written by: Internet

Ποιό eshop να επιλέξω;

poio eshop na epilexo24

Μοιραστείτε το άρθρο

Όσοι από εσάς έχετε σκεφτεί να “ανοίξετε” ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό σας είναι ποια πλατφόρμα να επιλέξω για το eshop μου; Την σημερινή εποχή υπάρχει πληθώρα από επιλογές και λύσεις που μάλλον δυσκολεύει τα πράγματα για τον μελλοντικό ιδιοκτήτη του. Μέσα από το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την πλατφόρμα που θα ανταποκρίνεται καλυτέρα στις δικές σας ανάγκες.

poio eshop na epilexo1 min

 Σε αυτό το άρθρο έχουμε επιλέξει 3 διαφορετικές πλατφόρμες με διαφορετικά χαρακτηριστικά που η καθεμία αντιπροσωπεύει και μία διαφορετική κατηγορία eshop. Πρόκειται για 3 από τις κορυφαίες πλατφόρμες στην αγορά και είναι οι εξής: Shopify, WooCommerce (WordPress), Magento (Open Source που είναι δωρεάν έκδοση).

Υπάρχουν πάρα πολλές πλατφόρμες ακόμα που είτε δεν έχουν την ίδια δυναμική με τις παραπάνω είτε έχουν μικρότερο community είτε πλέον είναι παρωχημένες. Ενδεικτικά κάποιες είναι οι: OpenCart, Drupal, CS-Cart, Joomla – VirtueMarkt, SquareSpace, Lemonstand, PrestaShop κτλ. Για διαφορετικούς λόγους, έχουμε αποκλείσει όλες τις υπόλοιπες και έχουμε επικεντρωθεί στις 3 που προαναφέραμε.

Οι 3 αυτές πλατφόρμες πρεσβεύουν εντελώς διαφορετικές “φιλοσοφίες” ¨όμως και οι 3 είναι αξιόπιστες, πάρα πολλά χρόνια στην αγορά με σημαντικές καινοτομίες και έχουν πλήθος φανατικών υποστηρικτών.

Ιστορική Αναδρομή

Θα ξεκινήσουμε με μία ιστορική αναδρομή για τις 3 πλατφόρμες ώστε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα σχετικά την πορεία τους στο χρόνο.

Shopify

Η Shopify Inc. είναι η ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify και είναι μια καναδική πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που εδρεύει στην Οττάβα του Οντάριο.

Το Shopify ιδρύθηκε το 2004 και τον Ιούνιο του 2006 έκανε την πρώτη εμφάνισή του.

poio eshop na epilexo8 min

Το Ιούνιο του 2009 λειτούργησε το App Store που επιτρέπει στους χρήστες την αγορά  εφαρμογών από 3α μέρη.

Έως το 2014, η πλατφόρμα έχει περισσότερους από 120.000 χρήστες και βρέθηκε στην 3η θέση στο Fast50 της Deloitte στον Καναδά, και στην 7η στο Fast 500 της Deloitte της Βόρειας Αμερικής

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Amazon ανακοινώνει ότι θα σταματήσει το Amazon Webstore και επιλέγει το Shopify ως προτεινόμενο πάροχο ενώ τον Ιανουάριο του 2017 ολοκληρώνεται η υλοποίηση που επιτρέπει στους χρήστες του Shopify να πουλήσουν απευθείας στο Amazon.

poio eshop na epilexo15 min

Τον Μάϊο του 2019 η Shopify εξαγόρασε το Handshake, μία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για B2B (Business to Business) σκοπούς.

* Η εταιρεία ανέφερε ότι περισσότερες από 1.000.000 επιχειρήσεις σε περίπου 175 χώρες χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα της στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

WooCommerce

Το WooCommerce δεν είναι μία ξεχωριστή πλατφόρμα αλλά ένα plugin ηλεκτρονικού εμπορίου ανοικτού κώδικα για το WordPress. Ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2011, και πολύ γρήγορα έγινε δημοφιλές για την απλότητα και την ευκολία στην προσαρμογή του.

Το WooCommerce αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από την υπεύθυνο εταιρεία ανάπτυξης του WordPress την WooThemes. Ήδη από τον Αύγουστο του 2014, είχε περισσότερους από 381.187 χρήστες που συνεπάγεται με το 17,77% των συνολικών eshops. Τον Μάιο του 2015, η WooThemes και το WooCommerce εξαγοράστηκαν από την Automattic, φορέα του WordPress.com και βασικό συνεργάτη στο λογισμικό WordPress.

poio eshop na epilexo3 min

Την 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2015, οι τάσεις ανέφεραν ότι το WooCommerce υπήρξε στο 30% ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου με εκατομμύρια ενεργές εγκαταστάσεις. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται ραγδαία παγκοσμίως και το WooCommerce έχει πάνω από 39 εκατομμύρια λήψεις ως plugin και επί του παρόντος δραστηριοποιείται σε περισσότερους από τρεις εκατομμύρια ιστότοπους αποτελώντας την πιο δημοφιλή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2018. Επίσης, το WooCommerce υπάρχει περίπου στο 4% των κορυφαίων εκατομμυρίων σελίδων HTML.

Το 2015, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των ηλεκτρονικών καταστημάτων που χρησιμοποιούν το WooCommerce μέσω του plugin του WordPress.org είναι περισσότερο από το 30% του συνόλου των καταστημάτων. Αυτό σημαίνει πως περίπου ένα στα 3 eshops χρησιμοποιούν το WooCommerce.Το σημερινό μερίδιο αγοράς του 2019 για το WooCommerce είναι 22% των κορυφαίων 1 εκατομμυρίων ιστότοπων που χρησιμοποιούν πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.

poio eshop na epilexo13 min

Υπάρχει πάρα πολύ ισχυρό community με φανατικούς χρήστες. Ενδεικτικά πρέπει να πούμε πως υπάρχουν 1.135 θέματα Woocommerce στο ThemeForest ενώ  στο WordPress.org υπάρχουν 548. Το WooCommerce έχει προσελκύσει σημαντική δημοτικότητα, καθώς το βασικό προϊόν, εκτός από πολλές επεκτάσεις και plugins που διαθέτει, είναι δωρεάν και ανοιχτό σε όλους. Για το 2018, το WooCommerce είχε σχεδόν 330 επεκτάσεις και πάνω από 1.000 plugins.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2017 από τον Todd Wilkins, επικεφαλής του WooCommerce, ανάφερε ότι τα καταστήματα WooCommerce αντιπροσωπεύουν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

Magento

Το Magento είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ανοικτού κώδικα, γραμμένη στη γλώσσα προγραμματισμού PHP και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ανοικτά συστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το λογισμικό αναπτύχθηκε αρχικά από την εταιρεία Varien, Inc, μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Culver City της Καλιφόρνια, με τη βοήθεια εθελοντών.

poio eshop na epilexo6

Περισσότερα από 100.000 ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν δημιουργηθεί σε αυτήν την πλατφόρμα. Ο κώδικας πλατφόρμας έχει μεταφορτωθεί περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια φορές και εμπορεύματα αξίας 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκαν μέσω συστημάτων Magento το έτος 2019. Πριν από δύο χρόνια, το Magento αντιπροσώπευε περίπου το 30% του συνολικού μεριδίου αγοράς.

Η ανάπτυξή του ξεκίνησε τις αρχές του 2007, ενώ έπειτα από 7 μήνες στις 31 Αυγούστου 2007 κυκλοφόρησε η πρώτη δημόσια beta έκδοση. Η πρώτη έκδοση του Magento δημοσιεύτηκε από την Varien στις 31 Μαρτίου 2008.

Ο Roy Rubin, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Varien, πώλησε ένα μερίδιο της εταιρείας στο eBay, το οποίο στη συνέχεια το πώλησε στην Permira. Η Permira αργότερα το πώλησε στην Adobe.

Αναλυτικότερα, τον Φεβρουάριο του 2011, η eBay ανακοίνωσε ότι είχε πραγματοποιήσει  επένδυση στο Magento το 2010 όπου απέκτησε αξίας 49% της ιδιοκτησίας της εταιρείας. Στις 6 Ιουνίου 2011, το eBay ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει το υπόλοιπο 51% του Magento.

Στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, η πλατφόρμα έχει κερδίσει αρκετές φορές τα βραβεία “Best of Open Source Software Awards” και “SourceForge Community Choice Awards”

Ως αποτέλεσμα της διάσπασης του eBay, η Magento εξαπλώθηκε ως ανεξάρτητη εταιρεία από τον νέο ιδιοκτήτη ιδιωτικών κεφαλαίων της Permira στις 3 Νοεμβρίου 2015.

Τον Μάιο του 2018 ανακοινώθηκε ότι η Adobe θα αποκτούσε το Magento για 1,68 δις δολάρια με σκοπό την ενσωμάτωσή της στο Adobe Experience Cloud. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουνίου 2018.

Το Magento παρέχει δύο ξεχωριστές πλατφόρμες: Την Magento Open Source (πρώην Magento Community Edition) και την Magento Commerce.

Το Magento Open Source, είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ανοιχτού κώδικα. Οι προγραμματιστές μπορούν να εφαρμόσουν τα βασικά αρχεία και να επεκτείνουν τη λειτουργικότητά τους προσθέτοντας νέες λειτουργικές μονάδες plug-in που παρέχονται από άλλους προγραμματιστές. Από τη δημοσίευση της πρώτης δημόσιας βήτα έκδοσης το 2007, το Magento Open Source έχει αναπτυχθεί και προσαρμοσθεί ώστε να παρέχει μια βασική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Adobe ανακοίνωσε πως το Magento θα παραμείνει ανοικτή πηγή μετά την πρόσφατη απόκτηση της.

Αν και στο παρών άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με το Magento Commerce θα πρέπει να να αναφέρουμε πως δημοσιεύθηκε στις 11 Απριλίου 2016, και είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που λειτουργεί ως υπηρεσία.

Το 2015 αναφέρθηκε ότι eshops που χρησιμοποιούσαν παλιότερες εκδόσεις του Magento είναι επιρρεπή σε επίθεση hackers, η οποία επιτρέπει στους επιτιθέμενους να κλέβουν τις πληροφορίες πιστωτικών καρτών χρηστών. Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα ασφαλείας, περισσότερα από 4000 καταστήματα ιστού Magento ήταν ευάλωτα σε μια τέτοια επίθεση τον Οκτώβριο του 2016.

poio eshop na epilexo17 min

Το 2017 η SecurityCode ανέφερε ότι τα καταστήματα Magento CE είναι επιρρεπή σε επίθεση απομακρυσμένης εκτέλεσης κώδικα που επιτρέπει στους επιτιθέμενους να δημιουργούν ιστοσελίδες μέσα στο eshop, να κλέβουν αποθηκευμένες πληροφορίες πιστωτικών καρτών, να παίρνουν τον έλεγχο της βάσης δεδομένων, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τον πλήρη έλεγχο του διακομιστή. Υπάρχει υποψία ότι περίπου 260.000 καταστήματα ιστού Magento θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε μια τέτοια επίθεση τον Απρίλιο του 2017.

Ένα άρθρο της TechCrunch αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις πηγές της, οι πρώην υπάλληλοι της Magento ισχυρίζονται ότι έχουν “εξαπατηθεί” για το ποσοστό 7% έως 10% του Magento, ποσό το οποίο θα κόστιζε περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια όταν η eBay εξαγόρασε την εταιρεία.

Στατιστικά Στοιχεία

Τη στιγμή που γράφτηκε το άρθρο, υπήρχαν παγκοσμίως περισσότερα από 12.100.000 eshops. Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στις ΗΠΑ (περίπου 5.149.000) ενώ ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία (370.000) και η Αυστραλία (200.000). Στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός είναι στα 25.500 live eshops.

poio eshop na epilexo20 min

Στο παρακάτω πίνακα, μπορούμε να δούμε το μερίδιο αγοράς για τη κάθε πλατφόρμα σε όλα τα γνωστά eshops παγκοσμίως (τα στοιχεία έχουν συλλεχθεί από το Builtwith):

TechnologyWebsites%
Shopify 1,188,692 9,82
WooCommerce Checkout 818,778 6,77
OpenCart 363,361 4,57
Squarespace Add to Cart 359,189 2.97
Zen Cart 269,591 2,23
PrestaShop 263,509 2,18
Magento 209,904 1,73
Weebly eCommerce 154,873 1,28
Ecwid 146,919 1,21

Εύκολα παρατηρούμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχει το Shopify και ακολουθεί πολύ κοντά το WooCommerce.

Όπως προαναφέραμε στον συγκεκριμένο πίνακα υπάρχουν όλα τα γνωστά eshops. Πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό όμως αφορά ανενεργά ή μη λειτουργικά eshops.

Για να έχουμε καλύτερη εικόνα, θα εξετάσουμε τι πλατφόρμα χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα 1.000.000 eshops παγκοσμίως:

Technology Websites%
WooCommerce Checkout36,4103.64
Shopify28,5682.86
Magento13,5621.36
OpenCart5,1400.51
BigCommerce4,4840.45

Βλέπουμε πως στις δύο πρώτες θέσεις δεν υπάρχουν θεαματικές αλλαγές. Το WooCommerce βρίσκεται πρώτο ενώ πολύ κοντά ακολουθεί το Shopify. Όμως στην 3η θέση βρίσκεται πλέον το Magento το οποίο στον προηγούμενο πίνακα βρισκόταν στην 7η θέση. Ο λόγος θα αναλυθεί στη συνέχεια και αφορά Big Data τα οποία μπορεί να διαχειριστεί με εξαιρετική ευκολία.

Τέλος, στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα και ποια είναι η δημοφιλέστερη πλατφόρμα eshop:

TechnologyWebsites%
WooCommerce Checkout4,71918.49
OpenCart4,54517.81
VirtueMart2,2068.64
PrestaShop1,9257.54
Magento1,3095.13
CS Cart8533.34
osCommerce4521.77
Shopify4131.62
HikaShop3051.2

Εδώ, αν εξαιρέσουμε την πρώτη θέση του WooCommerce, βλέπουμε πως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Το Shopify βρίσκεται πάρα πολύ χαμηλά ενώ πολύ ψηλά βρίσκουμε “παρωχημένες” τεχνολογίες όπως τα OpenCart & VirtueMarkt (το οποίο λειτουργεί σε Joomla όπως και το HikaShop). Τέλος, το CS Cart φαίνεται να έχει ισχυρό community.  

Αν θέλουμε να εξάγουμε κάποιο συμπέρασμα για την χώρα μας, είναι πως οι ιδιοκτήτες επιλέγουν την πλατφόρμα όχι βάσει δυνατοτήτων αλλά βάσει την εταιρείας που θα την υλοποιήσει και συντηρήσει.

Hosting

Η πρώτη και μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις πλατφόρμες είναι πως το Shopify είναι self-hosted, ενώ τόσο για το WooCommerce όσο και για το Magento θα πρέπει να φροντίσουμε εμείς για τη “φιλοξενία” τους.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί τις πλατφόρμες και αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα τους το οποίο παράλληλα είναι και μεγάλο μειονέκτημα.

Η παραπάνω φράση σίγουρα είναι παράδοξη όμως αν δούμε τα παρακάτω θα καταλάβουμε πως ισχύει:

  • Στο Shopify που είναι self-hosted ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να ανησυχεί ούτε για την ασφάλεια του server, ούτε για την ταχύτητα του, ούτε για το downtime. Αυτό αποτελεί πάρα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για την πλατφόρμα. Από την άλλη πλευρά όμως, για να επιτευχθεί το παραπάνω ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να έχει απευθείας πρόσβαση στην βάση δεδομένων ή στα λειτουργικά αρχεία του με αποτέλεσμα, τροποποιήσεις ή συνδέσεις με ERPs, εμπορικές εφαρμογές, εταιρείες couriers να αποτελούν “εφιάλτη” ενώ κάποιες φορές είναι απλά αδύνατες να υλοποιηθούν το οποίο αποτελεί πάρα πολύ μεγάλο μειονέκτημα.
  • Αντίστοιχα, στα WooCommerce* και Magento, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει αν φροντίζει για τη συντήρηση του server, της ταχύτητας του και πάνω από όλα για την ασφάλεια του, που φυσικά αποτελεί πολύ μεγάλο μειονέκτημα καθώς και ρίσκο. Όμως, έχει πρόσβαση τόσο στην βάση δεδομένων όσο και στα αρχεία οπότε τροποποιήσεις ή συνδέσεις με ERPs, εμπορικές εφαρμογές, εταιρείες couriers να αποτελούν “παιχνιδάκι” για έναν προγραμματιστή (ακόμα και με βασικές γνώσεις) που είναι πάρα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα.

* Στο WooCommerce τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα όταν ο ιδιοκτήτης επιλέξει κάποιο μεγάλο πάροχο ο οποίος πρακτικά διαχειρίζεται τον server με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να ανησυχεί για την ασφάλεια του. Κάποιοι από αυτούς είναι τα: hostgator, SiteGround, BlueHost, DreamHost, Liquid Web, Kinsta, WP Engine κ.α. τα οποία είναι υλοποιημένα και βελτιστοποιημένα για WooCommerce.

Εδώ, βρίσκεται το πρώτο κριτήριο για την απόφαση της επιλογής της κατάλληλης πλατφόρμας. Προκειμένου να αποφασίσουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας καθώς και οι δυνατότητες μας.

poio eshop na epilexo23

Συγκεκριμένα, ποιο είναι το budget μας, αν μας καλύπτει προγραμματιστή ή εταιρεία (Agency) τόσο για την υλοποίηση όσο και για την συντήρηση του ηλεκτρονικού καταστήματος, τις συνδέσεις που πρέπει να υλοποιήσουμε, τον αριθμό των προϊόντων, των χαρακτηριστικών τους, εάν βρισκόμαστε σε κάποια άλλη πλατφόρμα και τέλος το traffic που θα έχει το eshop μας.

Κόστος eshop

Ξεκινάμε με ίσως το βασικότερο κριτήριο που είναι το Budget που έχουμε διαθέσιμο τόσο για την υλοποίηση όσο και για την συντήρηση του eshop μας.

poio eshop na epilexo12 min

Eshop με χαμηλό Budget

Η πρώτη περίπτωση που θα εξετάσουμε είναι αυτή του χαμηλού Budget. Αφορά κυρίως ιδιοκτήτες που είναι η πρώτη φορά που εμπλέκονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, δεν έχουν πρωτύτερη εμπειρία, δεν χρειάζεται να συνδέσουν το eshop με κάποιο erp ή μεταφορική, έχουν περιορισμένο αριθμό προϊόντων και πολύ χαμηλό budget για την προώθηση του eshop. Συνήθως αφορά χειροποίητα προϊόντα και ιδιοκτήτες που δεν είναι η βασική τους ασχολία αλλά η πώληση των προϊόντων έχει υψηλό ποσοστό κέρδους (αποτελεί κριτήριο όπως θα δούμε παρακάτω).

poio eshop na epilexo10 min

Εδώ αποκλείουμε εξ αρχής τη λύση του Magento και στρεφόμαστε στις λύσεις Shopify και WooCommerce. Ο λόγος είναι πως για το Magento θα χρειαστεί να έχουμε δικό μας dedicated server του οποίο το κόστος μαζί με το σύστημα διαχείρισης (WHM/Cpanel ή Plesk) θα κυμαίνεται περίπου στα 80€/μήνα. Επίσης εάν δεν έχουμε προχωρημένες και εξειδικευμένες γνώσεις IT σε θέματα Linux δεν θα μπορέσουμε ούτε να τον ρυθμίσουμε σωστά (Nginx ή Apache, Memcache, Opcode κ.α.) όπως και να τον συντηρήσουμε. Οπότε θα πρέπει να συνυπολογίσουμε στα έξοδα και αυτά του ατόμου/εταιρείας που θα αναλάβει την εργασία. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους αποκλείουμε και τη λύση του WooCommerce σε δικό μας Server.

Οι λύσεις που μας απομένουν είναι αυτή του Shopify και του WooCommerce σε Shared Hosting. Ενδεικτικά τα κόστη τη στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι:

  • Shopify (Basic Plan): 29 δολάρια τον μήνα*.
  • WooCommerce: 10 δολάρια τον μήνα.

* Μέσα στο κόστος Shopify θα πρέπει να εντάξουμε και τα ποσοστά από τις πωλήσεις που ανέρχονται σε 2% για όλους τους τρόπους πληρωμής εκτός από πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες και 2,9% + 0,30$ για τις αγορές που ολοκληρώνονται με πιστωτική/χρεωστική κάρτα.  

Παρότι το Shopify είναι ακριβότερο από το WooCommerce σε αυτό το σενάριο, το συνιστούμε καθώς είναι πολύ γρηγορότερο στην υλοποίηση του (μπορεί να γίνει πανεύκολα από τον ιδιοκτήτη χωρίς να απαιτεί καμία τεχνική γνώση), και το δωρεάν θέμα με το οποίο έρχεται μαζί είναι πιο όμορφο από τα 3 αντίστοιχα του WooCommerce.

Όμως υπάρχει ένας ακόμα λόγος που είναι ο σημαντικότερος και αξίζει τις επιπλέον χρεώσεις. Δεν είναι άλλος από την αποτελεσματικότητα του Checkout του. Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο One Step Checkout που επιτρέπει στον χρήστη την εύκολη αγορά τόσο από Desktop συσκευές όσο και από κινητά – tablets. Οι χρήστες που ολοκληρώνουν την παραγγελία τους είναι κατά μέσο όρο περίπου 1% περισσότεροι από αυτούς που ολοκληρώνουν την παραγγελία σε WooCommerce και περισσότερο από 3% από τους αντίστοιχους στο Magento*.

* Τα ποσοστά έχουν υπολογιστεί αποκλειστικά με δικά μας δεδομένα, αφορούν την Ελλάδα και Κύπρο για το διάστημα 2012 – 2019.

Η πρόταση μας: Shopify

Eshop με πολλές λειτουργίες και συνδέσεις

Η 2η περίπτωση που θα εξετάσουμε αφορά την δημιουργία eshop που θα διαθέτει πληθώρα λειτουργικών δυνατότητων, marketing εργαλείων και συνδέσεων με 3α μέρη. Η περίπτωση αυτή αφορά κυρίως ιδιοκτήτες φυσικών καταστημάτων που θέλουν να επεκταθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό γεννά ανάγκες όπως η σύνδεση του Eshop με το Erp ώστε να υπάρχει κοινή αποθήκη και τα αποθέματα να ενημερώνονται αυτόματα, η σύνδεση του με μεταφορική ώστε να δημιουργείται αυτόματα το Voucher και απαίτηση για Marketing εργαλεία αφού συνήθως το budget της διαφήμισης είναι πάνω από τον μέσο όρο.

poio eshop na epilexo19 min

Σε αυτή τη περίπτωση αποκλείουμε εξαρχής το Shopify αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σχεδόν σε τίποτα από τα παραπάνω. Πρέπει να αναφέρουμε πως το Shopify δεν ενσωματώνει καν τα φίλτρα για “χρωμοκωδικούς” δηλαδή χρώμα, μέγεθος κτλ, και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε επεκτάσεις επί μηνιαίας πληρωμής για να τα ενεργοποιήσουμε.

Επίσης η διασύνδεση του Shopify με κάποιο Erp πλην των SAP και Navision είναι σχεδόν αδύνατη σε μεγάλο όγκο προϊόντων ή μπορεί να επιτευχθεί με μεγάλο μηνιαίο κόστος και χρειάζεται είτε κάποιο πολύ ακριβό extension είτε τη χρήση ενδιάμεσου server.

* Το Shopify έχει περιορισμό στα Calls που γίνονται στη βάση του, με αποτέλεσμα συγχρονισμοί πολλών δεδομένων να χρειάζονται ακόμα και ημέρες

 Ανάμεσα στο WooCommerce και στο Magento θα επιλέξουμε το WooCommerce, καθώς μπορούμε να έχουμε μειωμένο κόστος με τη χρήση Shared Hosting αφενός και έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία σε έτοιμες εφαρμογές αφετέρου (ακόμα και σε αυτές που αφορούν τις Ελληνικές ανάγκες).

Υπάρχει όμως και ένας άλλος παράγοντας που μας κάνει να επιλέγουμε το WooCommerce και αυτός είναι η δομή της βάσης δεδομένων του που το κάνει πολύ πιο εύκολο σε υλοποίηση διασύνδεσης με 3ες εφαρμογές από τη δαιδαλώδη δομή της βάσης του Magento*.

* Αφορά μόνο συνδέσεις που επικοινωνούμε απευθείας με τη βάση και όχι Webhooks κτλ

Η πρόταση μας: WooCommerce

Eshop με πληθώρα προϊόντων και χαρακτηριστικών

Αυτή η περίπτωση είναι περισσότερο εξειδικευμένη και αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ηλεκτρονικών προϊόντων που τις περισσότερες φορές είναι μεταπωλητές χωρίς φυσικό απόθεμα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι eshops με ηλεκτρονικά είδη, με κινητά τηλέφωνα (smartphones και tablets)κ.α.

Για τους ίδιους λόγους με την προηγούμενη περίπτωση θα αποκλείσουμε τη λύση του Shopify και θα στραφούμε και πάλι σε αυτές του WooCommerce και του Magento.

Όμως σε αντίθεση με τη προηγούμενη περίπτωση εδώ το Magento υπερισχύει αφού μπορεί να διαχειριστεί άψογα και πολύ γρήγορα μεγάλο όγκων δεδομένων κυρίως λόγω της πολύπλοκης δομής της βάσης δεδομένων του. Παρότι είναι αρκετά δύσκολη στη χρήση διασπάει τα δεδομένα σε πάρα πολλούς πίνακες με αποτέλεσμα η αναζήτηση σε αυτά να γίνεται αστραπιαία.

poio eshop na epilexo14 min

Αντίθετα το WooCommerce χρησιμοποιεί κοινή βάση με το WordPress και κρατάει σε πολύ λίγους πίνακες όλα του τα δεδομένα. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πίνακες να γίνονται τεράστιοι όταν έχουμε να διαχειριστούμε πολλά χαρακτηριστικά και η αναζήτηση σε αυτούς απελπιστικά αργή. Αυτό καθυστερεί το “φόρτωμα” του eshop και δυσχεραίνει τον χρήστη με αποτέλεσμα πολύ χαμηλότερο αριθμό πωλήσεων που είναι πάντοτε το ζητούμενο.

Για να γίνει πιο κατανοητό το παραπάνω θα παρουσιάσουμε δύο παραδείγματα. Το πρώτο αφορά ένα eshop που πουλάει tshirts ενώ το 2ο υπολογιστές. Και στις 2 περιπτώσεις υποθέτουμε πως τα προϊόντα είναι 100 και θα λάβουμε υπόψιν μόνο τα αναγκαία χαρακτηριστικά.

Eshop με Tshirts

Στην περίπτωση των tshirts το προϊόν θα πρέπει να έχει τις εξής 6 πληροφορίες: Τίτλος, Περιγραφή, Χρώμα, Μέγεθος, Σύσταση, Εικόνα και Τελική τιμή. Σε αυτή τη περίπτωση η βάση θα πρέπει να έχει 700 εγγραφές: 100 προϊόντα x 7 χαρακτηριστικά**

Eshop με Υπολογιστές

Σε αυτή τη περίπτωση τα χαρακτηριστικά είναι πολύ περισσότερα. Ενδεικτικά θα πρέπει να έχει: Τίτλος, Περιγραφή, Εικόνα, Τελική τιμή, Μάρκα, Τύπος, Μητρική Πλακέτα, Επεξεργαστής, Τύπος μνήμης, Χωρητικότητα μνήμης, Τύπος Σκληρού Δίσκου, Χωρητικότητα Σκληρού Δίσκου, Τροφοδοτικό, Κάρτα Γραφικών, Θύρες, Εγγύηση και πάρα πολλά άλλα. Οπότε οι εγγραφές θα φτάσουν τις 1.600**: 100 προϊόντα x 16 χαρακτηριστικά*

* Στο συγκεκριμένο παράδειγμα τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 50 και οι εγγραφές τις 5.000**

** Ο υπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός αφού οι βάσεις δεδομένων τόσο του WooCommerce όσο και του Magento λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο αλλά γίνεται για να γίνει κατανοητό το παράδειγμα

Η πρόταση μας: Magento

 Eshop με δυνατότητα πολλαπλών γλωσσών και νομισμάτων

Στην περίπτωση αυτή το ζητούμενο του ιδιοκτήτη είναι να επεκτείνει τις πωλήσεις του σε χώρες του εξωτερικού. Για να το επιτύχει θα πρέπει να υπάρχουν πολλαπλές διαφορετικές γλώσσες καθώς και νομίσματα των οποίων η ισοτιμία θα πρέπει να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο.

poio eshop na epilexo5 min

Πολύ γρήγορα αποκλείουμε το Shopify καθώς δεν υποστηρίζει επίσημα τη δυνατότητα πολλαπλών γλωσσών (μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση επεκτάσεων επί πληρωμή είτε με πολλαπλά καταστήματα shopify και διασύνδεση τους σε κάποιο άλλο server).

poio eshop na epilexo4 min

Ανάμεσα σε WooCommerce και Magento θα επιλέξουμε το πρώτο εκτός σε περιπτώσεις με πληθώρα προϊόντων και χαρακτηριστικών (προηγούμενο παράδειγμα) για 2 λόγους:

  1. Το checkout του έχει καλύτερο conversion rate συγκριτικά με αυτό του Magento*.
  2. Μπορούμε να έχουμε μικρότερο μηνιαίο κόστος για λόγους που έχουν αναφερθεί παραπάνω.

* Τα ποσοστά έχουν υπολογιστεί αποκλειστικά με δικά μας δεδομένα και αφορούν χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα 2012 – 2019.

Η πρόταση μας: WooCommerce

Eshop με δυνατότητα δυναμικών τιμών

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρκετά ιδιάζουσα και αφορά ηλεκτρονικά καταστήματα που ο μεγάλος όγκος των πωλήσεων τους γίνονται κυρίως σε Aggregator Sites (όπως το Skroutz, BestPrice κτλ).

Εδώ προτεραιότητα αποτελεί η τιμή του προϊόντος καθώς ένα λεπτό του ευρώ μπορεί να φέρει το ηλεκτρονικό κατάστημα στη πρώτη θέση του Aggregator με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες επισκέψεις άρα και πωλήσεις.

poio eshop na epilexo2 min

Τα eshops αυτά διαθέτουν 3α προγράμματα που ελέγχουν τις κατηγορίες που τους ενδιαφέρουν σε σύντομα χρονικά διαστήματα ενημερώνονται για τις τιμές του ανταγωνισμού και αυτόματα διαμορφώνουν τις δικές τους τιμές βάσει κανόνων.

Η βάση δεδομένων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο εδώ, καθώς οι εγγραφές αλλάζουν πάρα πολλές φορές μέσα στην ημέρα*.

* Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα προϊόν μπορεί να αλλάξει τιμή πάνω από 500 φορές σε 24 ώρες!

Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει η ευκολία με την οποία το eshop διαχειρίζεται την Cache, ώστε να μπορεί να την “αδειάζει” εύκολα και γρήγορα χωρίς να καθυστερεί στη συνέχεια η φόρτωση των σελίδων.

poio eshop na epilexo16 min

Άλλο ένα σημείο που πρέπει να εξετάσουμε είναι το εύρος του ιστορικού που θα κρατήσουμε στις αλλαγές αυτές. Για εμπορικούς λόγους και λόγους Marketing και στρατηγικής γνωρίζουμε πως μεγάλος όγκος πληροφορίας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ χρήσιμος. Οπότε η βάση μας θα αποκτήσει μεγάλο όγκο πληροφοριών και όπως είδαμε και σε προηγούμενο παράδειγμα το Magento υπερτερεί στο σημείο αυτό και αυτός είναι ο λόγος που το διαλέγουμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η πρόταση μας: Magento

B2Β / Wholesales & B2C

Άλλη μία περίπτωση που θα εξετάσουμε αφορά τη πώληση των προϊόντων μας τόσο πελάτης λιανικής – retail (B2C) όσο και σε πελάτες χονδρικής (B2B) ή Wholesales.

Πρόκειται για αρκετά πολύπλοκη περίπτωση αφού η τιμολογιακή πολιτική υπόκειται σε πάρα πολλούς κανόνες.

Για παράδειγμα οι πελάτες λιανικής θα πρέπει να βλέπουν άλλες τιμές από τους πελάτες χονδρικής. Επίσης οι πελάτες χονδρικής θα μπορούν να έχουν διαφορετικές τιμές αγοράς βάσει διαφόρων κριτηρίων*. Τέλος, εάν διαθέτουμε τη παραγωγή των προϊόντων τότε οι Wholesalers θα έχουν επίσης διαφορετικές τιμές αγοράς.

* Τέτοια κριτήρια μπορούν να είναι: η ποσότητα, η γεωγραφική τοποθεσία, το πλήθος των προηγούμενων παραγγελιών, η ημερομηνία εγγραφής κτλ

Σε αυτό το παράδειγμα υπάρχει η περίπτωση να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές φυσικές ή εικονικές αποθήκες. Για παράδειγμα μπορεί να έχουμε ένα προϊόν σε 1.000 κομμάτια και από αυτά να θέλουμε να δεσμεύσουμε τα 200 για πελάτες χονδρικής, τα 200 για Wholesalers και τα 600 για τους πελάτες λιανικής. Επίσης μπορεί να θέλουμε να έχουμε αυτοματισμούς κατά την εγγραφή των πελατών ώστε πχ βάσει ΑΦΜ να τους διαχωρίζει αυτόματα κτλ.

Τέλος, θα μπορούσαμε να έχουμε και διαφορετικό τρόπο και χρώση αποστολής ανά κατηγορία πελατών, ακόμα και ΦΠΑ.

poio eshop na epilexo25

Σε γενικές γραμμές το συγκεκριμένο παράδειγμα μοιάζει αρκετά με αυτό του Eshop με πολλές λειτουργίες και συνδέσεις στο οποίο είχαμε επιλέξει το WooCommerce. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους και σε αυτό το παράδειγμα θα κάνουμε ακριβώς την ίδια επιλογή.

Η πρόταση μας: WooCommerce

Marketplace

Marketplace είναι ένας τύπος eshop που δεν είναι αρκετά διαδεδομένος ακόμα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που συγκεντρώνει πολλά ανεξάρτητα μικρότερα και διαθέτει κοινό καλάθι. Λειτουργεί δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι συνεταιρισμοί.

Για να γίνει πιο κατανοητό θα σας παραθέσουμε ένα υποθετικό σενάριο. Υπάρχον κάποιοι ιδιοκτήτες φυσικών καταστημάτων ρουχισμού που δεν μπορούν να αναλάβουν τα έξοδα της υλοποίησης – συντήρησης αλλά και προώθησης ώστε να ανοίξουν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα.

poio eshop na epilexo21

Συγκεντρώνονται και συνεισφέρουν ώστε να ανοίξουν ένα marketplace όπου ο καθένας έχει το δικό του χώρο. Έτσι όλα τα κόστη επιμερίζονται και το ηλεκτρονικό κατάστημα γίνεται ευκολότερα βιώσιμο.

Ο κάθε ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για το “ανέβασμα” των προϊόντων του, τη τιμολογιακή του πολιτική και σε πολλές περιπτώσεις την εκτέλεση της παραγγελίας. (Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες επιλέγουν την κοινή αποστολή τους ώστε να έχουν καλύτερη τιμολογιακή πολιτική στις μεταφορικές εταιρείες).

Ο πελάτης επισκέπτεται το ηλεκτρονικό κατάστημα και βλέπει όλα τα προϊόντα ενοποιημένα σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό κατάστημα. Αγοράζει τα ήδη που επιθυμεί και το eshop αναλαμβάνει να τα χωρίσει και να στείλει τις παραγγελίες στα αντίστοιχα εσωτερικά eshops. Επίσης επιμερίζει και τα έσοδα στα αντίστοιχα eshops. (Κάποιες φορές ρυθμίζεται ώστε να κρατάει μία ποσοστιαία προμήθεια για το Marketplace).

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί παραλλαγή της του Eshop με πολλές λειτουργίες και συνδέσεις οπότε και εδώ η επιλογή μας θα είναι το WooCommerce*.

* Από τις πρώτες Marketplace πλατφόρμες που εμφανίστηκαν ήταν αυτή του CS  Cart (CS Cart Marketplace) η οποία θα αποτελούσε την επιλογή μας εάν δεν είχε “μείνει” τεχνολογικά πίσω συγκριτικά με το WooCommerce.

Η πρόταση μας: WooCommerce

Affiliate Eshops

Όπως το Marketplace που είδαμε παραπάνω έτσι και τα Affiliate Eshops δεν είναι διαδεδομένα ακόμα στην Ελλάδα. Πρόκειται για εικονικά ehops τα οποία δεν διαθέτουν εμπορεύματα ούτε διαχειρίζονται τις αποστολές, επιστροφές, αλλαγές κτλ.

Κάποιο eshop θέλοντας να  να αυξήσει τις πωλήσεις του απευθύνεται σε κάποια εταιρεία   Affiliate Marketing*.

* Υπάρχουν αρκετές τέτοιες εταιρείες στην Ελλάδα με μεγαλύτερες την LinkWise και ForestView.

Οι εταιρείες αυτές είναι πρακτικά ο ενδιάμεσος ανάμεσα στο eshop και τα affiliate eshops (που πολλές φορές δεν είναι καν eshops). Ο τρόπος λειτουργίας είναι απλός: Το eshop (θα το ονομάσουμε αρχικό eshop) μέσω κάποιου feed περνάει τα προϊόντα στην εταιρεία του Affiliate Marketing. Τα Affiliate eshops παίρνουν αυτό το feed και έτσι περνάνε τα προϊόντα στο δικό τους eshop. Αυτό μπορούν να το κάνουν με όσα feeds θέλουν οπότε μπορούν να έχουν τεράστια γκάμα προϊόντων.

Όταν κάποιος χρήστης επιλέξει να αγοράσει το προϊόν μέσω του Affiliate Eshop αυτόματα μεταφέρεται στο αρχικό eshop και ολοκληρώνει την παραγγελία. Το αρχικό eshop είναι πλέον υπεύθυνο για την αποστολή του, πληρωμή του κτλ, ενώ το affiliate eshop όπως και η εταιρεία Affiliate Marketing κερδίζουν ένα ποσοστό από την πώληση.**

** Το ποσοστό καθορίζεται από το eshop εξαρχής και κυμαίνεται συνήθως από 1,5% έως και 12% (ανάλογα τον τύπο του προϊόντος).

Σε αυτό το παράδειγμα θα εξετάσουμε ποια πλατφόρμα είναι ιδανική τόσο για το αρχικό eshop όσο και για το Affiliate Eshop.

Για το αρχικό eshop θα επιλέξουμε την πλατφόρμα του Shopify καθώς μπορεί εύκολα να υποστηρίξει τεράστιο traffic (κάποια affiliate eshops είναι ειδησεογραφικά sites με πολλές επισκέψεις) και να παράγει εύκολα feeds. Όμως ο σημαντικότερος λόγος είναι πως μέσω του Shopify μπορεί πανεύκολα ο χρήστης να δημιουργήσει ένα script για όποιο προϊόν (ή ομάδα προϊόντων) θέλει με CTA (Call To Action Button) που μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε Affiliate Eshop. Είναι full responsive και μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε σημείο θέλει στο Affiliate Eshop.

poio eshop na epilexo9 min

Αντίθετα για το Affiliate Eshop θα επιλέξουμε την πλατφόρμα του WooCommerce, η οποία είναι και η μόνη που διαθέτει έτοιμο και δωρεάν plugin (χρειάζεται παραμετροποίηση από προγραμματιστή) για Ελληνικά Affiliate προγράμματα.

Η πρόταση μας: Shopify για το αρχικό eshop, και WooCommerce για το Affiliate Eshop

Πόσο εύκολη είναι η μεταφορά από άλλη πλάτφορμα;

Σε περίπτωση που ήδη έχουμε κάποιο eshop και θέλουμε να μεταφερθούμε σε μία από τις παραπάνω πλατφόρμες υπάρχει ο σημαντικός παράγοντας του κατά πόσο εύκολα θα γίνει η μετάβαση αυτή.

poio eshop na epilexo22

Παρότι είναι σημαντικό παράγοντας τον έχουμε αφήσει προς το τέλος καθώς και στις 3 πλατφόρμες είναι πολύ εύκολο να μεταφέρουμε το περιεχόμενο από το υπάρχον eshop μας, όποιο και να είναι αυτό. Αν θα πρέπει όμως να επιλέξουμε μία από τις 3 τότε θα επιλέξουμε το WooCommerce καθώς η διαδικασία μετάβασης είναι η ευκολότερη από όλες.

Η πρόταση μας: WooCommerce

SEO Optimized

Ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της πλατφόρμας μας είναι πόσο SEO Friendly και Optimized είναι. Και οι τρεις πλατφόρμες είναι SEO Friendly και Optimized και μάλιστα θεωρούνται οι καλύτερες στο κομμάτι αυτό.

poio eshop na epilexo7 min

Μικρό προβάδισμα κατέχουν τα: WooCommerce και Shopify καθώς είναι ελάχιστα καλύτερα στο κομμάτι αυτό από το Magento. Σε κάθε περίπτωση το SEO Optimized δεν πρέπει να σας ανησυχεί καθόλου εφόσον επιλέξετε κάποια από τις 3 πλατφόρμες.

Η πρόταση μας: WooCommerce και Shopify

Responsive Design

Πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για την επιλογή είναι το κατά πόσο το eshop μας θα είναι responsive ώστε να παρέχει στον χρήστη το καλύτερο αποτέλεσμα σε χρήση με Smartphones ή Tablet συσκευές. Η ίδια η Google μας ενημερώνει πως το ποσοστό χρήσης σε κινητά και tablets έχει ξεπεράσει το 70% και έχει συνεχώς αυξητική πορεία.

poio eshop na epilexo18 min

Επίσης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την “άνοδο” των SEO καθώς και για το ποσοστό αγορών στο eshop μας (Conversion Rate).

Είναι τόσο σημαντικός παράγοντας που δεν θα μπορούσαμε να προτείνουμε μία πλατφόρμα που δεν είναι full responsive και δεν θα υποστήριζε AMP σελίδες (θα μιλήσουμε σε επόμενα άρθρα για τη λειτουργία αυτή). Αυτό σημαίνει πως και οι 3 πλατφόρμες ανταποκρίνονται σε αυτά τα κριτήρια απόλυτα.

Μικρό προβάδισμα θα δίναμε στη πλατφόρμα του WooCommerce και Shopify στον τομέα αυτό, με τελική μας επιλογή την πρώτη.

Η πρόταση μας: WooCommerce

Σύνοψη

Συνοψίζοντας, βλέπουμε πως η κάθε πλατφόρμα μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με το σκοπό του eshop που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

poio eshop na epilexo11 min

Αν θέλαμε να τα κατηγοριοποιήσουμε θα λέγαμε πως το Shopify είναι ιδανικό για μικρά eshops χωρίς μεγάλες απαιτήσεις και με μικρό budget, το shopify για πολύπλοκα συστήματα με δυναμικές τιμές και τεράστιο όγκο προϊόντων και χαρακτηριστικών και το WooCommerce για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

(Visited 1.381 times, 1 visits today)

Μοιραστείτε το άρθρο

Ετικέτες: Last modified: 11/11/2019