Written by: Education Internet Θεωρία

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 1)

SylviecomoikoinonikesepiptoseistoiInternetmeros1o1 1

Το Σύνδρομο της Υπερπληροφόρησης

Έρευνα που έκανε Βρετανική εταιρεία σε διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων στη Δυτική Ευρώπη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς υποφέρουν από μια νέα ασθένεια : το σύνδρομο της υπερπληροφόρησης. Πρόκειται για το άγχος, την ένταση και την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο καθημερινός κατακλυσμός από πληροφορίες και ειδήσεις που φθάνουν, μ’ όλα αυτά τα υπερσύγχρονα μέσα επικοινωνιών, στα γραφεία των επιχειρήσεων.

Η επιτακτική ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και αφομοίωση κάθε τι καινούργιου και η δυνατότητα πολλών επιλογών, άρα και δύσκολων αποφάσεων, έχουν ως αποτέλεσμα υπερβολικό άγχος, εξασθενημένη υγεία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, βιαστικές αποφάσεις και λανθασμένα συμπεράσματα. Οι νέες τεχνολογίες κάνουν ακόμα πιο γρήγορη, εύκολη και φθηνή την απόκτηση πληροφοριών. Όμως, το δύσκολο είναι το «ξεκαθάρισμα» των πληροφοριών. Στην εποχή που ζούμε, η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πολύ εύκολη και πολύ φθηνή, αλλά η διασταύρωση και η επαλήθευση των πληροφοριών που αποκτούμε είναι συχνά αδύνατη.

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet Μέρος 1ο

Η φθηνή πληροφορία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση γνώση ούτε πολύ περισσότερο σοφία. Εύκολα μετατρέπεται σε άγνοια ή αποβλάκωση. Το ότι η υπερπληροφόρηση οδηγεί στην αποπληροφόρηση αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση. Απαιτείται παιδεία, διάθεση και χρόνος για να μπορέσουμε να αναλύσουμε και να κρίνουμε τις πληροφορίες και όχι να τις καταπίνουμε αμάσητες. Στην εποχή μας, ενώ η πληροφόρηση είναι θεωρητικά πιο πλούσια, στην ουσία ομοιογενοποιείται, φτωχαίνει και συγκεντροποιείται. Υπάρχει ένας καθημερινός βομβαρδισμός από πληροφορίες, οι οποίες είναι συχνά ασύνδετες, ανεξακρίβωτες και κατευθυνόμενες.

Όσο η πληροφόρηση γίνεται πιο φθηνή, δηλαδή πιο ανεξέλεγκτη, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για μια νέα ατομική και συλλογική στάση απέναντι στο πώς διαχειριζόμαστε όσα «πληροφορούμαστε». Ζούμε σ’ έναν κόσμο πληροφοριών. Μόνο το 2002 παρήχθησαν δεδομένα που θα απαιτούσαν 500.000 βιβλιοθήκες του Κογκρέσου των ΗΠΑ για να αποθηκευτούν σε έντυπη μορφή. Κάθε άνθρωπος παράγει και συλλέγει απίστευτο αριθμό πληροφοριών καθημερινά, τον μεγαλύτερο από ποτέ. Υπολογίζεται σε 800 ΜΒ ανά άτομο ετησίως. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για «έκρηξη πληροφοριών». Μόνο οι ΗΠΑ παράγουν το 40% των νέων πληροφοριών παγκοσμίως.

Το Σύνδρομο Πληροφοριακής Κόπωσης (IFS, Information Fatigue Syndrome), είναι μια σύγχρονη ασθένεια που είναι αποτέλεσμα της υπερφόρτωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με συνεχείς πληροφορίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα άγχους, μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης, της απομνημόνευσης αλλά και της λήψης αποφάσεων.

Κίνδυνος για τις Σπάνιες Γλώσσες

Όταν χάνεται μια γλώσσα ή μια διάλεκτος, ο κόσμος γίνεται πιο φτωχός και αυτό γιατί πολλές από τις σπάνιες γλώσσες διαθέτουν μουσικότητα, κουλτούρα και ιστορία και είναι πραγματικά κρίμα να έρθει η μέρα που δεν θα την μιλάει κανένας. Είναι γεγονός ότι με την κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας στο Internet, πολλοί φοβούνται πως κινδυνεύουν οι τοπικοί πολιτισμοί.

Ο ίδιος ο δημιουργός του WWW (World Wide Web), ο Σκοτσέζος Tim Berners Lee, δήλωσε σε μια επίσκεψή του στην Αθήνα τον Μάιο του 2003 ότι μπορεί το Internet να προωθεί σαφώς μια νέα διεθνή κουλτούρα που υποβοηθείται από μια κοινή γλώσσα και από ένα κοινό αλφάβητο, αλλά ο καθένας μας θα πρέπει να μαθαίνει μία τουλάχιστον δεύτερη γλώσσα και αυτό γιατί χρειαζόμαστε τη διαφορετικότητα και το να έχουμε διαφορετικές ιδέες και απόψεις.

Ζωή στο Σπίτι Παρέα Μόνο με το Internet

Επί έναν ολόκληρο χρόνο, το 2000, ο Αμερικανός Μιτς Μάντοξ δεν είχε αντικρίσει τον κόσμο της γειτονιάς του γιατί απλούστατα δεν είχε βγει από το σπίτι του. Είχε ζήσει μια «κανονική ζωή»  στο εικονικό περιβάλλον που του προσέφερε ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής και το καλώδιο του τηλεφώνου του.

Ήταν το πρώτο μακροχρόνιο πείραμα για το αν είναι εφικτό να επιβιώσει κάποιος συντηρούμενος αποκλειστικά από το Internet και τις υπηρεσίες που αυτό μπορεί να προσφέρει. Και το πείραμα είχε απόλυτη επιτυχία : ο Μάντοξ είχε ψωνίσει, είχε τραφεί, είχε επικοινωνήσει, είχε διασκεδάσει αλλά και ερωτευθεί μέσα από το Διαδίκτυο. Μέσω του Internet προσφέρονται πλέον όλες οι υπηρεσίες, ακόμα και στη χώρα μας.

Διαδικτυωμένοι, Σηκωθείτε να Βγούμε στους Δρόμους

Διάφορα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν το 2003, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, ήταν η αφορμή που συσπείρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, χρήστες του Internet, οι οποίοι άφησαν τις λεωφόρους του Internet και βγήκαν στις πραγματικές λεωφόρους για να διαδηλώσουν.

Αυτό το νέο αντιπολεμικό κίνημα οργανώθηκε και εξαπλώθηκε ταχύτατα και απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια χάρη στις τεράστιες δυνατότητες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Χωρίς το Internet, δεν θα ήταν δυνατό να οργανωθούν τόσο καλά και σχεδόν ταυτόχρονα σ’ όλον τον κόσμο οι μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Οι Υπολογιστές Σκοτώνουν τη Φαντασία

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές όχι μόνο δεν διευκολύνουν τη μάθηση στα παιδιά του Δημοτικού, αλλά σκοτώνουν τη δημιουργικότητα των μικρών μαθητών και βλάπτουν τις μαθησιακές τους ικανότητες. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα της Αμερικανίδας Παιδοψυχολόγου Caren Murphy σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στις μαθησιακές ικανότητες των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου. Τα συμπεράσματά της είναι ότι ένα παιδί μαθαίνει καλύτερα από έναν δάσκαλο και όχι από ένα μηχάνημα και επίσης τα μικρά παιδιά χρειάζονται σωματική άσκηση και άμεση εμπειρία για να μπορέσουν να αναπτύξουν τη φαντασία τους και τις αισθήσεις του χώρου και του χρόνου.

Το παραδοσιακό διάβασμα σημαίνει συγκέντρωση, απόλαυση της λεπτομέρειας και κάποιο επίπεδο έμπνευσης, ενώ αντίθετα, τα προγράμματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελούν φρένο στα παραπάνω. Είναι γεγονός ότι  οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι μια τεχνολογία που δημιουργήθηκε για πρωταρχική χρήση από τους ενηλίκους και για επαγγελματικούς σκοπούς και ποτέ δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη βελτίωση των μαθησιακών ικανοτήτων των μικρών μαθητών. Εξαιρούνται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Series NavigationΟι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 2) >>
(Visited 210 times, 1 visits today)
Ετικέτες: , Last modified: 17/10/2019