Written by: Education Internet Θεωρία

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 3)

SylviecomoikoinonikesepiptoseistoiInternetmeros3o1 1

Οι Κοινωνικές και οι Επαγγελματικές Ιστοσελίδες

Ένα μεγάλο θέμα προέκυψε όταν ένας Αμερικανός επιχειρηματίας διαπίστωσε ότι ανάμεσα στους διαδικτυακούς φίλους που είχε αποκτήσει στο Facebook βρισκόταν κι ένας υπάλληλος της εταιρείας του. Το ζήτημα αυτό τέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στο Internet, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να κάνουν διάλειμμα από την εργασία τους. Το ερώτημα είναι τι κάνεις αν διαπιστώσεις ότι το άτομο με το οποίο επικοινωνείς είναι ο προϊστάμενός σου στη δουλειά ή ο καθηγητής σου στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο και όχι ένας φίλος ή παλιός συμμαθητής ή συνάδελφος.

Μια καλή λύση αποτελεί το να δημιουργήσει κάποιος δύο ιστοσελίδες, όπου θα χρησιμοποιεί τη μία για κοινωνικούς σκοπούς και την άλλη για επαγγελματικούς. Πάντως, ένας χρήστης του Facebook μπορεί να κατηγοριοποιήσει τα άτομα με τα οποία επικοινωνεί, δηλ. ως φίλοι, προϊστάμενοι, συνάδελφοι ή συγγενείς, κάτι που επιτρέπει σε καθεμία από τις κατηγορίες αυτές διαφορετική πρόσβαση στο προφίλ του.

Το Internet Αλλάζει την Εκπαίδευση

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων Αττικής το μάθημα στην Πέμπτη τάξη δεν γίνεται με τον κλασικό τρόπο, αλλά διεξάγεται στο εργαστήριο πληροφορικής με τη βοήθεια ενός διαδραστικού πίνακα ή πίνακα αφής, όπου οι μικροί μαθητές μαθαίνουν το μάθημα της Γεωγραφίας ανοίγοντας το γνωστό πρόγραμμα Google Earth και κάνουν και εικονικά πειράματα Φυσικής.

Με τη βοήθεια των υπολογιστών του σχολείου και των προγραμμάτων ελεύθερου λογισμικού που είναι εγκατεστημένα, ασχολούνται με ασκήσεις μαθηματικών, συνεργάζονται σε blogs, ανταλλάσσουν μηνύματα και ιδέες σε fora, βρίσκουν πληροφορίες στο Internet και πολλά άλλα. Οι δάσκαλοι διαπιστώνουν ότι τα παιδιά δείχνουν ενθουσιασμένα μ’ αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο πρόθυμα και πολύ πιο αφοσιωμένα στο μάθημα. Ακόμα, τα πολλά, διαφορετικά μέσα διδασκαλίας βοηθάνε τα παιδιά που δεν τα πάνε καλά με τη λεκτική επικοινωνία.

Τον Φεβρουάριο του 2008, στη Νότια Αφρική μια ομάδα από φορείς που υποστηρίζουν την «Ανοικτή» εκπαίδευση εξέδωσαν μια διακήρυξη, με την οποία καλούσαν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τις κυβερνήσεις και τους φορείς των πνευματικών δικαιωμάτων να δώσουν πλήρη πρόσβαση γι’ όλους στις πηγές πληροφόρησης για να μπορέσει να καταπολεμηθεί έτσι το ψηφιακό χάσμα.

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet Μέρος 3ο

Η Εξάρτηση (Εθισμός) από το Internet

Η ψυχολόγος Μυρσίνη Κωστοπούλου δημοσίευσε στις 15/11/2007 στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» μια έρευνα σχετικά με τον εθισμό από το Internet, ο οποίος αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα και θυμίζει την εξάρτηση από το ποτό, τον τζόγο, τα χαρτιά και τα ναρκωτικά. Υπολογίζεται ότι ένας στους οκτώ Αμερικανούς πολίτες είναι εξαρτημένος από το Internet, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες η λειτουργία κλινικών απεξάρτησης από τον εθισμό από τη χρήση του Internet.

Τα συμπτώματα που είναι πιθανό να εμφανίσει ένα άτομο για να διαγνωσθεί ότι υπάρχει εξάρτηση από το Internet είναι τα εξής :

  • Ανάγκη για όλο και περισσότερο χρόνο απασχόλησης με το Internet.
  • Στερητικά συμπτώματα που εμφανίζονται όταν υπάρχει μείωση ή και διακοπή της χρήσης του Internet.
  • Σταδιακή απομόνωση και εγκατάλειψη κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η αντιμετώπιση της παθολογικής εξάρτησης από το Internet μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με τη σταδιακή μείωση της χρήσης του. Οι εξαρτημένοι από το Internet βιώνουν την κατάρρευση της ποιότητας και της λειτουργικότητας της καθημερινότητάς τους και καταλήγουν στο άγχος, τη θλίψη, την ντροπή και την απομόνωση, κάνοντας έτσι ζημιά σταδιακά στην προσωπικότητά τους.

Την ίδια στιγμή, οι έφηβοι είναι κολλημένοι με την οθόνη καθώς η τηλεόραση, ο υπολογιστής και οι παιχνιδομηχανές αποτελούν απαραίτητο εξοπλισμό για ένα νεανικό δωμάτιο. Οι γονείς ανησυχούν για τις ατελείωτες ώρες που περνούν τα παιδιά τους μπροστά στην οθόνη, ενώ οι ειδικοί συνιστούν να περιοριστεί ο χρόνος αυτός και να υπάρξει επικοινωνία και διάλογος μεταξύ γονέων και εφήβων.

Από έρευνα που έγινε στη Γαλλία το 2007 διαπιστώθηκε ότι το 70% των εφήβων διαθέτει στο δωμάτιό του υπολογιστή, τηλεόραση και παιχνιδομηχανή, το 41% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών ασχολείται με τα ιστολόγια (blogs), το 80% των εφήβων επικοινωνεί συνεχώς με instant messaging και οι νέοι 16-20 ετών ξοδεύουν κατά μέσο όρο 4 ώρες και 17 λεπτά καθημερινά μπροστά σε κάποια οθόνη.

Ένα πρωτότυπο κίνημα με τίτλο «Βγείτε από την πρίζα» ξεκίνησε στις ΗΠΑ, όπου η εξάρτηση από τις νέες τεχνολογίες, κυρίως το Internet, τους υπολογιστές και την κινητή τηλεφωνία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες των νέων τεχνολογιών που αισθάνονται την ανάγκη να αποτοξεινωθούν, δηλαδή να κλείσουν μια μέρα την εβδομάδα τους διακόπτες, να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους σε πραγματικό και όχι σε εικονικό περιβάλλον και να αποστασιοποιηθούν από το άγχος που δημιουργεί η ανάγκη για αφομοίωση όλων αυτών των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Το Ηλεκτρονικό Βιβλίο

Τον Νοέμβριο του 2007, η γνωστή εταιρεία πώλησης βιβλίων μέσω του Internet, Amazon, ανακοίνωσε ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, αυτό της ψηφιακής συσκευής ανάγνωσης βιβλίων, της Kindle. Η συσκευή θα προσφέρει ασύρματη δικτύωση στο Internet και πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας.

Ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύσει στη συσκευή έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων για διάβασμα, τα οποία θα μπορεί να κατεβάσει από το Internet, ενώ θα έχει στην οθόνη και την παραδοσιακή αίσθηση της ανάγνωσης του χαρτιού. Οι χρήστες θα έχουν και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνδρομής σε διαδικτυακές εκδόσεις γνωστών εφημερίδων καθώς και σε δημοφιλή ιστολόγια (blogs). Καθώς τόσο η μουσική όσο και το βίντεο έχουν ήδη περάσει στην ψηφιακή εποχή πανηγυρικά, το βιβλίο μαζί με την εφημερίδα είναι τα μόνα παραδοσιακά μέσα που αντιστέκονται σθεναρά. Το μέλλον θα δείξει πόσο ακόμη θα αντέξουν.

Η Ανθρωπιά στο Διαδίκτυο

Όσο αυξάνεται η χρήση του Internet τόσο θα αυξάνεται νομοτελειακά και η δύναμή του ως μέσου επικοινωνίας και διακίνησης της πληροφορίας. Κάθε μέρα που περνά, το Internet αποδεικνύεται πιο ζωντανό, πιο φρέσκο, πιο πλατύ, πιο ισχυρό, πιο ανθρώπινο.  Το απέδειξε η πρωτοφανής ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και η πίεση που ασκήθηκε για να βρεθεί ο δράστης ενός θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος τον Νοέμβριο του 2007 στην Αθήνα.

Ο αδελφός του θύματος έστειλε ένα απλό μήνυμα απόγνωσης σ’ ένα site που ήταν μέλος και σε ελάχιστο χρόνο αυτό το μήνυμα πέρασε από το ένα blog στο άλλο, αναρτήθηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες, έγινε αντικείμενο συζήτησης σε αναρίθμητα fora και έφθασε σε πάμπολλα ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια.

Σ’ ένα ανάλογο περιστατικό τον Φεβρουάριο του 2007, ένας 23χρονος βρήκε τον θάνατο στο Ηράκλειο της Κρήτης ενώ οδηγώντας την μηχανή του συγκρούστηκε με τζιπ. Οι γονείς του, ανακτώντας ελπίδες από την προηγούμενη περίπτωση καθώς αγνοούσαν τις δυνατότητες και τη δύναμη του Διαδικτύου, ξεκίνησαν έναν χρόνο μετά μια εκστρατεία ενημέρωσης στο Internet ώστε να βρεθεί ο ένοχος.

Σ’ ένα άλλο περιστατικό, η βίαιη συμπεριφορά ενός αξιωματικού απέναντι σε στρατιώτες σε μονάδα ελληνικού νησιού στο Αιγαίο, βιντεοσκοπήθηκε από το κινητό τηλέφωνο ενός στρατιώτη και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, απ’ όπου ήταν θέμα χρόνου να εντοπισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου και να ξεκινήσει η σχετική ανάκριση.

Πηγή:

ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα στο τομέα της τεχνολογίας καθώς και σε χρηστικά άρθρα, βοηθήστε μας κάνοντας like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Series Navigation<< Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 2)Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet (Μέρος 4) >>
(Visited 96 times, 1 visits today)
Ετικέτες: , Last modified: 17/10/2019